GuidePedia

0

Ο Δρ Δημ. Σταθακόπουλος σχολιάζει.

Ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος, πάντα «βλέπει μπροστά» και πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε κάνει τις εκτιμήσεις του. Στη προσωπική του σελίδα στο facebook, γράφει:

Tην περασμένη Κυριακή 15 του μήνα, εν όψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είχα μια επικοινωνία μηνυμάτων με φίλους ( πχ Γιώργο Φίλη , Σταύρος Καράμπελας κ.ά , των οποίων επικαλούμαι τη μαρτυρία) όπου τους έλεγα ότι οι τρίτοι και δη η Τουρκία μας βλέπουν ως χώρα παράρτημα/ οιονεί χώρο των ΗΠΑ με τάσεις να γίνουμε σαν το Πουέρτο Ρίκο.
* αντίστοιχες τάσεις είχαμε το 1808 να μπούμε υπο Γαλλική επικυριαρχία και το 1825 υπό Αγγλική, πάντα για τον φόβο των Οθωμανών/ Τούρκων και Ιμπραήμ τότε.

Επειδή η Τουρκία έβγαλε σήμερα ανακοίνωση που μας παρομοιάζει ως 51η πολιτεία των ΗΠΑ ( sic ) , δημοσιοποιώ τα όσα έγραψα και ειλικρινά ” τρομάζω ” με το πόσο αντιλαμβάνομαι την τουρκική σκέψη , πριν καν αυτή εκδηλωθεί, θεωρώντας την πλήρως προβλέψιμη και όχι απρόβλεπτη όπως την έλεγαν οι περισσότεροι.
Εν αναμονή και των δύο επισκέψεων Τσαβούσογλου και Καλίν στις ΗΠΑ , καθώς και την τύχη του veto στο ΝΑΤΟ , θα κάνω συνολική αποτίμηση στα τέλη Μαΐου.

Το σύστημα Πουέρτο Ρίκο και αυτά που έγραψα σε φίλους στις 15 Μαΐου παρακάτω:

Δεν δημοσιοποίησα τις σκέψεις μου για να μην θεωρηθώ υπερβολικός. Πλην όμως επαληθεύτηκα σήμερα.

” Κυριακή 15 Μαϊου :
Όπου Πουέρτο Ρίκο βάλε το όνομα Ελλάδα και θα καταλάβεις πολλά:

Το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται υπό την πολιτική και οικονομική κυριαρχία των ΗΠΑ. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον κυβερνήτη, ενώ η νομοθετική από τη γερουσία και τη βουλή. Ο κυβερνήτης και τα δύο νομοθετικά σώματα προκύπτουν με καθολική ψηφοφορία των κατοίκων και έχουν τετραετή θητεία. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1952, που έγινε δεκτό από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο είναι ελεύθερο κράτος ενωμένο με τις ΗΠΑ.

Οι κάτοικοί του έχουν την αμερικανική ιθαγένεια, αλλά δεν εκπροσωπούνται κανονικά στο κογκρέσο των ΗΠΑ, ούτε καταβάλλουν ομοσπονδιακούς φόρους.
Τον κυβερνήτη επικουρούν στο έργο του οι υπουργοί, οι οποίοι έχουν τη συγκατάθεση της Βουλής και της Γερουσίας. Ανά 4 χρόνια, εκλέγεται αντιπρόσωπος του Πουέρτο Ρίκο, ο οποίος δίχως δικαίωμα ψήφου εκπροσωπεί τους κατοίκους στο αμερικανικό κοινοβούλιο. Στην πολιτική ζωή της χώρας κυριαρχούν δύο μεγάλα κόμματα, που εκφράζουν αντίστοιχα και διαφορετικά ρεύματα της πορτορικανικής κοινωνίας, ως προς το ζήτημα των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, που υποστηρίζει το σημερινό καθεστώς της κοινοπολιτείας, και το Νέο Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο τάσσεται υπέρ της πλήρους ενσωμάτωσης στις ΗΠΑ.

Μειοψηφική είναι η εκλογική παρουσία του Κόμματος για την Ανεξαρτησία του Πουέρτο Ρίκο, που όπως δηλώνει και ο τίτλος του συγκεντρώνει στους κόλπους του τους υποστηρικτές της ολοκληρωτικής αποδέσμευσης από τις ΗΠΑ.
Το καθεστώς του Πουέρτο Ρίκο έχει επιτρέψει στα νησιά που το συνιστούν να απολαμβάνουν κάποισ ευμάρεια σε σχέση με τα ανεξάρτητα κράτη στην ευρύτερη περιοχή της Καραϊβικής, αν και σε γενικές γραμμές το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων βρίσκεται συγκριτικά προς αυτό των ΗΠΑ σε χαμηλό επίπεδο.

Εκλογές:

Στο Πουέρτο Ρίκο διεξάγονται κάθε 4 χρόνια εκλογές για Κυβερνήτη και Κάτοικο Αρμοστή (εκλέγεται κάθε 4 έτη, τελευταία εκλογή το 2020). Εκλέγεται επίσης η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων.


πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top