Κόντρα στις τουρκικές προσπάθειες να παίξει ειδικό ρόλο -Διπλό παιχνίδι των Αμερικάνων.
Οεκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι χαιρετίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών που έχουν κολλήσει στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής κατοχής."Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να μεσολαβήσει για τη συμφωνία διαμετακόμισης σιτηρών στην Ουκρανία", είναι ο τίτλος άρθρου Τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας για την απόκτηση σιτηρών που έχουν παγιδευτεί στα ουκρανικά λιμάνια εν μέσω της ρωσικής εισβολής από τη χώρα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος την Πέμπτη.
Οι ΗΠΑ εργάζονται με συμμάχους και εταίρους για να βγάλουν σιτηρά από την Ουκρανία, με τις εξαγωγές να εμποδίζονται από τη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.
«Η Τουρκία συζητά με τη Ρωσία για αυτό. Σίγουρα χαιρετίζουμε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην προσπάθεια να μεσολαβήσει για κάποιου είδους συμφωνία προκειμένου να επιτραπεί η αποστολή σιτηρών», είπε σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι υπήρξε αποκλεισμός στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, ενώ η Ρωσία εξάγει επίσης σε μεγάλο βαθμό λιπάσματα και η Ουκρανία καλαμπόκι και ηλιέλαιο. Ωστόσο, οι αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας έχουν σταματήσει μετά την εισβολή της Ρωσίας, με περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να έχουν "κολλήσει", τροφοδοτώντας τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων.
Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, καθώς και στη γειτονική Τουρκία, να συμφωνήσουν σε έναν θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Άγκυρα, η οποία έχει υποστηρίξει το σχέδιο υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, έχει συνομιλίες με τη Μόσχα και τον ΟΗΕ, αλλά λέει ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συναντηθούν για μια τελική συμφωνία.
Ο Κίρμπι είπε ότι «σίγουρα» θα βοηθούσε εάν η Ρωσία άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών.
Ενώ η Μόσχα επιθυμεί την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων για να διευκολυνθούν οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, το Κίεβο αναζητά εγγυήσεις ασφαλείας για τα λιμάνια της για να συμφωνήσουν με το σχέδιο υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.
Ρώσοι και Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Τρίτη στη Μόσχα για να συζητήσουν τον θαλάσσιο διάδρομο, την ασφαλή αναχώρηση πλοίων στα ουκρανικά λιμάνια και την επιστροφή τουρκικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Borispol της Ουκρανίας.
Η Τουρκία είπε ότι οι συνομιλίες ήταν μακροχρόνιες, «θετικές και εποικοδομητικές». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι πλευρές συζήτησαν επίσης προσεγγίσεις για τη διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Άγκυρα ελπίζει να κανονίσει μια τετραμερή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες εβδομάδες για να συζητηθούν λεπτομέρειες του σχεδίου υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.
Η Άγκυρα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει έναν «μηχανισμό παρατήρησης» που θα δημιουργηθεί για την παρακολούθηση της εφαρμογής του σχεδίου θαλάσσιου διαδρόμου στην Κωνσταντινούπολη "
Ελληνική αντεπίθεση
Εκτός όμως από την παραπάνω σχεδίαση για θαλάσσια μεταφορά των Ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης θάλασσας-Στενών -Αιγαίου πελάγους, μια άλλη ενναλακτική διαδρομή, με τη σφραγίδα της Ελλάδας, φαίνεται στον ορίζοντα, μέσω Αλεξανδρούπολης. Και βέβαια δεν πορεί κ ιεκεί να μην έχουν βάλει το χεράκι τους οι ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με Ελληνικό έγκριτο τοπικό ΜΜΕ του Έβρου, αναφέρονται τα εξής:
"Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης για την προοπτική εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία μέσω του λιμανιού.
Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν η διοίκηση του ΟΛΑ ΑΕ και ο Εμπορικός Διευθυντής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Biasin Roberto καθώς και συνεργάτες του . Μεταξύ των ανδρών, συζητήθηκαν και εξετάστηκαν λύσεις και πρωτοβουλίες στη διάνοιξη σιδηροδρομικών Διαδρόμων μεταφοράς & εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από τον λιμένα της πρωτεύουσας του Έβρου, καθώς και περαιτέρω συνεργασία στο στρατιωτικό σκέλος!
Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης προ ημερών, ο Πρόεδρος του ΟΛΑ ΑΕ, Κωνστανίνος Χατζημιχαήλ , είχε αποκαλύψει πως γίνεται προσπάθεια να οριστεί ο Λιμένας Αλεξανδρούπολης ως τερματικός σταθμός προώθησης ουκρανικών σιτηρών. Τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν συζητήσεις με εμπόρους από την Ουκρανία έτσι ώστε να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο σιδηροδρομικής μεταφοράς των Ουκρανικών σιτηρών στην Αλεξανδρούπολη και εκείθεν μέσω του Αιγαίου πελάγους στον υπόλοιπο κόσμο
Γίνεται "ηλίου φαενότερον", η στρατηγική θέση και σημασία της Αλεξανδρούπολης όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Βαλκάνια-Ανατολική Ευρώπη, αφού τα "Ελληνικά στενά" αλλάζουν τα δεδομένα απομειώνοντας σημαντικά την στρατηγική αξία των στενών της Κωνσταντινούπολης.
Πέραν όμως των παραπάνω, εξάγεται και κάτι πολύ σημαντικό για τους επόμενους μήνες αναφορικά με τα Ελληνοτουρκικά, υπό την προϋπόθεση βεβαίως να ευοδωθεί ο σχεδιασμός μεταφορας Ουκρανικών σιτηρών, είτε ο μέσω Μαύρης θάλασσας-Στενών-Αιγαίου(Τουρκία), είτε μέσω Αλεξανδρούπολης-Αιγαίου (Ελλάδας), είτε μέσω και των δύο οδών
Αυτό που εξάγεται είναι ότι τους επόμενους μήνες απαιτείται ασφαλής ναυσιπλοϊα στο Αιγαίο, με συνέπεια την μεγάλη μείωση των πιθανοτήτων θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και στρατιωτικής σύρραξης Ελλάδας-Τουρκίας
Όπως αναφέραμε ως περιοχές εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας, ενδέχεται να είναι μια , δύο, τρείς ή και όλες από τις Έβρος, Αιγαίο,ΝΑ Μεσόγειος ,Λιβυκό πέλαγος, αφού ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος.
Ωστόσο αναλύοντας μια προς μια τις παραπάνω περιοχές, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι φαντάζει λιγότερο πιθανή η τουρκική προκλητικότητα να εκδηλωθεί σε έβρο και νησιά του Αιγαίου, σε σχέση με τις περιοχές της ΝΑ Μεσογείου και του Λιβυκου πελάγους.
Οι λόγοι είναι:
-Έβρος και Αιγαίο συνιστούν μέρος του κρίσιμου άξονα για τα συμφέροντα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, τόσο αναφορικά με την μεταφορά στρατευμάτων-οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία, όσο και του φυσικού αερίου από χώρες της Β.Αφρικής -Μ.Ανατολής προς Αλεξανδρούπολη και εκείθεν προς τις Ευρωπαϊκές χώρες.
-ΗΠΑ -Γαλλία-Ισραήλ στηρίζουν την Ελλάδα την οποία θεωρούν στρατηγικό τους σύμμαχο, πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
-Η Ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση προσβολής μιας εκ των δύο χωρών από τρίτη χώρα.
-Γαλλία-Γερμανία με δηλώσεις των ηγετών τους γνωστοποίησαν ότι θεωρούν απαράδεκτο και μη αποδεκτό να απειλείται η Εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ.
-Είχαμε τέλος πρόσφατα επαναβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.
-Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει κάτι το οποίο συμφέρει τον Ερντογάν να μην διαταραχθεί προκειμένου να τονώσει την κακή οικονομία του.
Συνεπώς αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θέλει να βρεί μαζί με εμάς και όλους τους παραπάνω απέναντί του και να προκαλέσει άμεσα Ελληνοτουρκικό πόλεμο, του απομένουν 2 πιθανές περιοχές εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας , αυτές της ΝΑ Μεσογείου και εκείνη του Λιβυκού πελάγους.
Ωστόσο υπάρχει η εστίαση του Ερντογάν στην αποστρατικοποίηση των νησιών μας και η άμεση απειλή της κυριαρχίας τους , γεγονός που συνιστά το Αιγαίο ως πρώτη εν δυνάμει περιοχή υλοποίησης τουρκικών επιθετικών σχεδίων το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτός και αν ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζεται για "μαραθώνιο", ενώ εμείς το βλέπουμε ως "δρόμο 100 μέτρων", το ζήτημα των νησιών μας.
Δηλαδή αν ο Ερντογάν αναμασάει καθημερινά το θέμα της κυριαρχίας μας στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να το συντηρεί Διεθνώς, με απώτερο σκοπό να μας κρατάει σε επιφυλακή με συνέπεια την κόπωση έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και φθορά υλικών-οπλικών συστημάτων και μέσων, προκειμένου να επέμβει αργότερα και όχι τους επόμενους δύο μήνες, αφού θα έχει προϊδεάσει επαρκώς χρονικά τη Διεθνή κοινή γνώμη.
Δημοσίευση σχολίου