GuidePedia

0


Γιώργος Σκαφιδάς
Τη Νότια Κορέα την γνωρίζουμε κυρίως μέσα από την κόντρα της με τον βόρειο γείτονά της (Πιονγιάνγκ εναντίον Σεούλ, Κιμ Γιονγκ Ουν εναντίον Μουν Τζε Ιν), αλλά και μέσα από τη διεθνώς καταξιωμένη πια βιομηχανία «ήπιας ισχύος» που εκείνη έχει καταφέρει να αναπτύξει – με κρατική υποστήριξη, να σημειωθεί – τα τελευταία χρόνια.

Για τη νοτιοκορεατική «ήπια ισχύ» («soft power») έχουν ήδη γραφτεί πάρα πολλά, τα περισσότερα εξ αυτών διθυραμβικά. Και δικαίως: Η νοτιοκορεατική ταινία «Παράσιτα» έγινε το 2020 το πρώτο στα χρονικά μη-αγγλόφωνο φιλμ που κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, και η νοτιοκορεατική τηλεοπτική σειρά «Squid Game» έγινε – πιο πρόσφατα – η πιο επιτυχημένη από άποψη τηλεθέασης σειρά που έχει προβληθεί μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα του Netflix.

Soft power

Όσο για τους – φαινομενικά «ακίνδυνους» και σε έναν βαθμό «απολίτικους» – αστέρες της κορεατικής ποπ μουσικής (K-pop), αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι εξ αυτών έχουν φτάσει στο σημείο τα τελευταία χρόνια ακόμη και να «συγκρουστούν» με ξένες δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα, για λόγους που εκφεύγουν των ορίων της μουσικής διασκέδασης.

Το νοτιοκορεατικό ποπ συγκρότημα BTS και οι… εκατομμύρια οπαδοί του (οι καλούμενοι και «BTS A.R.M.Y») έχουν, επί παραδείγματι, «συγκρουστεί» δημόσια με το Πεκίνο για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει η Κίνα στον Πόλεμο της Κορέας ενάντια στη Νότια Κορέα (με τον κινεζικό προπαγανδιστικό μηχανισμό μάλιστα στην πορεία να χάνει και να εξαναγκάζεται σε οπισθοχώρηση… «Η Κίνα κάνει πίσω στη μάχη με τους οπαδούς της κορεατικής ποπ», έγραφε πριν από ακριβώς έναν χρόνο όχι κάποιο μουσικό έντυπο αλλά το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy), ενώ συγκεκριμένα οι BTS έχουν συνοδεύσει και τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε Ιν ως «ειδική απεσταλμένοι» στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.



Hard power

Αλλά και πέρα από τη δημοσιογραφικά πολυσυζητημένη νοτιοκορεατική ήπια ισχύ, η Σεούλ επενδύει παράλληλα αποφασιστικά και στο μέτωπο της σκληρής ισχύος («hard power»), απλώνοντας μάλιστα γέφυρες συνεργασίας και προς την πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου (σε Ισραήλ, Αίγυπτο κ.ά.).

Από τις 19 Οκτωβρίου έως και το περασμένο Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε σε αεροπορική βάση στα περίχωρα της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας η μεγαλύτερη έκθεση αμυντικού υλικού που έχει διοργανωθεί ποτέ στην ασιατική χώρα. Ο λόγος για την Seoul International Aerospace and Defence Exhibition 2021 (Seoul ADEX 2021), μια έκθεση με πάνω από 440 εκθέτες από συνολικά 28 χώρες, στην οποία μάλιστα φέτος ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Μουν Τζε Ιν θα έφθανε όχι με αυτοκίνητο αλλά… με μαχητικό αεροσκάφος (ένα νοτιοκορεατικό FA-50 Fighting Eagle) στέλνοντας έτσι σειρά από μηνύματα και φανερώνοντας διαθέσεις.

Ενδεικτικές των διαθέσεων ήταν, άλλωστε, και οι φιλοδοξίες γιγάντωσης της νοτιοκορεατικής αμυντικής βιομηχανίας που εξέφρασε δημόσια ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης.

