GuidePedia

0

Σε άμεσο κίνδυνο η Α.Μεσόγειος και όλα τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδος-Κύπρου.

Γιώργος Μοτσάκος
Πλήρης επιβεβαίωση για την ναυτική βάση στην Καρπασία από την Τουρκία, η οποία μαζί με την αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο, θα αποτελέσουν τις κύριες υποδομές των τουρκικών δυνάμεων για έλεγχο της κυπριακής ΑΟΖ και μέρους της Α.Μεσογείου.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα kibrispostasi και άλλες δημοσιογραφικές πηγές, στην τουρκική ναυτική βάση θα ελλιμενίζονται ο τουρκικός στόλος Μεσογείου, ο οποίος θα έχει άμεσο στόχο την συνεχή και αδιάκοπη παρενόχληση όλων των πιθανών εξορύξεων και ενεργειακών σχεδίων όπως ο αγωγός East Med, καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ.

Η Τουρκία σκοπεύει με τον στόλο αυτό να ελέγξει τους θαλάσσιους διαύλους όχι μόνο πέριξ της Κύπρου, αλλά να επεκταθεί σε Γάζα, νότια Κρήτη και Α.Μεσόγειο.

Εδώ και μεγάλο διάστημα συζητούνταν η κατασκευή ναυτικής στρατιωτικής βάσης στα κατεχόμενα από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, η οποία μαζί με το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο από οπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα απειλεί την ελεύθερη διέλευση όλων των “εχθρών” της Τουρκίας.

Οι Τουρκοκύπριοι αποφάσισαν να παραχωρήσουν προς χρήση των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο την εν λόγω περιοχή για 30 χρόνια.

Ο χάρτης που επισυνάφθηκε στην απόφαση, αφορά περιοχή 145.000 τετραγωνικών μέτρων.

Είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι η Τουρκία επιθυμεί στρατιωτική βάση σε λιμάνι στα κατεχόμενα για την παράνομη δραστηριότητα των γεωτρύπανων της, παρουσία στολίσκου και αριθμού σμήνους μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων εξοπλισμένων με μικρούς πυραύλους.

Το ορμητήριο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δίνει την δυνατότητα να αποστέλλονται ταχύτατα τουρκικά πολεμικά πλοία για συνοδεία των γεωτρύπανων στην περιοχή, ενώ θα υποστηρίζει την συντήρηση, και τον ανεφοδιασμό των πλοίων που θα εκτελούν καθήκοντα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ανάλογα βήματα για δημιουργία ναυτικής βάσης γίνονται ταυτόχρονα στον Εύξεινο Πόντο, ενώ η παρουσία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Μεσόγειο, θα είναι σε μόνιμο επίπεδο πλέον.

Έτσι επιβεβαιώνεται και ο Γάλλος επικεφαλής του στόλου της Μεσογείου ο οποίος ανέφερε ότι “ η Τουρκία, η οποία είχε πάντα έναν μεγάλο και ενεργό πολεμικό στόλο. Είναι όμως σαφές ότι η Άγκυρα ενισχύει τη ναυτική της δραστηριότητα και απομακρύνεται από τις ακτές της, όπως είδαμε στη Λιβύη.

Η τουρκική ναυτική δραστηριότητα, προωθείται μέσω της στρατηγικής έννοιας της αποκαλούμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», διαχέεται στην κεντρική Μεσόγειο και επεκτείνεται έως το Σουέζ.

Επίσης βλέπουμε πραγματικές εντάσεις μεταξύ των παρόχθιων χωρών (της Α. Μεσογείου), γύρω από πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα, αλλά και ένα είδος αγώνα για την εξεύρεση κατάλληλων ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο.

Πολλές χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, κάτι που δεν διευκολύνει τη δυνατότητα να φέρουμε τους φορείς σε ένα τραπέζι για να βρουν συμβιβασμούς και λύσεις”.

Οι προειδοποιήσεις ειδικών πολλών χωρών μας δείχνουν ότι η Τουρκία επιδιώκει την επέκταση της στην Α.Μεσόγειο μέσω του σχεδίου “Γαλάζια Πατρίδα”, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσει Ελλάδα και Κύπρο από θαλάσσης, ενώ από την στεριά έχει δημιουργήσει έναν άξονα σε Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top