Παναγιώτης Νάστος
Η πιθανότητα πολέμου στη γειτονική της Τουρκίας, Ουκρανία, μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την εκ νέου "επανένταξη" της χώρας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Kemal Kirişci, ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Institution.
Η "επανένταξη" της Τουρκίας στη δυτική συμμαχία θα απαιτούσε πιθανότατα μια νίκη της αντιπολίτευσης στις προσεχείς τουρκικές εκλογές που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος και μια δημόσια εκ νέου δέσμευση στη Δύση και τις δημοκρατικές της αξίες, δήλωσε ο Kirişci σε άρθρο για το Brookings την Τετάρτη.
Η επιστροφή της Τουρκίας στο δυτικό μαντρί θα εξαρτηθεί επίσης από την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι υπάρχει πολιτική αλλαγή στην Τουρκία και ότι η κρίση για την Ουκρανία έχει υπογραμμίσει τη στρατηγική αξία της Τουρκίας για το ΝΑΤΟ, είπε.
Μια πλήρης έκδοση της ανάλυσης- άρθρου του ακολουθεί παρακάτω:
"Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει πιθανώς τη μεγαλύτερη στρατιωτική πρόκληση για την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας από την ίδρυσή του και μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, «παραμένει σαφώς δυνατή».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες κυβερνήσεις κρατών μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, έχουν προειδοποιήσει τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
Είναι μεγάλο το ερώτημα για το πού βρίσκεται η Άγκυρα σε αυτήν την κρίση;
Θα μπορούσε η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας να έχει την ασημένια επένδυση της επαναπροσάρτησης της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, στο οποίο εντάχθηκε πριν από 70 χρόνια με τρόπο που να ωφελεί την τουρκική, την ουκρανική και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια;
Τουρκία, Δύση και ΝΑΤΟ
Η κρίση στην Ουκρανία έχει αναζωπυρώσει τη γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ μεταξύ τους. Τα τελευταία χρόνια ο δυτικός σκεπτικισμός σχετικά με την ένταξη και την αξιοπιστία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είχε αυξηθεί σημαντικά. Υπήρξαν πολλοί λόγοι για αυτό. Το ΝΑΤΟ έχει γίνει στόχος συνεχών λαϊκιστικών καταχρήσεων στην Τουρκία.
Στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατήγγειλαν εμπλοκή του ΝΑΤΟ, χωρίς να παρουσιάσουν ίχνη αποδεικτικών στοιχείων, και μάλιστα το χαρακτήρισαν «τρομοκρατική οργάνωση». Αυτός ο ισχυρισμός έχει διατυπωθεί περιοδικά από την κυβέρνηση και πιο πρόσφατα από ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ζημιά προκλήθηκε επίσης από την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πυραύλους S-400 από τη Ρωσία, και μια αδυσώπητη διπλωματική μάχη για αυτούς οδήγησε την Τουρκία να δεχθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποβληθεί από το πρόγραμμα F-35. Τούρκοι εμπειρογνώμονες παραμένουν μπερδεμένοι σχετικά με το σκεπτικό πίσω από την απόφαση. Η απειλή του Ερντογάν να εκδιώξει 10 δυτικούς πρεσβευτές, επτά από αυτούς από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, επειδή επέκριναν την επ' αόριστον κράτηση του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα τροφοδότησε περαιτέρω σκεπτικισμό σχετικά με τη θέση της Τουρκίας στη συμμαχία.
Σε όλη αυτή την περίοδο η Τουρκία συνεισέφερε τακτικά στις αποστολές του ΝΑΤΟ
Στο Αφγανιστάν εκτέλεσε ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων από την παροχή ασφάλειας για το αεροδρόμιο της Καμπούλ μέχρι την ηγεσία μιας Επαρχιακής Ομάδας Ανασυγκρότησης στην επαρχία Wardak.
Κατά τη διάρκεια του 2021 η Τουρκία ηγήθηκε της Κοινής Ομάδας Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, θέτοντας χιλιάδες στρατιώτες της σε ετοιμότητα έτοιμους να αναπτυχθούν εντός ημερών για συμμαχικές αποστολές.
