GuidePedia

0

Η Αρμενική διασπορά αντιτίθεται και οι ΗΠΑ τηρούν ίσες αποστάσεις,

Παναγιώτης Νάστος
Σφήνα των ΗΠΑ που σκοπεύουν να εμπλακούν στην όλη διπλωματική διαδικασία, παίρνοντας ίσες αποστάσεις μεταξύ Αζέρων -Αρμενίων κάτι που δεν αρέσει στην Τουρκία

"Η Τουρκία, όπως και μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να είναι δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν στον δίκαιο αγώνα του", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα με αφορμή την επέτειο της 8η Νοεμβρίου , "Ημέρα της Νίκης", όπως την χαρακτηρίζουν σε βάρος της Αρμενίας.

"Όπως και πριν σήμερα, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν στον δίκαιο αγώνα του. Ας μην το αμφισβητήσει κανείς. Το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα σε όλες τις πλατφόρμες, σε όλες τις διαπραγματεύσεις μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε", είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ υπενθύμισε ότι πριν από 30 χρόνια, η Αρμενία κατέλαβε το 20% των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν, με αποτέλεσμα 1 εκατομμύριο άνθρωποι να βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση:

"Τα αδέρφια μας και οι αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί, ιδιαίτερα στο Χοτζάλι, από τους Αρμένιους μαχητές. Όταν συνέβησαν όλα αυτά, η Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ δήλωσε ότι αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τότε , αλλά δυστυχώς, είδαμε ότι δεν έγινε καμία ενέργεια, δεν καταγράφηκε πρόοδος. Ως αποτέλεσμα, οι αδελφοί μας από το Αζερμπαϊτζάν κέρδισαν τη Νίκη σε 44 ημέρες και απελευθέρωσαν τα εδάφη τους από την αρμενική κατοχή και έδειξαν τη δύναμη των Τούρκων σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Δηλώσεις του τέως Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ

"Κανείς δεν πρέπει να αντιταχθεί στη συνθήκη ειρήνης που πρότεινε το Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής με θέμα «Νότιος Καύκασος: Περιφερειακή Ανάπτυξη και Προοπτικές Συνεργασίας» στο πλαίσιο του VIII Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού με τίτλο «Η Ο κόσμος μετά τον COVID-19»

"Χάρη στη λαμπρή νίκη στον δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ, σήμερα συζητάμε για την αποκατάσταση της ειρήνης στον Νότιο Καύκασο. Ως αποτέλεσμα της ειρηνευτικής συμφωνίας, δεν θα υπάρξουν προβλήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Η περιοχή του Νοτίου Καυκάσου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σε κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης", είπε ο Γιλντιρίμ.

Υπό την αιγίδα του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και με την οργάνωση του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi, πραγματοποιείται το VIII Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού με τίτλο «Ο κόσμος μετά τον COVID-19» στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν στις 4 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως 6 Νοεμβρίου.

Το VIII Φόρουμ του Μπακού συγκεντρώνει εκπροσώπους υψηλού επιπέδου από περισσότερες από 40 χώρες του κόσμου, πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, εκπροσώπους διεθνών και μη κυβερνητικών οργανισμών, καθώς και άλλους προσκεκλημένους για να συζητήσουν θέματα παγκόσμιας σημασίας.

Η Αρμενική διασπορά πιέζει

Σε αντίθετο μήκος κύματος , η αρμενική διασπορά ασκεί σοβαρή πίεση στην Αρμενία, όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χικμέτ Τσετίν κατά τη συνεδρίαση της ομάδας με θέμα «Νότιος Καύκασος: Περιφερειακή Ανάπτυξη και Προοπτικές Συνεργασίας» στο πλαίσιο του VIII Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού με τίτλο «Ο κόσμος μετά την COVID- 19»

Η Αρμενία είναι γείτονας της Τουρκίας, είπε.

"Προσπαθήσαμε να επιλύσουμε τη σύγκρουση του Καραμπάχ μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν ειρηνικά. Η Αρμενία θα είχε οφέλη, ένα από τα οποία θα ήταν να έχει πρόσβαση στις χώρες του κόσμου μέσω της Τουρκίας", είπε.

Ο Τσετίν σημείωσε ότι οι Αρμένιοι δεν πρέπει να κάνουν βήματα βασιζόμενοι στη διασπορά τους.

"Θα πρέπει να καταλάβουν ότι ζουν σε αυτή την περιοχή. Οι Αρμένιοι δεν πρέπει να ενεργούν με τις εντολές της διασποράς. Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον", είπε ο Τσετίν.

Έθιξε επίσης το θέμα των δραστηριοτήτων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ.

"Ελπίζαμε για την Ομάδα Μινσκ του ΟΑΣΕ, αλλά ήταν ανενεργή, οι μακρές διαπραγματεύσεις ήταν ανεπιτυχείς. Σήμερα η Αρμενία δεν πρέπει να σκεφτεί τον ρεβανσισμό. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία της ειρήνης, να προτιμήσουμε τη συνεργασία στην περιοχή", είπε ο Τσετίν.

