GuidePedia

0


Ιωάννης Χάρχαρης
Η Ισραηλινή αεροπορία εκπαιδεύτηκε στην Ελλάδα, η οποία χειρίζεται παραλλαγές των S-300, και στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν συλλάβει δείγματα προς εκπαίδευση, για να τελειοποιήσουν τις τακτικές και τα αντίμετρά τους

Μια επικίνδυνη εξέλιξη είχαμε στο θέατρο της Συρίας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ένα αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στη Συρία εκτόξευσε τουλάχιστον έναν πύραυλο εδάφους-αέρος, σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας τις τελευταίες ημέρες. Το περιστατικό είναι η πρώτη εμφανής περίπτωση ενός ρωσικής κατασκευής S-300, να πυροβολεί ισραηλινά αεροσκάφη καθώς διεξάγουν επιδρομές στη Συρία από τότε που η Μόσχα δήλωσε ότι, είχε εξοπλίσει τον στρατό του Άσαντ με αυτά τα συστήματα αεράμυνας το 2018.

Το ποιος ακριβώς χειρίζεται τα συστήματα S-300 αυτή τη στιγμή στη Συρία, ανεξάρτητα από το επίσημο καθεστώς τους, δεν είναι σαφές. Είναι γνωστό ότι η Ρωσία ελέγχει, ή τουλάχιστον έλεγχε, την απελευθέρωση των πυραύλων από τις «συριακές» συστοιχίες S-300 στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, ούτε αυτά τα αντιαεροπορικά συστήματα ούτε τα συστήματα S-400 και S-300 της Ρωσίας που βρίσκονται στη ναυτική της βάση στο Tartus και στην αεροπορική βάση Khmeimim κοντά στη Λατάκια, δεν έχουν πυροβολήσει ποτέ εισερχόμενα ισραηλινά μαχητικά, τουλάχιστον μέχρι τώρα.



Το Κανάλι 13 του Ισραήλ ανέφερε στις 16 Μαΐου ότι, τα «ρωσικά» συστήματα S-300 SAM εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών, μετά την επίθεση σε στόχους κοντά στη βορειοδυτική πόλη Masyaf της Συρίας την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, περιγράφει επίσης τα φαινομενικά συριακά συστήματα S-300 ως ουσιαστικά ρωσικά, δεδομένου του άμεσου ελέγχου της Μόσχας στη χρήση τους.

Όπως είναι συνήθης πρακτική, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις δεν έχουν σχολιάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα πλήγματα. Δήλωση από το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας για τη Συρία, ανέφερε ότι τα ισραηλινά F-16 εκτόξευσαν 22 πυραύλους με στόχο ένα «Συριακό επιστημονικό ερευνητικό κέντρο» στη δυτική συριακή πόλη Masyaf και στο λιμάνι Baniyas στις 13 Μαΐου.

Εκτός από τη στόχευση ιρανικών μεταφορών όπλων που προορίζονται για μαχητές στη Συρία και τον Λίβανο, καθώς και εργοστάσια όπλων και αποθήκες όπλων στη Συρία που υποστηρίζονται από το Ιράν, τα ισραηλινά πλήγματα στη Συρία την περασμένη εβδομάδα είχαν σκοπό να καταστρέψουν εισόδους σε υπόγειες εγκαταστάσεις, ανέφερε η Jerusalem Post . Τουλάχιστον ορισμένοι από τους στόχους, χτυπήθηκαν από προηγούμενες αεροπορικές επιδρομές το 2018, αλλά έκτοτε είχαν ξαναχτιστεί.

Όπως σημειώθηκε ήδη, δεν είναι άμεσα σαφές εάν ο πύραυλος του S-300 που φέρεται να εκτοξεύτηκε στα ισραηλινά αεροσκάφη ανήκε επίσημα σε ρωσικές ή συριακές δυνάμεις, αλλά στο παρελθόν, αυτό δεν είχε καμία διαφορά. Κανένα σύστημα S-300 στη Συρία δεν εκτόξευσε ποτέ κατά αεροσκάφη της IAF , αν και σχεδόν όλα τα άλλα στο κατά τα άλλα χρονολογημένο σύστημα αεράμυνας της Συρίας έχουν. Από το 2015, υπάρχει ένας μηχανισμός αποσύγκρουσης μεταξύ των ισραηλινών και ρωσικών δυνάμεων, σχετικά με τα χτυπήματα των πρώτων στη Συρία. Το Ισραήλ προειδοποιεί τη Ρωσία εκ των προτέρων για τις αποστολές του και, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, τα SAM υπό ρωσικό έλεγχο δεν εμπλέκουν τα μαχητικά ή τους πυραύλους τους. Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Συρίας και της Ρωσίας, οδήγησαν σε ερωτήματα για το πόσο καιρό θα διαρκέσει όμως μια τέτοια συμφωνία.