Ταυτόχρονα, συνέχισε να συμμετέχει με F-16 στις αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης της Βαλτικής και της Πολωνίας και εκπλήρωσε καθήκοντα εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ.
Με τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας να απειλεί να αλλάξει δραματικά τη στρατιωτική ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία ενέτεινε τις προσπάθειές της για να υποστηρίξει τη συμμαχική συνεργασία στην περιοχή.
Τουρκικά ναυτικά και αεροπορικά μέσα συμμετέχουν τακτικά σε ασκήσεις, όπως η "Sea Breeze" που διεξήχθη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία, καθώς και σε αποστολές περιπολίας με μονάδες από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Τέλος, ανεξάρτητα από την κατάσταση των σχέσεών της με τη Σοβιετική Ένωση και αργότερα τη Ρωσία, η Τουρκία υποστήριξε επίμονα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής των «ανοιχτών θυρών».
Μπορεί η Τουρκία να βοηθήσει την Ουκρανία;
Στην ιδανική περίπτωση, η Τουρκία θα ήθελε να συνεχίσει να πουλά όπλα, να εμβαθύνει την αμυντική της συνεργασία και να επεκτείνει τις εξαγωγές της στην Ουκρανία, ενώ μόλις υπογράφηκε και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών
Ωστόσο, μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα άφηνε τα χέρια της Τουρκίας δεμένα, καθώς θα σήμαινε μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή και μια απροθυμία να υποστηρίξει μια πολιτική κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάστασή της εδώ και δεκαετίες, χωρίς άμεσα σημάδια ανάκαμψης, ενώ η Τουρκία εξαρτάται από τη Ρωσία σε πολλούς τομείς, από τον ενεργειακό εφοδιασμό έως το εισόδημα από τουρίστες μέχρι τη συναίνεση της Μόσχας στη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.
Επιπλέον, υπό το φως των αναφορών για έξι ρωσικά πολεμικά πλοία που έπλεαν στη Μαύρη Θάλασσα, είναι επίσης αμφίβολο ότι η Τουρκία μπορεί να αντέξει οικονομικά να χρησιμοποιήσει τη διακριτική της εξουσία βάσει του άρθρου 21 της Σύμβασης του Μοντρέ του 1936 και να κλείσει τα Τουρκικά Στενά σε ρωσικά πολεμικά πλοία που εμπλέκονται σε εχθροπραξίες.
Η Τουρκία είναι απίθανο να διακινδυνεύσει μια δαπανηρή κατάσταση που θυμίζει αυτή που προκλήθηκε από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία στην Τουρκία μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους το 2015.
Το θέμα δεν είναι τόσο η εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία αυτή καθεαυτή, αλλά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν συμμετέχει πολύ πιο ενεργά στις δυτικές προσπάθειες να αποτρέψει τη Μόσχα και να επιλύσει την τρέχουσα κρίση.
Ο Ερντογάν, παρά την απερίφραστη υποστήριξή του για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας καθώς και τον ενθουσιασμό για την εξεύρεση λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για την κρίση, είναι εμφανώς απών από τις διπλωματικές προσπάθειες υψηλού επιπέδου για συντονισμό μιας ενιαίας υπερατλαντικής απάντησης, ενώ ο Μπάιντεν δεν φαίνεται να εξετάζει την Τουρκία ως βασικό σύμμαχο.
Οι επαφές έχουν περιοριστεί σε ευγενικές τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και του συμβούλου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.
Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και τη Δύση
Το πρόβλημα έγκειται στην ευρύτερη απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση και στη δραματική άνοδο του αυταρχισμού της διακυβέρνησής της, απομακρύνοντας την Τουρκία από τις κοινές δημοκρατικές αξίες που υποτίθεται ότι δεσμεύουν τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Η πιο πρόσφατη εκδήλωση αυτού συνέβη όταν ο Ερντογάν απέρριψε κατηγορηματικά την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να κινήσει πειθαρχικά μέτρα κατά της Τουρκίας επειδή δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που ζητούσε την απελευθέρωση του φυλακισμένου φιλάνθρωπου Osman Kavala.
