GuidePedia

0


Σχολιάζει ο Δρ. Χρήστος Ζιώγας*
Μερικές σκέψεις μετά τη συνάντηση ΥΠΕΞ Δένδια με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Πάιατ: Κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον σύμφωνα με την οποία: «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της δεν αμφισβητείται». Παρευθύς, έσπευσαν να αναθαρρήσουν οι εγχώριοι θαυμαστές του, για την βαρυσήμαντη απόφανσή του.

Μόνο που η συγκεκριμένη δήλωση, συνιστά ισόρροπη διπλωματική διατύπωση, η οποία μας καλύπτει (sic) μόνο κατά το έλασσον, όσον αφορά την νέα τουρκική αξίωση σύμφωνα με την οποία συσχετίζει την παρουσία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με το καθεστώς κυριαρχίας τους.

Πρώτον, αναλυτικότερα ως προς το συσταλτικό περιεχόμενο της δήλωσης, πρώτον αναφέρεται γενικώς σε ελληνικά νησιά, όχι με ρητή δήλωση για τις διεθνείς συνθήκες που μας παραχωρήθηκαν. Αντ’ αυτού, απλώς χρησιμοποίησε μια κτητική αντωνυμία: «τα νησιά της»… ούτε καν τον γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου…

Δεύτερον, από ποιον δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των νησιών μας; Από την Τουρκία πάντως αμφισβητείται από το 1996 και εντεύθεν. Ακόμη και η Τουρκία σε αυτή τη φάση δεν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία για τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, προσπαθεί να αναδείξει την παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης για να αμφισβητήσει την κυριαρχία σε ύστερο χρόνο.

Τρίτον και συναφές με το προηγούμενο, δεν μας είπε κάτι για τα αναφαίρετο δικαίωμα νόμιμης άμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, που μας παρέχει το δικαίωμα να τα εξοπλίσουμε όσο είναι αναγκαίο για την άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας.

Βέβαια αμφότεροι δεσμεύτηκαν (sic): «για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», οι οποίες μάλλον (sic) έχουν παραβιαστεί από το 2014. Πέραν του οξύμωρου των δηλώσεων, ότι ΗΠΑ και Ελλάδα δεσμεύτηκαν «για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ενώ οι ΗΠΑ μάλλον δεν πολυδεσμεύονται για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, ίσως η δήλωση να μην έχει σημασία, εκτός από τις ηδονικές αντηχήσεις στα διαχρονικά ευήκοα ώτα (μας). Ένα είναι βέβαιο, παραφράζοντας μια παλαιά διαφήμιση γλυκισμάτων, ότι: Εμείς Σας καλομάθαμε κ. Πρέσβη!

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top