Το 82% των ερωτηθέντων σε 27 χώρες είναι πεπεισμένοι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μεγάλο ή σημαντικό κίνδυνο για τον κόσμο συνολικά
Τις προάλλες ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος διεμήνυσε πως "δεν στείλαμε έξι φορές όπλα στην Ουκρανία''
Ο δε ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ζήτησε να αποστείλουμε και πρόσθετο υλικό ανατολικού τύπου που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Που βρίσκονται όμως Ελλάδα και Τουρκία;
Ακολουθεί στο τέλος του άρθρου ένα διάγραμμα που δείχνει τη στήριξη (οικονομική, ανθρωπιστική & εξοπλιστική) της Ουκρανίας σε απόλυτους όρους με πηγή IfW Kiel, Ukraine Support Tracker.
Η χώρα μας βρίσκεται στην 19η θέση και η Τουρκία δεν υπάρχει καν στην λίστα! Γιατί για παράδειγμα τα Bayraktar τα πουλάει δεν τα δωρίζει....
Δημοσκόπηση
Στο μεταξύ το 82% των ερωτηθέντων σε 27 χώρες είναι πεπεισμένοι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί μεγάλο ή σημαντικό κίνδυνο για τον κόσμο συνολικά. Την ίδια ώρα, το 61% δηλώνει ότι αυτό ισχύει και για τη χώρα τους. Τέτοια στοιχεία έρευνας παρέχονται από την Ipsos .
Ταυτόχρονα, η αντίληψη ότι η χώρα του αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο είναι συχνότερη στην Ιαπωνία (87%), στην Πολωνία (77%), στη Νότια Κορέα (77%) και στη Σουηδία (75%).
Κατά μέσο όρο, η πλειονότητα των ανθρώπων στον κόσμο πιστεύει ότι η χώρα τους θα πρέπει να υποστηρίξει κυρίαρχες χώρες σε περίπτωση επίθεσης (70%) και η άρνηση των αντιποίνων θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να ξεκινήσει πόλεμο αλλού (68%). Ωστόσο, όσοι υποστηρίζουν την αποστολή των δικών τους στρατευμάτων στην Ουκρανία αποτελούν μειοψηφία σε καθεμία από τις 27 χώρες, κατά μέσο όρο 17%.
Κατά μέσο όρο, τα δύο τρίτα του κόσμου συμφωνούν ότι «οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από πολλές χώρες είναι μια αποτελεσματική τακτική για να σταματήσει ο πόλεμος» - από 50% στην Ουγγαρία έως 78% στη Νότια Κορέα.
Η υποστήριξη για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 48% παγκοσμίως. Πλειοψηφική υποστήριξη βρίσκεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ που συμμετείχαν στην έρευνα, εκτός από την Ουγγαρία. Η υποστήριξη είναι υψηλή στο Ηνωμένο Βασίλειο (έως 75%), στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα.
Ωστόσο, η υποστήριξη για κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα διαφέρει ανά χώρα.
Λίγο πάνω από τις μισές κατά μέσο όρο και στις 27 χώρες (54%) συμφωνούν ότι αξίζει να πληρώσετε περισσότερα για καύσιμα και φυσικό αέριο λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την προστασία μιας άλλης κυρίαρχης χώρας. Ωστόσο, ενώ πάνω από το 75% στη Νότια Κορέα και την Πολωνία συμφωνεί, στο Μεξικό, το Περού, την Ουγγαρία, τη Βραζιλία και την Αργεντινή είναι λιγότερο από 40%.
Επιπλέον, μόνο το 40% κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο υποστηρίζει την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη χώρα τους, ακόμη κι αν αυτό οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών. Ενώ πάνω από το 50% στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Σουηδία, την Πολωνία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία υποστηρίζουν μια τέτοια απαγόρευση, λιγότερο από το 20% στην Ουγγαρία και την Τουρκία. Στη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το 45% υποστηρίζει μια τέτοια απαγόρευση, το 30% είναι αντίθετο και το 25% είναι αβέβαιο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα τρία τέταρτα (74%) συμφωνούν ότι η χώρα τους πρέπει να δέχεται Ουκρανούς πρόσφυγες. Η συναίνεση είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Πολωνία (84%), τη χώρα που έχει φιλοξενήσει μέχρι στιγμής τον μεγαλύτερο αριθμό Ουκρανών προσφύγων. Είναι υψηλότερο στη Σουηδία (89%), στην Ολλανδία (86%) και στην Ισπανία (85%). Το χαμηλότερο ποσοστό στην Τουρκία (53%)
Η έρευνα διεξήχθη σε 19.000 ενήλικες κάτω των 75 ετών μεταξύ 25 Μαρτίου και 3 Απριλίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ερευνών Ipsos Global Advisor.
GALLERY
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου