GuidePedia

0


Βενιζέλος Κώστας
Την ώρα κατά την οποία η Ουάσινγκτον “κλείνει το μάτι” στην Άγκυρα, επιχειρώντας να διατηρήσει κανάλια επικοινωνίας με την κατοχική δύναμη, ο Ερντογάν συνεχίζει το συνωμοτικό του αφήγημα για το ρόλο των Αμερικανών. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, αναφέρθηκε στο αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του. Είπε πως «αφού η Τουρκία απέτρεψε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου με την ένδοξη αντίσταση του έθνους μας, αντιμετώπισε την εχθρότητα της Δύσης».

Περαιτέρω, ανέφερε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να απειλήσουν με καταστροφή της οικονομίας μας χωρίς να τηρήσουν καν τους τύπους ευγενείας. Η Ευρώπη, από την άλλη, το επιχείρησε με πιο έμμεσο τρόπο. Το σιωπηρό εμπάργκο κατά της χώρας μας έχει πάρει άλλη διάσταση. Σε αυτή τη διαδικασία πήραμε άμεσα μέτρα για να ενισχύσουμε τα αδύνατα σημεία μας. Έχουμε θέσει υπό έλεγχο τα μέσα παρεμβάσεων σε μεγάλο βαθμό».

Είναι προφανές πως ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί να φορτώσει τα μεγάλα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας σε τρίτους, στον εξωτερικό παράγοντα. Στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που όχι μόνο δεν υπονομεύουν την τουρκική οικονομία, αλλά σε πολλές περιπτώσεις παρέχεται και στήριξη. Οι τοποθετήσεις Ερντογάν έγιναν μερικά 24ωρα μετά, που είδε το φως της δημοσιότητας το αμερικανικό non paper, που αφορά και την κατασκευή μεταφοράς φυσικού αερίου, EastMed.

Οι Αμερικανοί ξεκαθαρίζουν πως δεν ευνοούν την κατασκευή του EastMed, προτάσσοντας διάφορα επιχειρήματα με πιο ενδιαφέρον εκείνο που αφορά την πρόκληση εντάσεων. Δηλαδή, επειδή αντιδρά η Άγκυρα και προκαλεί εντάσεις, θεωρούν πως δεν πρέπει να γίνει ο αγωγός. Αυτή η θέση παρέχει εν πολλοίς στήριξη στην κατοχική δύναμη και της επιτρέπει να συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά στην περιοχή. Δηλαδή, διά της ισχύος να επιβάλλει τις πολιτικές της.

Οι Τούρκοι και ο EastMed

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και ένα άρθρο της τουρκικής εφημερίδας “Μιλιέτ”, του δημοσιογράφου Οζάι Σεντίρ, ο οποίος αναφέρεται στο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με τον άρθρο, το non paper συνιστά «το τέλος ενός μακροχρόνιου αγώνα». Στο άρθρο αναφέρεται πως: Κανείς δεν έχει δει το έγγραφο, αλλά αυτά είναι τα συμπεράσματα των όσων γράφτηκαν και μεταδόθηκαν στα ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ. Ο συντάκτης Εξωτερικής Πολιτικής του OMEGA σχολίασε το έγγραφο λέγοντας ‘η Ουάσιγκτον έκανε τα στραβά μάτια στην Τουρκία’».

Περαιτέρω αναφέρει πως «τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, από την άλλη, σιωπούν πλήρως. Το EuroAfrica Project, το οποίο προβλέπει τη σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου από την Αίγυπτο στην Κρήτη, εξακολουθεί να ισχύει αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η EastMed. Αν ρωτήσετε αν το έργο θα πάει χαμένο αμέσως, όχι, δεν θα πάει, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε λάβει μια απόφαση που θεωρούσε αυτό το έργο ζωτικής σημασίας όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό. Θα δούμε τι έχουν να πουν η Προεδρία της Γαλλία και οι Βρυξέλλες».

Ο αρθρογράφος αναπαράγει την αμερικανική θέση πως εάν το έργο μπει στο ράφι, οι εντάσεις θα μειωθούν στην Ανατολική Μεσόγειο, «αλλά θα αυξηθούν στο Αιγαίο, καθώς η προσπάθεια της Αθήνας να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια συνεχίζεται ολοταχώς»( μετάφραση ΓΤΠ). zΌλα αυτά δεν μπορούν παρά να τοποθετηθούν σε ένα ευρύτερο πακέτο εξελίξεων, που συνδέονται με την ανακατανομή ισχύος στην περιοχή. Το μεγάλο στοίχημα είναι πως θα επηρεασθούν Ελλάδα και Κύπρος και κατά πόσο θα έχουν ρόλο και ποιο. Αλλά και ποια η θέση της κατοχικής Τουρκίας. Γι αυτό και δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται παρεμβάσεις, εξελίξεις και non paper.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top