Παναγιώτης Νάστος
"Η Τουρκία έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα εγκαταλείψει τη Συρία με την πρώτη ευκαιρία", δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για τη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ. Το ερώτημα είναι βέβαια με τι αντάλλαγμα;
Οειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για τη Συρία Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ δήλωσε ότι αντιπροσωπεία από την Τουρκία έδωσε διαβεβαιώσεις στη Ρωσία ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη Συρία με την πρώτη ευκαιρία, όπως ανέφερε την Τετάρτη ο ιστότοπος Sputnik.
Οι δηλώσεις του Λαυρέντιεφ έγιναν σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Νουρ-Σουλτάν, όπου αντιπροσωπείες από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράν συναντήθηκαν την Τρίτη για τη 17η συνάντηση της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, η οποία στοχεύει στην εξεύρεση λύσης στη δεκαετή κρίση στην Συρία.
Ο Λαβρέντιεφ είπε ότι οι Τούρκοι εταίροι τους μιλούν συνεχώς για τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας και της ανεξαρτησίας της Συρίας και λένε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν τη χώρα όταν οι συνθήκες τους το επιτρέψουν.
Ο Ρώσος ειδικός απεσταλμένος είπε επίσης ότι η χώρα του προσφέρθηκε να βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει τους τρομοκράτες στην Ιντλίμπ και να μειώσει την ένταση εκεί και ότι η Άγκυρα εξετάζει την προσφορά τους.
Η Τουρκία και οι πληρεξούσιοι ισλαμιστές μισθοφόροι της, έχουν καταλάβει εδάφη εντός της Συρίας ως αποτέλεσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν από το 2016 στη χώρα, με την επίφαση ότι μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
Η Άγκυρα θεωρεί το YPG ως το συριακό παρακλάδι του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει έναν θανάσιμο πόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους που έχει στοιχίσει δεκάδες χιλιάδες ζωές από το 1984.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό κοινοβούλιο παρέτεινε τον Οκτώβριο την εντολή του στρατού να ξεκινήσει διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ κατά δύο ακόμη χρόνια.
Η Τουρκία, η οποία έχει υποστηρίξει ανοιχτά τους αντάρτες που αγωνίζονται για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, φιλοξενεί επί του παρόντος περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα ζητήσει να παραιτηθεί ο Άσαντ, παρόλο που το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν δηλώσει ότι αναζητούν πολιτική λύση στη σύγκρουση.
Άγκυρα και Μόσχα υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές στη σύγκρουση.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών της Αστάνα πραγματοποιούνται διμερείς και τριμερείς συναντήσεις.
Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ο πρέσβης Selçuk Ünal, γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών για τη Συρία, ενώ η Ρωσία εκπροσωπείται από τον Λαυρέντιεφ και το Ιράν από τον Ali Asgar Haji, ανώτερο σύμβουλο του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών για ειδικές πολιτικές υποθέσεις.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών της Αστάνα, από Ρωσία-Ιράν-Τουρκία για το μέλλον της Συρίας
Η μυστική συμφωνία μεταξύ Μπάϊντεν και Πούτιν για τη Συρία, όπου ο μεν πρώτος αποδέχεται σιωπηρά τον Άσαντ, μη επιβάλλοντας κυρώσεις σε αραβικές χώρες που πραγματοποιούν εντυπωσιακά ανοίγματα προς τη Συρία το τελευταίο χρονικό διάστημα προκειμένου η χώρα να επανέλθει στις αγκάλες του Αραβικού Συνδέσμου από τον οποίο είχε αποβληθεί, ο δε δεύτερος συναινεί ως αντάλλαγμα στη δημιουργία ημιαυτόνομου κουρδικού κράτους στη ΒΑ Συρία, ανοίγει το δρόμο για την ειρήνευση στη Συρία
Με την παραπάνω συμφωνία η Τουρκία τίθεται στο περιθώριο των μελλοντικών εξελίξεων στη Συρία, αφού τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία δεν της επιτρέπουν να επιτεθεί κατά των δυνάμεων του Άσαντ και των Κούρδων της Β. Συρίας
Παρόλα αυτά εκτίμησή μας είναι ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει εύκολα από την επαρχία Ιντλίμπ και την επαρχία Αφρίν την οποία έχει εποικίσει ήδη διώχνοντας μεγάλο μέρος του κουρδικού πληθυσμού που ζούσε εκεί
Οι διαβεβαιώσεις της τουρκικής αντιπροσωπείας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους θα εγκαταλείψουν τη Συρία με την πρώτη ευκαιρία,, κατά την άποψη μας είναι ένας διπλωματικός ελιγμός της Άγκυρας, αφού δεν αναφέρεται ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα πραγματοποίησης αυτής της ενέργειας
Το ερώτημα επίσης είναι με τι αντάλλαγμα θα έκανε μια τέτοια κίνηση η Τουρκία;
Το πιθανότερο είναι να προσπαθήσει να εκμαιεύσει δεσμεύσεις της Ρωσίας κατά των Κούρδων του YPG στη μεταπολεμική Συρία.
Ωστόσο, το πρόβλημα σε κάτι τέτοιο είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι και ο κυριότερος σύμμαχος των Κούρδων της Συρίας, αλλά και η μυστική συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ που προαναφέραμε
Οι τρεις χώρες Ιράν-Τουρκία-Ρωσία αρχής γενομένης με το "ζήτημα της Συρίας" , έχουν αναπτύξει μια εταιρική σχέση, η οποία μπορεί να έχει σε μερικές περιπτώσεις αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα και αποκλίσεις, ωστόσο βρίσκουν τον τρόπο να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.
Ο Κινεζικός "δρόμος του μεταξιού" και η εξυπηρέτηση του , με δύο από τις τρεις οδεύσεις του να διέρχονται από το Ιράν και την Τουρκία, ενώ η τρίτη μέσω ΚΑΚ από τη Ρωσία, δημιουργεί περαιτέρω ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ τους.
Η Τουρκία με ή χωρίς τον Ερντογάν έχει χαράξει τη μελλοντική της πορεία, η οποία είναι αυτόνομη πλήρως και σε πολλές περιπτώσεις έρχεται σε αντίθεση σε σχέση με ΗΠΑ και ΕΕ.
Η Τουρκία τύποις ανήκει στο ΝΑΤΟ και τη Δύση, αφού έχει κάνει στροφή 180 μοιρών προς την Ανατολή, με αποτέλεσμα η πορεία της ταυτίζεται με αυτή των εχθρών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Ως τελική εκτίμηση θα λέγαμε ότι το 2022 θα είναι το έτος όπου θα επικρατήσει η ειρήνη στη Συρία και θα ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση των Διεθνών σχέσεων της χώρας, παράλληλα με έναν οργασμό ανοικοδόμησης της.
Δημοσίευση σχολίου