GuidePedia

0


Καθώς η Τουρκία απειλεί να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Σουηδία και τη Φινλανδία στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Bloomberg μίλησε σε τρεις ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους για το τι επιδιώκει η κυβέρνησή τους να επιτύχει με τα υψηλά διακυβεύματα.

Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέγοντας ότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν δημόσια για τις εσωτερικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις και όλοι έδωσαν σε γενικές γραμμές παρόμοιες εκτιμήσεις.

To Bloomberg αποκαλύπτει τα θέματα που θέτει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και τι ανταλλάγματα επιδιώκει να κερδίσει:

Θέμα για τους Κούρδους

Η Άγκυρα επιμένει ότι τυχόν νέες υποψήφιες χώρες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αναγνωρίσουν τις ανησυχίες της για τις κουρδικές πολιτοφυλακές τόσο εντός της Τουρκίας όσο και πέρα ​​από τα σύνορά της στη Συρία και το Ιράκ.

Αυτή είναι μια σημαντική πηγή έντασης εντός της συμμαχίας, γιατί ενώ μέλη του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, ή PKK, ως τρομοκρατική οργάνωση εντός της Τουρκίας, πολλοί έχουν υποστηρίξει ή ακόμη και οπλίσει το συριακό του παρακλάδι, το YPG, στον αγώνα ενάντια Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία απαιτεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να καταγγείλουν δημοσίως όχι μόνο το PKK, αλλά και τις «θυγατρικές» του προτού τούς επιτραπεί να ενταχθούν στο μπλοκ του ΝΑΤΟ.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο χαρακτηρισμός του PKK ως τρομοκρατική οργάνωση δεν αρκεί: οι Σκανδιναβοί αιτούντες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καταστείλουν τους υποστηρικτές του PKK που η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι δραστηριοποιούνται στις χώρες τους.
To NATO αποκτά μεγαλύτεο έλεγχο στη Βαλτική Θάλασσα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία
Εξαγωγές όπλων

Η Τουρκία θέλει επίσης η Σουηδία και η Φινλανδία να θέσουν τέλος στους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων που επέβαλαν στην Τουρκία, μαζί με πολλά άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την εισβολή της στη Συρία το 2019 για να απωθήσει το YPG από τα σύνορα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Ενώ το εμπόριο όπλων της Τουρκίας με τις δύο χώρες είναι αμελητέο και δεν επιδιώκει σημαντικές αμυντικές αγορές μαζί τους, οι αξιωματούχοι είπαν ότι κατ’ αρχήν η Άγκυρα δεν θα δεχτεί την επέκταση μιας στρατιωτικής συμμαχίας με χώρες που εμποδίζουν τις συμφωνίες όπλων. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου το έθεσε δημοσίως το θέμα, λέγοντας ότι οι περιορισμοί των όπλων είναι «ενάντια στο πνεύμα» μιας συμμαχίας.

Εμφανίζουν την Ελλάδα ως απειλή!

Η Τουρκία αποδέχτηκε την επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (σ.σ. στο στρατιωτικό σκέλος) τη δεκαετία του 1980, «αφού οι δύο χώρες πολέμησαν το 1974 για την Κύπρο» (όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg, χωρίς καμία αναφορά και εισβολή και κατοχή από την Τουρκία), και επιθυμεί «να μην επαναλάβει αυτό που οι αξιωματούχοι λένε ότι θεωρείται τώρα από την Άγκυρα ως λάθος».

Και σύμφωνα με όσα είπαν οι αξιωματούχοι στο Bloomberg, «η Αθήνα και οι Κύπριοι σύμμαχοί της εμφανίστηκαν αργότερα ως βασικά εμπόδια που μπλόκαραν την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, απέρριψαν την ψηφοφορία του ΟΗΕ για ένα σχέδιο ενοποίησης για την Κύπρο και έχουν εμπλακεί σε συνεχείς εδαφικές διαμάχες με την Τουρκία για τμήματα του Αιγαίου και της Μεσογείου»!