Ήταν ιδιαίτερα ειρωνικό το γεγονός ότι αυτό συνέβη τη στιγμή που ο Ερντογάν έφευγε για μια επίσκεψη στην Ουκρανία, μια χώρα που κινδύνεψε και βίωσε πόλεμο για να μπορέσει να ενταχθεί στη Δύση και να διατηρήσει έναν δημοκρατικό τρόπο ζωής. Η συμμετοχή στο συμβούλιο, από την ίδρυσή του το 1949, και η δέσμευση για συμμόρφωση με τις αποφάσεις της ΕΣΔΑ θεωρούνταν από καιρό ως επιβεβαίωση της δυτικής τάσης της Τουρκίας.
Αυτή η εικόνα επιδεινώνεται από την αρνητική κοινή γνώμη για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χρόνια αδιάκοπης αντιδυτικής και αντιαμερικανικής αφήγησης και λαϊκιστικών ισχυρισμών ότι η Δύση προσπαθεί να υπονομεύσει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της Τουρκίας για δύναμη έχουν διαμορφώσει βαθιά τις στάσεις του κοινού. Η απουσία ελεύθερων και επικριτικών μέσων ενημέρωσης εμποδίζει το κοινό να καταλήξει σε μια πιο ισορροπημένη και ρεαλιστική άποψη για την Τουρκία και τη Δύση.
Σύμφωνα με τη Metropoll, μια εταιρεία έρευνας κοινής γνώμης, το 39,4% των ερωτηθέντων προτιμούσε στενότερες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία (Ανατολή) έναντι του 37,5% που προτιμούσε στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες (τη Δύση) τον Ιανουάριο του 2022, σε σύγκριση με 27,6% και το 40,9% αντίστοιχα ένα χρόνο νωρίτερα.
Το γεγονός ότι αυτή η ταλάντευση συνέβη σε μια περίοδο που η Ρωσία απειλεί ανοιχτά την Ουκρανία με εισβολή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, καθώς το απαραβίαστο της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης στην Τουρκία.
Επιπλέον, το τουρκικό κοινό αντιλαμβάνεται ως μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τη Ρωσία.
Μια εξωτερική πολιτική σε διαμάχη με τη Δύση και, μέχρι πολύ πρόσφατα, συγκρουσιακή απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα χωρών στη γειτονιά της έχει τροφοδοτήσει μια εικόνα μιας Τουρκίας που «έχει χάσει την αίσθηση της κατεύθυνσης και του ανήκειν».
Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί αναρωτιούνται εάν η Τουρκία «εξακολουθεί να είναι μέλος της δυτικής κοινότητας των εθνών» και «μεταξύ των αφοσιωμένων μελών του ΝΑΤΟ;»
Τέτοιες αμφιβολίες εμποδίζουν την Τουρκία από το να διαδραματίσει έναν πλήρη ρόλο στην αποτροπή της Ρωσίας από την εισβολή στην Ουκρανία
Ωστόσο, η ουκρανική κρίση έχει αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με τη σοφία της ειδικής σχέσης της Τουρκίας με τη Ρωσία και τη μεγαλύτερη εκτίμηση της αξίας του ΝΑΤΟ, που επαναλήφθηκαν πρόσφατα από δύο εξέχοντες συνταξιούχους Τούρκους πρεσβευτές.
Είναι ενδιαφέρον ότι το σκεπτικό τους δεν είναι τόσο διαφορετικό από τους Τούρκους διπλωμάτες και υπουργούς Εξωτερικών της δεκαετίας του 1940 και του 1950 που έπαιξαν κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αποκαλύπτοντας τη συνέχεια που συνοδεύει τη γεωγραφία αλλά και την επίμονη δέσμευση σε μια δυτική κλίση.
