του Μιχάλη Ιγνατίου
Σίγουρα κάποιο περίεργο παιγνίδι παίζει ο ισλαμιστής Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν -ίσως και οι Αμερικανοί- με τα μαχητικά F-16, που ζήτησε να αγοράσει η κατοχική δύναμη. Είναι, βέβαια, μία κίνηση που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί από την επίσημη Ουάσιγκτον.
Αλλά στο άλλο μεγάλο ζήτημα, των μαχητικών F-35, έχει ηττηθεί. Έχει ξεκαθαριστεί το θέμα. Η Τουρκία, όσο διατηρεί το ρωσικό σύστημα S-400 στο έδαφος της, θα είναι εκτός προγράμματος παραγωγής και δεν θα δικαιούται να αγοράσει τα αεροσκάφη για τα οποία έδωσε προκαταβολή. Αυτό είναι οριστικό. Αν διώξει τους S-400 τα πράγματα θα αλλάξουν. Ίσως αλλάξουν άρδην αν ο Ερντογάν σταματήσει το αντιαμερικανικό του παραλήρημα.
Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Γιάννη Παπαδόπουλο.
Σημείωσε σχετικά:
Με βάση τις αποφάσεις του Ερντογάν, το θέμα θεωρείται λήξαν. Άλλωστε, η κίνηση του Τούρκου προέδρου να αιτηθεί των 40 νέων F-16 και την ανανέωση άλλων 80, δείχνει επιτέλους ότι το συνειδητοποίησε. Και αντιλήφθηκε, βεβαίως, και κάτι άλλο:
Ότι οι κυρώσεις παραμένουν και πιθανότατα, λόγω των νέων αγορών από τη, Ρωσία θα επιβληθούν και άλλες, όχι επειδή το επιθυμεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά επειδή αυτό απαιτούν οι αμερικανικοί νόμοι.
Η κατάσταση, επαναλαμβάνω, είναι ξεκαθαρισμένη. Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι η υπόθεση των F-16. Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι κατέθεσε το αίτημα επειδή αυτό εισηγήθηκαν οι Αμερικανοί, ως αντιστάθμισμα της απώλειας του ποσού που κατέθεσε η τουρκική κυβέρνηση ως προκαταβολή για την αγορά των F-35.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση μας, ανακοίνωσε ότι δεν σχολιάζει. Επικαλέστηκε την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις αμυντικές πωλήσεις ή μεταφορές που δεν έχουν κοινοποιηθεί επίσημα στο Κογκρέσο.
Από τη λιτή δήλωση προκύπτει ότι μέχρι της στιγμής, το όποιο αίτημα της Τουρκίας, δεν έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο. Και εκεί έγκειται το πρόβλημα της Τουρκίας. Ότι στη Βουλή και τη Γερουσία, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί κανένα αίτημα που θα αφορά την στρατιωτική ενίσχυση της με αμερικανικό οπλισμό.
Εδώ και μερικές μέρες, στο Κογκρέσο ακονίζουν τα μαχαίρια τους, όχι μόνο οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά και οι Δημοκρατικοί. Και οι αναλυτές πιστεύουν ότι εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν στείλει το τουρκικό αίτημα για έγκριση αυτό θα απορριφθεί.
Ο Ερντογάν, καλώς ή κακώς, έκανε την Κυριακή κάποιες δηλώσεις πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του στην Αφρική. Και αν υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτές τις δηλώσεις, αυτή που μένει εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν. Διότι για να εξυπηρετήσει τον Ερντογάν, θα πρέπει να παρανομήσει, να παραβιάσει τον αμερικανικό νόμο. Θα το πράξει; Όλα είναι πιθανά. Αλλά αν αποφασίσει να στείλει το αίτημα της Τουρκίας στο Κογκρέσο, θα χάσει μαζί του.
Αναφορικά με την πιθανή συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο Μπάιντεν στη Ρώμη, δεν υπάρχει ακόμα σχετική ανακοίνωση από το Λευκό Οίκο. Όπως και την προηγούμενη φορά, έτσι και τώρα η ανακοίνωση ήρθε μέσω διαρροών από την Άγκυρα.
Η συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών δεν πραγματοποιήθηκε. Θα δούμε αν θα γίνει στη Ρώμη. Η μόνη συνάντηση που επιβεβαιώθηκε από το Λευκό Οίκο είναι αυτή με τον πρόεδρο της Γαλλίας.
Δημοσίευση σχολίου