Δεν είναι σαφές εάν οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν απλώς βαλλιστικά , κάτι που δεν είναι και τόσο ασυνήθιστο για την συριακή αεράμυνα, ή εάν τα διάσημα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου του Ισραήλ, καθιστούσαν αδύνατον το κλείδωμα των τζετ με το σύστημα S-300.

Η χρονική στιγμή της ανταλλαγής πυρών, ευθυγραμμίζεται με την μεταβαλλόμενη πολιτική του Ισραήλ σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία . Το Ισραήλ έχει αρχίσει να προμηθεύει όπλα στις ουκρανικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφού αρχικά επιβράδυνε την υποστήριξή του στον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στους Ρώσους εισβολείς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι φέρεται να συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής που φιλοξενήθηκε από τις ΗΠΑ, σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία στην αεροπορική βάση Ramstein, στη Γερμανία τον περασμένο μήνα.

Από τότε, το Ισραήλ έχει «παγιδευτεί» σε μερικές από τις πιο περίεργες περιπτώσεις του πολέμου, όπως όταν καταδίκασε τον δεδηλωμένο στόχο της Ρωσίας να «απο-ναζοποιήσει» την Ουκρανία. Αργότερα κατήγγειλε τη δημόσια δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ότι ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή, μια μακροχρόνια, αλλά εντελώς αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας .

Η Ρωσία ανακοίνωσε για πρώτη φορά, ότι θα παραδώσει έναν απροσδιόριστο αριθμό S-300 στον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ το 2018, στον απόηχο ενός παράξενου περιστατικού κατά το οποίο η Συριακή αεράμυνα κατέρριψε κατά λάθος ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη παρακολούθησης Il-20 Coot - σκοτώνοντας 15 Ρώσους μέλη του πληρώματος — μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων, στην ίδια περιοχή κατά μήκος της ακτής της Μεσογείου με τις πρόσφατες επιθέσεις.

Κατά την ανακοίνωση της μεταφοράς του πυραύλου στη Συρία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι το σύστημα S-300 θα έχει μέγιστο βεληνεκές 124 μιλίων, το οποίο είναι σύμφωνο με την παραλλαγή PMU-2 που χρησιμοποιεί τον πύραυλο 48N6E3, την πιο προηγμένη έκδοση εξαγωγής του συστήματος που παρήγαγε η Ρωσία.

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Συρίας κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, και το βεληνεκές του επιτρέπει στον πύραυλο του S-300 να φτάσει στη Μεσόγειο Θάλασσα και μέσα στο ισραηλινό έδαφος. Καλύπτει επίσης, τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, τον οποίο διέρχεται τακτικά η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία προτού εξαπολύσει επιθέσεις εντός της Συρίας.

Τα ισραηλινά αεροσκάφη διέφυγαν από τα πρόσφατα πυρά αμυντικών πυραύλων, αλλά δεν υπήρξαν χωρίς απώλειες στις πολλές επιθέσεις στη Συρία. Ένα μαχητικό F-16 Sufa κατέπεσε στις αρχές του 2018 και άλλα αεροσκάφη έχουν υποστεί ζημιές. Το Ισραήλ, δήλωσε την απώλεια λόγω λάθους των πιλότων.

Τα συστήματα S-300, αποτελούν σίγουρα απειλές για την ικανότητα του Ισραήλ να έχει πρόσβαση στον συριακό εναέριο χώρο ανά πάσα στιγμή, αλλά η IAF έχει αναπτύξει τακτικές και τεχνολογίες για να αντιμετωπίσει αυτά τα συστήματα, ειδικά από τη στιγμή που τέθηκαν σε υπηρεσία και με τον επίδοξο αντίπαλο Ιράν . Αυτά τα μέτρα περιελάμβαναν εκπαίδευση στην Ελλάδα, η οποία χειρίζεται παραλλαγές των S-300, και στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν συλλάβει παραδείγματα προς εκπαίδευση, για να τελειοποιήσουν τις τακτικές και τα αντίμετρά τους. Το Ισραήλ είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στον εναέριο ηλεκτρονικό πόλεμο.

Η Συρία χρησιμοποιώντας ρωσικούς πυραύλους, ίσως υπό τη διοίκηση Ρώσων αξιωματικών, για να καταρρίψει ένα ισραηλινό F-16 θα κλιμακώσει αναμφίβολα την κατάσταση στη Συρία σε νέα ύψη. Αλλά η βολή κατά των ισραηλινών μαχητικών μέσω ενός συστήματος S-300, αν όντως συνέβη όπως αναφέρθηκε, ήταν μάλλον μια υπενθύμιση στο Ισραήλ ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει την πολύ ευνοϊκή κατάστασή τους στον ουρανό της Συρίας, πολύ λιγότερο αν το θέλει. Λαμβάνοντας υπόψη τις εντάσεις για την Ουκρανία, ένα τέτοιο μήνυμα δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top