Από τί θα εξαρτηθεί η "επανένταξη" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ;
Προχωρώντας προς τα εμπρός, η αναζωογόνηση της παραδοσιακής δυτικής κλίσης της Τουρκίας και η επανένταξή της στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί από δύο εξελίξεις.
Ο Ερντογάν αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα προβλήματα της Τουρκίας. Τα ποσοστά αποδοχής του έχουν μειωθεί από σχεδόν 56% στην αρχή της πανδημίας του COVID-19 σε 38,6% στα τέλη του 2021, ενώ το κυβερνών ΑΚΡ έχασε επίσης σταθερά την υποστήριξη και μειώθηκε στο 23,9%.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η αντιπολίτευση έχει αυξανόμενες πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές
Ωστόσο, η αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και απέφυγε να υποστηρίξει φιλοδυτικές πολιτικές. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει και η αντιπολίτευση θα πρέπει να υιοθετήσει μια ενημερωμένη και ορθολογική πλατφόρμα που διαλύει τις προκαταλήψεις και εξηγεί καλύτερα στο κοινό γιατί η αναζωογόνηση ισχυρότερων σχέσεων με τη Δύση θα ωφελούσε τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Η Δύση πρέπει επίσης να κάνει ανάλογες ενέργειες. Πάνω απ' όλα, πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει πολιτική αλλαγή στο μέλλον στην Τουρκία. Δεν είναι καθόλου βέβαιο, αλλά υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα τις επόμενες εκλογές να τις κερδίσει η αντιπολίτευση.
Εν τω μεταξύ, θα είναι σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν ότι η τρέχουσα κρίση για την Ουκρανία έδειξε για άλλη μια φορά τη στρατηγική αξία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και να αναπτύξουν, μαζί με άλλους συμμάχους, μια εποικοδομητική αφήγηση που θα καλωσόριζε μια μετεκλογική Τουρκία πίσω στον πυρήνα της διατλαντικής συμμαχίας.
Δεδομένης της καθυστέρησης της διαδικασίας διεύρυνσης, η ΕΕ είναι απίθανο να μπορέσει να παίξει τον ισχυρό ρόλο που είχε στη μεταρρύθμιση της τουρκικής δημοκρατίας τη δεκαετία του 2000. Αλλά ακριβώς όπως πριν από 70 χρόνια, η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει ένας αγωγός αμοιβαίας ενίσχυσης της δυτικής κλίσης της Τουρκίας και της δημοκρατίας της, ωφελώντας παράλληλα την ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Ουκρανίας."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:
Η Τουρκία θα πρέπει να "επανενταχθεί" στο ΝΑΤΟ από το οποιο έχει απομακρυνθεί πάρα πολύ και πως για να γίνει αυτό ικανή και αναγκαία προϋπόθεση αρχικά θα είναι η νίκη της αντιπολίτευσης στις προσεχείς εκλογές
Η Δύση έχει αντιληφθεί πλέον ότι με τον Ερντογάν στην εξουσία η Τουρκία δεν μπορεί να επανενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό είνι ιδιατέρως σημαντικό
Επιπλέον και αν ακόμη η τουρκική αντιπολίτευση νικήσει τον Ερντογάν στις εκλογές, θα πρέπει αφενός να υιοθετήσει μια ενημερωμένη και ορθολογική πλατφόρμα που θα διαλύει τις προκαταλήψεις και θα εξηγεί καλύτερα στο τουρκικό κοινό γιατί η αναζωογόνηση ισχυρότερων σχέσεων με τη Δύση θα ωφελούσε τα συμφέροντα της Τουρκίας και αφετέρου ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ότι σε περίπτωση ήττας του Ερντογάν πως υπάρχει ουσαστική πολιτική αλλαγή και μέλλον για την Τουρκία στους κόλπους της Δύσης
Τα παραπάνω είναι δύσκολο να επιτευχθούν, αλλά κυρίως χρονοβόρα, κάτι που συμφέρει την Ελλάδα
Συνεπώς από μόνη της η κρίση στην Ουκρανία δεν μπορεί να σημάνει την "επανένταξη" της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Δημοσίευση σχολίου