GuidePedia

0


Οι τρεις άξονες της ομιλίας, οι αναφορές περί "ήπιας ισχύος" και τι να περιμένουμε

Οκ. Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής σχολιάζει την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο σημειώνοντας πως 'είχε ειδήσεις και πολλή ουσία!"

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

Η Είδηση:

Οι Αμερικανοί φαίνεται πως έχουν αποφασίσει με ένα σμπάρο να φάνε δυο τρυγόνια, ρίχνοντας εμάς μπροστά.

Ένα θερμό επεισόδιο που θα προκαλούσε τριγμούς στο καθεστώς Ερντογάν (που ενδεχομένως να το τελείωνε κιόλας) και με το ενδεχόμενο αποδυνάμωσης/τελειώματος του καθεστώτος Ερντογάν, να ξεδοντιαζόταν και ένας πάρα πολύ σημαντικός εταίρος του Πούτιν (σας το λέω με τα λόγου γνώσης...).

Τονίζω, ότι όταν πέσει η πρώτη σφαίρα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί το έχουν κουμπωμένο το σενάριο, όποια και αν θα είναι η εξέλιξη.

Ο χειρισμός Μητσοτάκη:

Το παραπάνω φαίνεται να το γνωρίζει ο Έλληνας ΠΘ.

Φτιάχνει λοιπόν τον λόγο του πάνω σε τρεις άξονες.

Πρώτος άξονας, κοινές αξίες, κοινά συμφέροντα, ταχθήκαμε δίπλα σας στο Ουκρανικό, περιμένω να ταχθείτε δίπλα μας σε αυτό που έρχεται.

Δεύτερος άξονας, προσέξτε (Αμερικανοί) με τους ριψοκίνδυνους σχεδιασμούς και μην διανοηθείτε να μας αφήσετε μόνους, διότι είμαστε πλέον σημαντική συνιστώσα των στρατηγικών ενεργειακών σας συμφερόντων σε όλη την περιοχή.

Τρίτος άξονας, προσέξτε διότι οι Δημοκρατίες έχουν ατέλειες, έτσι ατέλειες έχει και η δική σας Δημοκρατία. Εάν πάτε να ανακατέψετε τον υπόλοιπο κόσμο και παίξετε παιχνίδια περίεργα με αυταρχικά καθεστώτα, το πρόβλημα πολύ γρήγορα θα χτυπήσει και την δική σας πόρτα στην καρδιά της Δημοκρατίας σας.

Συμπερασματικά:

Ήταν μια καλή και δυνατή ομιλία! Να ανατρέψουμε υπερσυστημικούς σχεδιασμούς είναι σχεδόν αδύνατο. Οπότε έπαιξε ο Έλληνας ΠΘ το παιχνίδι με ότι είχε και όσο καλύτερα μπορούσε.

Γυρίζοντας πίσω στην Ελλάδα τον περιμένουν πολλές εξελίξεις. Ήδη δουλεύουν μηχανισμοί, εντός και εκτός...

Από την πλευρά του ο υποναύαρχος ε.α. και γνωστός αναλυτής Δημήτρης Τσαϊλάς σημειώνει πως;

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε ευρεία χρήση της "ήπιας ισχύος", μια ισχύος που αποτελεί το υπερόπλο του Ελληνισμού και είχε παραμεληθεί. Το κατάφερε παρουσιάζοντας τους τρεις ιδεολογικούς δαίμονες της περιοχής: τον εθνοτικό εθνικισμό, το μιλιταρισμό και τον αυταρχισμό. Έτσι κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του στρατηγικού συμμάχου. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε, ότι ο Ελληνικός πολιτισμός μπορεί να θεωρηθεί ως το πρότυπό τους για τη διέξοδο από τα διεθνή προβλήματά.

Ο κ. Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. και διατελέσας σε καίριες θέσεις στον τομέα της Άμυνας και θυμίζει κάποιες σημαντικές ιστορίες από το παρελθόν σχολιάζει επίσης:

Τιμητική η πρόσκληση να μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο κογκρέσο και θετική οποιαδήποτε προσπάθεια προώθησης των διμερών σχέσεων που πρέπει να τυγχάνει της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

 Να επισημάνουμε όμως σε ορισμένους που προκειμένου να φανούν βασιλικότεροι του βασιλέως και χάνουν το μέτρο, ότι δεν θα ακυρώσει αύριο η Τουρκία το «casus belli», δεν θα αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, δεν θα σταματήσουν οι απειλές, οι διεκδικήσεις, οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, κ.λπ.

«Κρείττον εις κόρακας ή εις κόλακας εμπεσείν. Οι μεν γαρ νεκρούς, οι δε ζώντας εσθίουσιν» Δηλ. Καλύτερα να πέσεις σε κοράκια παρά σε κόλακες. διότι τα μεν τρώνε νεκρούς, οι δε ζωντανούς. Αντισθένης 445 -360 π.χ.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top