GuidePedia

0


Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.

Όπως έγινε γνωστό από την αναφορά του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με το Βερολίνο να παραδώσει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στην Ουκρανία τα οποία θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

«Ξέρετε για τις αντίστοιχες, πολύ συγκεκριμένες διευθετήσεις που έχουμε βρει με την Τσεχία. Έχω αποφασίσει τώρα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θέλουμε να κάνουμε το ίδιο με την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τέτοιο εξοπλισμό, και θα τους παράσχουμε Γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού για το σκοπό αυτό. Αυτό θα συζητηθεί πλέον πολύ συγκεκριμένα μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας μέχρι τέλους και στη συνέχεια μπορεί επίσης να εφαρμοστεί γρήγορα» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος και πρόσθεσε πως «έχω μιλήσει και με τον Πολωνό συνάδελφό μου για το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι καλές συμφωνίες που έχουμε με την Τσεχία και οι οποίες ετοιμάζονται τώρα με την Ελλάδα και άλλες μεμονωμένες χώρες, μπορούν να προχωρήσουν και με την Πολωνία. Και οι δύο Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με την καλύτερη, καλή συνεργασία επίσης».

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Σολτς, από το ΥΠΕΘΑ έγινε γνωστό πως συμφωνήθηκε η παραχώρηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ανατολικογερμανικής προελεύσεως τύπου ΒΜΡ-1(παραλαβής 1994), προκειμένου να σταλούν στην Ουκρανία και η ταυτόχρονη αντικατάστασή τους με ίσο αριθμό Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης γερμανικής κατασκευής τύπου Marder.



Οι λεπτομέρειες θα διευθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί το ταχύτερο δυνατό σε εφαρμογή.
Σημειώνεται ότι τα BMP-1 συγκαταλέγονται στα πιο διαδεδομένα θωρακισμένα οχήματα στον κόσμο, ενώ τα Marder χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα.

Γιατί στέλνει η Ελλάδα αυτό το υλικό στην Ουκρανία

Πώς φτάσαμε, όμως, στη συγκεκριμένη συμφωνία; Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες που διαθέτουν στο «οπλοστάσιό» τους συστήματα και οχήματα Σοβιετικής κατασκευής, δεχόταν «ενοχλήσεις» για την αποστολή τους στην Ουκρανία. Και μπορεί τα συγκεκριμένα «όπλα» να μην θεωρούνται τελευταίας τεχολογίας, ωστόσο οι Ουκρανοί - πρώην Σοβιετικοί γαρ - είναι σε θέση να τα εντάξουν άμεσα στο οπλοστάσιό τους και να ξεκινήσουν να τα χρησιμοποιούν χωρίς χρονοτριβή και εκπαίδευση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αυξάνει την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας»

Αδιανόητο μια τέτοια είδηση να γίνεται γνωστή στους Έλληνες από τον Γερμανό καγκελάριο χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι την αποστολή των τεθωρακισμένων στην Ουκρανία αποκάλυψε ο Όλαφ Σολτς.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: «Μόλις λίγες μέρες αφότου πληροφορηθήκαμε από τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας για την απόφαση Μητσοτάκη να αποστείλει νέο, βαρύτερο οπλισμό στην Ουκρανία, πληροφορούμαστε τώρα από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα θα αποστείλει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία. Και μάλιστα, τεθωρακισμένα χρήσιμα για την άμυνα της χώρας, εξού και η αναπλήρωσή τους από άλλα Γερμανικά τεθωρακισμένα.

Θεωρούμε αδιανόητο την είδηση αυτή να τη μαθαίνει ο ελληνικός λαός από τον Γερμανό Καγκελάριο, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα στη δική του συνέντευξη. Η επικίνδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα, άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας αυξάνεται κάθε εβδομάδα που περνά, την ίδια στιγμή μάλιστα που κλιμακώνεται η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να σταματήσει να παίρνει αποφάσεις εν κρυπτώ για κρίσιμα εθνικά θέματα. Πόσο δε μάλλον που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αντίθετη με επιλογές που εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και είναι σε αντίθεση με τα εθνικά μας συμφέροντα. Απαιτούμε άμεση ενημέρωση για τον οπλισμό που έχει αποστείλει και θα αποστείλει στην Ουκρανία, όπως κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σεβόμενες τους πολίτες τους».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Η κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα για τη συμφωνία»

Να ενημερώσει τα κόμμα για τη συμφωνία καλεί την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του: «Όπως πληροφορηθήκαμε από τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συμφώνησε στην παράδοση ελληνικών τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, που στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από γερμανικά.

Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για όλες τις πτυχές της εν λόγω συμφωνίας, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποσιώπησε κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για το πραγματικό περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Σολτς».
ΚΚΕ: «Το υπουργείο Άμυνας να δώσει τώρα εξηγήσεις»

Εξηγήσεις από το υπουργείο Άμυνας ζητά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με ανακοίνωσή του για την αποκάλυψη του Όλαφ Σολτς ότι η Ελλάδα πρόκειται να στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία. Το ΚΚΕ κάνει λόγο ακόμα για «απογείωση της επικίνδυνης συμμετοχής της χώρας στον πόλεμο» ενώ τονίζει πως πρόκειται για «βαθύτερη εμπλοκή» «σε μια περίοδο που γίνονται ακόμα πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη κι “απογειώνει” την επικίνδυνη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή τη φορά μέσω της αποστολής τεθωρακισμένων οχημάτων. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό έγινε γνωστό από τον Γερμανό Καγκελάριο Σόλτς, ανακοινώνοντας και ελληνογερμανική συμφωνία αντικατάστασής τους, ενώ αντίθετα το απέκρυψε ο κ. Μητσοτάκης στη δική του συνέντευξη τύπου.

Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη που – πέραν της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά σε μια περίοδο που γίνονται ακόμη πιο εμφανείς οι κίνδυνοι τέτοιων επιλογών – σχετίζεται άμεσα και με την ίδια την άμυνα της χώρας.

Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας οφείλουν άμεσα να δώσουν εξηγήσεις, τόσο για το περιεχόμενο αυτής της απόφασης, όπως για παράδειγμα για το ποιες ελληνικές μονάδες αφορά η αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, όσο και για τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top