Ο Τσετίν τόνισε επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει επιτύχει ανάπτυξη σε πολλούς τομείς.

"Αλλά η κατάσταση στην Αρμενία είναι κακή, οι νέοι φεύγουν από τη χώρα γιατί δεν βλέπουν το μέλλον τους εκεί. Πρέπει να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή, κάτι που είναι αδύνατο χωρίς το Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα δεν είναι ώρα για σύγκρουση, χρειαζόμαστε ειρήνη. σταθερότητα και συνεργασία», σημείωσε ο πρώην υπουργός.

Η "σφήνα" των ΗΠΑ

"Είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία", δήλωσε ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν Ρόμπερτ Σεκούτα στη συνεδρίαση της επιτροπής με θέμα "Νότιος Καύκασος: Περιφερειακή Ανάπτυξη και Προοπτικές Συνεργασίας" στο πλαίσιο του VIII Παγκόσμιο Φόρουμ του Μπακού με τίτλο «Ο κόσμος μετά τον COVID-19»

Σημείωσε επίσης ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη συνθήκη ειρήνης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

"Νομίζω ότι από την άποψη της ανάπτυξης της περιοχής του Νοτίου Καυκάσου, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία έχουν μεγάλη ευθύνη. Για να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να παράσχουμε βοήθεια και στις δύο χώρες", είπε ο πρώην πρέσβης.

Γιατί βιάζεται η Τουρκία να κλείσει το θέμα Αζέρων-Αρμενίων με υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης;

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

Eίναι εμφανέστατο ότι πίσω από τις πομπώδεις δηλώσεις των ΥΠΑΜ Ακάρ και των τέως Πρωθυπουργού Γιλντιρίμ και ΥΠΕΞ Τσετίν της Τουρκίας, κρύβεται η αγωνία της Άγκυρας η οποία καίγεται για επίσπευση των διαδικασιών υπογραφής ειρήνης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Η Τουρκία επιχειρεί να διασφαλίζει με υπογραφή Ειρήνης μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας τα τόσο σημαντικά για την ίδια κεκτημένα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά τη νίκη των Αζέρων, ενώ θα πετύχει να καταστήσει την Αρμενία χώρα δορυφόρο της.

Ποιά είναι τα κεκτημένα που βιάζονται να περιχαρακώσουν οι Τούρκοι με τη Συνθήκη Ειρήνευσης;

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στη στρατηγική σημασία του διάδρομου Zangezur, χάρη στον οποίο το Αζερμπαϊτζάν θα καταστεί ο κύριος συγκοινωνιακός κόμβος στους διαδρόμους Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου στην καρδιά της ευρασιατικής ηπείρου.

Αποτέλεσμα θα είναι "δρόμος του μεταξιού" να φθάνει μέσω Κίνας-Καζακστάν- Κασπίας Θάλασσας- Αζερμπαϊτζάν- Γεωργίας στην Τουρκία

Η ευκαιρία της δημιουργίας του διαδρόμου Zangezur για τη σύνδεση της Τουρκίας -Αζερμπαϊτζάν είναι ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της νίκης Ναγκόρνο-Καραμπάχ επί των Αρμενίων, είχε δηλώσει τότε η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Αζερμπαϊτζάν Σαχάμπα Γκαφάροβα .

Συνεπώς η Τουρκία είδε το Αζερμπαϊτζάν ως σκαλοπάτι για την διασύνδεση της, μέσω αυτού και του διαδρόμου Zangezur, με τον υπόλοιπο "Τουρκικό κόσμο" της Υπερκαυκασίας και μέσω αυτών με την Κίνα

Αυτό θέλει να διασφαλίσει ο Ερντογάν τώρα. Επίσης αν καταφέρει να υπογράψει Συνθήκη Ειρήνης η Αρμενία με τους Αζέρους, τότε θα πετύχει τη διάσπαση των σχέσεων Αρμενικής διασποράς με το κράτος της Αρμενίας.

Αυτό θα είχε πολύ θετικό αντίκτυπο για την Τουρκία Διεθνώς, αφού το Αμερικανικό και Γαλλικό Αρμενικό λόμπυ έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη ζημιά στην Τουρκία, με αποκορύφωμα την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάϊντεν.

Τέλος διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εμπλακούν στην όλη διπλωματική διαδικασία, παίρνοντας ίσες αποστάσεις μεταξύ Αζέρων -Αρμενίων κάτι που δεν αρέσει στην Τουρκία

Τελειώνοντας θα λέγαμε βλέποντας τις Διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας ως ολότητα, ότι το μόνο διεθνές ζήτημα που η Άγκυρα βλέπει ότι έχει αυξημένες ελπίδες να έχει αίσια έκβαση για την ίδια, είναι το ζήτημα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και για αυτό το λόγο θέλει να το κλείσει το ταχύτερο δυνατόν, πριν αναλάβουν τα ηνία άλλοι μεγαλύτεροι γεωπολιτικοί παίκτες, όπως ΗΠΑ, Γαλλία, ΕΕ, Ρωσία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top