Νέα οπλικά συστήματα

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Άνοιξη, και τότε παρουσία του προέδρου Μουν Τζε Ιν, οι Νοτιοκορεάτες (Korea Aerospace Industries-ΚΑΙ) είχαν παρουσιάσει και το εγχώριας παραγωγής μαχητικό KF-21 Boramae/Fighting Hawk, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο η Σεούλ προχώρησε και στην πρώτη επιτυχή δοκιμαστική εκτόξευση εγχώριας κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου από υποβρύχιο (submarine launched ballistic missile-SLBM), κάτι που έχουν μέχρι σήμερα κάνει πολύ λίγες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Βόρεια Κορέα).
Hanwha – ΚΑΙ – LIG Nex1

Μεταξύ των πάνω από 440 εταιρειών που πήραν μέρος στην φετινή ADEX, βρίσκει κανείς «μεγάλα ονόματα» από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία κ.ά. αλλά και δεκάδες εταιρείες από την ίδια τη Νότια Κορέα. Αξίζει να σημειωθεί πως στη λίστα του Defense News με τις 100 κορυφαίες αμυντικές βιομηχανίες για το έτος 2021 υπάρχουν μεταξύ άλλων και νοτιοκορεατικοί κολοσσοί: συγκεκριμένα η Hanwha (που κατασκευάζει κυρίως μηχανές για αεροσκάφη αλλά και το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο K9 Thunder), η Korea Aerospace Industries (που κατασκευάζει αεροσκάφη όπως τα FA-50 και T-50 Golden Eagle αλλά και ελικόπτερα), και η LIG Nex1 (που κατασκευάζει κυρίως πυραύλους και τορπίλες).

Αν και δεν συγκαταλέγονται στη σχετική λίστα του Defense News για το 2021, ναυπηγικοί νοτιοκορεατικοί κολοσσοί όπως είναι εκείνοι της Hyundai Heavy Industries, της Samsung Heavy Industries και της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering επίσης αξίζουν μνείας.

Η Νότια Κορέα ξεχωρίζει πια ως ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς οπλικών συστημάτων στον κόσμο αλλά, ταυτόχρονα, και ως ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς. Η Σεούλ συμμετέχει, για παράδειγμα, στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των αμερικανικών F-35 της (με την προοπτική να αποκτήσει συνολικά 60 τέτοια αεροσκάφη), αλλά παράλληλα εξάγει και δικά της οπλικά συστήματα, κυρίως πια σε χώρες όπως είναι μεταξύ άλλων η Ινδονησία, το Ιράκ και το Ηνωμένο Βασίλειο (αλλά και στην Τουρκία παλαιότερα: τα τουρκικά T-155 Fırtına και Altay αποτελούν επί παραδείγματι «κόπιες» των νοτιοκορεατικών K9 Thunder και K2 Black Panther αντίστοιχα).

Ντιλ με Ισραήλ και Αίγυπτο

Εν έτει 2021 πια, Νότια Κορέα και Ισραήλ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη νέων φονικών drones (loitering munitions), με τις εταιρείες Israel Aerospace Industries (IAI) και Korea Aerospace Industries (KAI) να υπογράφουν σχετικό μνημόνιο στις 20 Οκτωβρίου.

Οι Νοτιοκορεάτες έχουν όμως παράλληλα συμφωνήσει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον χώρο της άμυνας και των στρατιωτικών εξοπλισμών και με την Αίγυπτο του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι (ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Άμυνας είχε επισκεφθεί το Κάιρο πίσω στα τέλη Αυγούστου όπου είχε επαφές όχι μόνο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του αλλά και με τον ίδιο τον Σίσι, ενώ πιο πρόσφατα βρέθηκε στο Κάιρο όπου είχε επαφές με την αιγυπτιακή ηγεσία και ο πρόεδρος της νοτιοκορεατικής εθνοσυνέλευσης).

Ο Τσαβούσογλου στη Σεούλ

Στη Νότια Κορέα πραγματοποίησε όμως πολυήμερη επίσημη επίσκεψη τις τελευταίες ημέρες (22-24 Οκτωβρίου) και ένας άλλος… γνώριμος της ελληνικής πλευράς… ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top