GuidePedia

0

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μία έντονη και συνεχώς αυξανόμενη επιθετική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν ,του Χουλουσί Ακάρ ,του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και γενικότερα όλου του τουρκικού πολιτικού σκηνικού σε βάρος της Ελλάδας .

Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος
Οι δηλώσεις του Ερντογάν ” αν αφήσουμε πέντε εκατομμύρια μετανάστες τι θα κάνει η Ελλάδα ” καθώς και οι ανάλογες δηλώσεις όλων αυτών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα,για την αναγγελία των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας μας ,για την Κύπρο για την νοτιοανατολική Μεσόγειο, και για τη Λιβύη.Αυτά σε συνάρτηση με την φθίνουσα πορεία της τουρκικής οικονομίας ,και τη διεθνή απομόνωση του Ερντογάν από τις μεγάλες δυνάμεις,πλην της Ρωσίας της οποίας η μέχρι τώρα στάση βρίσκεται υπό σκέψη σε μία ζυγαριά ,δείχνουν το πανικό στον οποίο έχει περιέλθει η τουρκική πολιτική ηγεσία,αφού λογικά ανατρέπεται τουλάχιστον προς το παρόν το σχέδιο ” της γαλάζιας πατρίδας “,που αποτελεί το τουρκικό διαχρονικό δόγμα της εξωτερικής πολιτικής τους.

Είναι γεγονός,παρακολουθώντας από κοντά τον τελευταίο χρόνο τις κινήσεις της κυβέρνησης ως προς τα εξοπλιστικά,έχει προβεί σε λίαν αξιόλογες κινήσεις κύριες και δευτερεύουσες για την σημαντική ενίσχυση της άμυνας της χώρας,που δεν θα ήθελα να τις απαριθμήσω για ευνόητους λόγους. Θα σταθώ μόνο σε κάτι που είναι ευρέως γνωστό,δηλαδή στην προμήθεια των είκοσι τεσσάρων αεροσκαφών Rafale ,που μέρος αυτών, θα είναι επιχειρησιακά εκμεταλλεύσιμα σε λίαν ικανοποιητικό επίπεδο περί το τέλος του επόμενου έτους. Με τα όπλα που θα διαθέτουν τα Rafale και τα Mirage 2000-5 ( πύραυλοι METEOR ,AM-39 EXOCET, SCALP -EG),μαζί με τα F-16 Blk 52+ adv και F-16 Blk 50, θα δημιουργήσουν μία ποιοτική υπεροχή στον αέρα έναντι της τουρκικής αεροπορίας , και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Ακάρ,που είναι η κύρια αιτία του εκνευρισμού του.

Ωστόσο ,το πρόγραμμα των αεροσκαφών Rafale δεν συνδέθηκε με τις απαραίτητες βιομηχανικές επιστροφές και αυτό είναι ένα αρνητικό στοιχείο ,το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας λόγω των οικονομικών απωλειών που θα έχουμε μακροπρόθεσμα ( έχω αναφερθεί πολλάκις σ’ αυτό το θέμα) .Ωστόσο,η ανάγκη της ενίσχυσης των ΕΔ ήταν μεγάλη και ταχείας κατά το δυνατόν αναπλήρωσης, λόγω της διαχρονικής αδιαφορίας του πολιτικού συστήματος, που δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση ,παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα λόγω των μνημονίων.Είναι γεγονός λόγω του επείγοντος ,δεν υπήρχε ο κατάλληλος χρόνος ορθής διαπραγμάτευσης με τη Γαλλία,που θα καλύπτει παράλληλα και τις ανάγκες της αμυντικής μας βιομηχανίας. Δεν αναφέρω τα αεροσκάφη F-16 blk 52+adv που πρόκειται να αναβαθμιστούν σε Viper ,ούτε την προμήθεια των τριών φρεγατών Belharra ,γιατί αυτά τα προγράμματα από ότι φαίνεται θα καθυστερήσουν σημαντικά να υλοποιηθούν. Ας είχαμε μυαλό να φροντίσουμε την αποτρεπτική δυνατότητα της πατρίδας μας ” πριν πεινάσουμε “,γιατί η απειλή ήταν διαχρονικά ορατή και οι ελληνικές κυβερνήσεις το γνώριζαν.

Αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα.

Η προμήθεια των αεροσκαφών Rafale αποτελεί ουσιαστικό αξιόπιστο ανασταλτικό παράγοντα για την Τουρκία ,αν θελήσει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο τουλάχιστον στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου.

Επίσης, ο Ερντογάν είναι προβληματισμένος με τις δύο αμυντικές συμφωνίες της χώρας μας ,τόσο με τη Γαλλία , όσο και με τις Ηνωμένες Πολιτείες , παρά τα όποια συμβατικά τους προβλήματα,( έχω αναφερθεί σε αυτό το θέμα ) γιατί δεν γνωρίζει την αντίδραση των εν λόγω χωρών, και ιδιαίτερα της Γαλλίας σε περίπτωση που θα θελήσει να δημιουργήσει κάποιο επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο, στη Κύπρο, και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η πανούργα λογική του Ερντογάν ,εκβιάζοντας καταστάσεις για να αποκτήσει γεωπολιτικά οφέλη ,βλέπει ότι δεν του βγαίνει αυτή τη χρονική περίοδο με τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, και ενδεχομένως με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας. Βλέπει ότι έχασε τα στηρίγματα που ακουμπούσε,πρώτα ο Ντόναλντ Τραμπ, τώρα η Άγκελα Μέρκελ ,που του έδωσαν το δικαίωμα να ελέγχει καταστάσεις, και έχει περιέλθει σε μία περιδίνηση αναζητώντας διέξοδο επαναφοράς στη κανονικότητα. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι ο εκβιασμός του στην συνδιάσκεψη των Παρισίων για την Λιβύη, για την μη παρουσία της Ελλάδας,της Κύπρου και του Ισραήλ στη σύνοδο απορρίφθηκε από το Γάλλο πρόεδρο,που από ότι φαίνεται έχει την στήριξη στη παρούσα περίοδο των ΗΠΑ, παρά το “βατερλώ” που δημιουργήθηκε με τη συμφωνία AUKUS.Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο, όφειλε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ακύρωσης της τουρκολιβυκής συμφωνίας,η οποία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που αγγίζει τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, δεν είδα στην ανακοίνωση της συνόδου κάποια μνημόνευση προς αυτή την κατεύθυνση!

Εκτιμώ, ότι αν ο Ερντογάν συνεχίσει την ίδια λογική με τη δύση και δεν αλλάξει συμπεριφορά, σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και με αυτά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα ψωμιά του είναι λίγα.

Το γεγονός αυτό κατά τη γνώμη μου δεν θα αργήσει να έρθει.Η πιθανή διάδοχος κεμαλική νέα πολιτική κατάσταση στη Τουρκία ,πολύ αμφιβάλλω, αν με αυτή, θα επέλθει μία αν όχι ριζική ,έστω μία μερική αναδιάταξη των τουρκικών επιδιώξεων τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Κύπρο.Οι μεγάλες δυνάμεις της δύσης ,που επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία ,λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του μεταναστευτικού προβλήματος ,θα αλλάξουν στρατηγική. Θα δούμε ενδεχομένως αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, και επιπλέον μία διαφορετική αντιμετώπιση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα με ότι αυτό συνεπάγεται,που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Το τουρκικό δόγμα της ” γαλάζιας πατρίδας ” είναι πολύ καλά χαραγμένο στη συνείδηση του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού της Τουρκίας.Επομένως, σ’ αυτή τη περίπτωση η απειλή και τα προβλήματα με την γείτονα θα υφίστανται,θα πάρουν ίσως χειρότερη ρότα για τα ελληνικά συμφέροντα και θα έχουν διάρκεια. Ως εκ τούτου, η εξωτερική μας πολιτική οφείλει να βλέπει στο ” βάθος του τούνελ “με παράλληλη αυξημένη επαγρύπνηση στα αμυντικά μας καθήκοντα.Με νέα λογική στα εξοπλιστικά μας προγράμματα που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση δίνοντας τροφή στην αμυντική μας βιομηχανία ,και αυτών που είναι σε εξέλιξη ,( ορισμένα καθυστερούν αδικαιολόγητα ,γνωρίζουν στο ΥΠΕΘΑ ) ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top