GuidePedia

0


Μια ανάρτηση στο twitter για τον σεβασμό του άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης ήρκεσε στον Ερντογάν προκειμένου να ανακρούσει πρύμναν στο ζήτημα της απέλασης των 10 πρεσβευτών.

Τη συγκεκριμένη δήλωση ανήρτησαν στο Twitter οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, και υιοθέτησαν αργότερα, με retweet, οι πρεσβείες της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Δανίας.

Η ανάρτηση ανέφερε ότι «σε απάντηση στα ερωτήματα σχετικά με τη δήλωση της 18ης Οκτωβίου» (ήταν η δήλωση των 10 πρσβειών για τον Οσμάν Καβαλά που εξόργισε τον Ερντογάν) οι ΗΠΑ σημειώνουν ότι παραμένουν συμμορφούμενες προς το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης.

Το 41ο άρθρο της συγκεκριμένης Σύμβασης του ΟΗΕ για τις Διπλωματικές Σχέσεις, που υπεγράφη το 1961 στη Βιέννη, περιλαμβάνει τρία εδάφια. Το πρώτο από αυτά, αναφερόμενο στα προνόμια και τις ασυλίες που χορηγούνται στους πρεσβευτές, διατυπώνει υπό το πνεύμα αιρέσως την υποχρέωση του διπλωματικού προσωπικού να σέβεται τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους υποδοχής, καθώς και το καθήκον τους να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του ίδιου κράτους.

Το άρθρο 41 της Συμβασης της Βιέννης για τι Διπλωματικές Σχέσεις

Αυτή τη γενική διατύπωση που αφορά κυρίως στα όρια των πρεσβευτών έναντι προνομίων και ασυλίας, αξιοποιίησε ο Ερντογάν προκειμένου να εγκαταλείψει τις απειλές του.

Μάλιστα φρόντισε να «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας του την εξέλιξη ως υποχώρηση των πρεσβειών λέγοντας:

«Οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών έκαναν ένα βήμα πίσω και θα είναι πλέον πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. Το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας δεν παίρνει εντολές από κανέναν. Δεν ανέχεται να του δίνει εντολές μια ομάδα πρεσβευτών».

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top