Και συνεχίζει το ρεπορτάζ, από τους Τούρκους αξιωματούχους που κάνουν το άσπρο μαύρο:

«Μαθαίνοντας από αυτό το μάθημα, οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν θα ήταν συνετό να περιμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει πορεία και να προχωρήσει στη Σουηδική και Φινλανδική ένταξη στο ΝΑΤΟ, εκτός εάν πρώτα επιλυθούν οι διαφορές και οι σκανδιναβικές χώρες δεσμευτούν δημόσια για αλληλεγγύη με την Τουρκία ενάντια στις κουρδικές ομάδες».

Ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto, ο οποίος θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη με τη Σουηδή πρωθυπουργό Magdalena Andersson, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος» ότι η στάση της Τουρκίας μπορεί να «διαχειριστεί μέσω συζητήσεων», χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα από τα συγκεκριμένα αιτήματα της Άγκυρας.

Η επιθετικότητα της Μόσχας ανησυχεί τις σκανδιναβικές χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να είναι πρόθυμοι να βρουν έναν συμβιβασμό», όπως σημειώνεται από το Bloomberg.

Θέλουν να ξαναμπούν στο πρόγραμμα των F-35

Ενώ οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει να διαπραγματευτεί θέματα πέρα ​​από τις θέσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας σχετικά με την κουρδική σύγκρουση, η σύγκρουση της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ είναι βαθιά και η λίστα επιθυμιών της είναι μεγάλη. Όπως αναφέρει το Bloomberg:Η Τουρκία θέλει να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα προηγμένων αεροσκαφών F-35, από το οποίο αποκλείστηκε μετά την αγορά των συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Έχει επίσης ένα εκκρεμές αίτημα προς τις ΗΠΑ να αγοράσουν δεκάδες πολεμικά αεροσκάφη F-16 και κιτ αναβάθμισης για τον υπάρχοντα στόλο της.
Επιπλέον, η Τουρκία θέλει οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις για την κατοχή των πυραύλων S-400.

Η χρήση του μοχλού πίεσης από την Τουρκία στην επέκταση του ΝΑΤΟ για την επίτευξη οποιουδήποτε από αυτούς τους στόχους «θα είναι πρόκληση. Αλλά η Τουρκία έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να σκάψει βαθιά, ακόμη και να υποστεί ζημιά στην οικονομία της, στις πρόσφατες γεωπολιτικές διαμάχες σχετικά με έναν υπό κράτηση Αμερικανό πάστορα, τη συμφωνία με τους ρωσικούς πυραύλους ή τις στρατιωτικές της εκστρατείες κατά των Κούρδων», σημειώνει το Bloomberg.

Η Ρωσία και οι Τουρκικές εκλογές

Οι αξιωματούχοι απέρριψαν την ιδέα ότι η αντίθεση της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έχει σχέση με τους δεσμούς της με τη Ρωσία ή με τη φιλία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Τουρκία έχει αναζητήσει μια μέση οδό για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς επιδιώκει να ισορροπήσει τους δεσμούς της τόσο με τη Μόσχα – κρίσιμης σημασίας για την προστασία των τουρκικών στρατευμάτων που αναπτύσσονται στη Συρία – όσο και με το Κίεβο, το οποίο η Άγκυρα έχει προμηθεύσει με στρατιωτικά drones.

Αρνήθηκαν επίσης ότι το «παιχνίδι» στο ΝΑΤΟ συνδέεται με την εσωτερική πολιτική, απορρίπτοντας εικασίες ότι η διεθνοποίηση του κουρδικού ζητήματος στην παγκόσμια πολιτική σκηνή έχει σκοπό να ωφελήσει τον Ερντογάν, με παγίωση της υποστήριξης μεταξύ των εθνικιστών ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Η Τουρκία ακολουθεί μια εξωτερική πολιτική σύμφωνα με τα δικά της εθνικά συμφέροντα και θα συμφωνήσει με την επέκταση του ΝΑΤΟ εάν ικανοποιηθούν οι ανησυχίες που περιγράφει σχετικά με τα σκανδιναβικά έθνη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι», σύμφωνα με το Bloomberg.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top