Κινητικότητα με γεωτρύπανα αλλά και πολεμικές φρεγάτες, επανέρχεται στην κυπριακή ΑΟΖ, με την επανεκκίνηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη σχεδιαζόμενη αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας, γράφει ο Κώστας Βενιζέλος στον Φιλελεύθερο.
Το καινούργιο στοιχείο στην ενεργειακή εξίσωση είναι η με απευθείας ανάθεση του θαλασσοτεμαχίου 5 από την Κύπρο στην κοινοπραξία Exxon-Qatar Petroleum.
Μια κίνηση που έγινε στα μουλωχτά, καθώς είχε εν πολλοίς προδιαγραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε το θέμα με την ηγεσία του αμερικανικού κολοσσού. Το 5 γειτνιάζει με το 10 και φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα. Μέρος του 5, όχι εκεί που θα στρέψουν την προσοχή τους οι εταιρείες, το θεωρεί «δικό της» η κατοχική δύναμη.
Όπως είναι γνωστό, εντός Δεκεμβρίου η κοινοπραξία Exxon-Qatar Petroleum θα αρχίσει επιβεβαιωτική γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 10 ενώ TOTAL και ΕΝΙ θα επανέλθουν στην περιοχή για το 6 με τον νέο χρόνο.
Είναι σαφές πως οι εταιρείες κινούνται προσεκτικά, δεν θέλουν να υπάρξουν περιπλοκές και φαίνεται πως επιδιώκουν να αποφύγουν κινήσεις, που μπορεί να προκαλέσουν την αντίδραση της Άγκυρας. Αλλά και η Τουρκία φαίνεται πως έχει συνεννοηθεί με τους Αμερικανούς.
Ωστόσο, όλα κινούνται σε λεπτές γραμμές και όλα μπορούν να συμβούν. Ιδιαίτερα τώρα με το 5, που φαίνεται πως αιφνιδίασε τους Τούρκους. Εντάσεις αναμένεται να υπάρξουν, σημείωναν ενημερωμένες πηγές.
Η προσοχή είναι σαφώς στραμμένη προς την Άγκυρα και τις αντιδράσεις της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τουρκία προσανατολίζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση- απάντηση σε εκείνη που θα διενεργήσει η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Σε ποια περιοχή; Σε περιοχές, που κατά τον τουρκικό ισχυρισμό, ανήκουν στη δικαιοδοσία του ψευδοκράτους. Σε περιοχές, δηλαδή, που με σκηνοθέτη το καθεστώς της Άγκυρας, το κατοχικό καθεστώς παραχώρησε για έρευνες και γεωτρήσεις τα… δικαιώματα στην τουρκική κρατική εταιρεία Turkish Petroleum ( ΤΡΑΟ).
Οι περιοχές αυτές βρίσκονται νοτίως της Κύπρου και όπως είναι γνωστό, η κατοχική δύναμη φρόντισε τον Απρίλιο του 2019, να αποστείλει επιστολή στον ΟΗΕ ενημερώνοντας για τις προθέσεις της. Με βάση τον χάρτη που κατατέθηκε, τα οικόπεδα αυτά επικαλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ 1, 2, 3, 8, 9, 13, μερικά από τα οποία είναι αδειοδοτημένα.
Δημοσίευση σχολίου