GuidePedia

0


Παναγιώτης Νάστος
Όταν ένα στράτευμα δεν έχει συνοχή και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των Στελεχών του, όπως το τουρκικό, είναι καταδικασμένο σε ήττα ακόμη και αν έχει τα τελειότερα οπλικά συστήματα

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο Ερντογάν έχει προβεί σε μαζικές εκκαθαρίσεις Αξιωματικών-Υπαξιωματικών σε Στρατό-Ναυτικό και Αεροπορία, με την κατηγορία ότι αυτοί ήταν Γκιουλενιστές και μετείχαν με τον ένα ή άλλο τρόπο στο πραξικόπημα.

Το " βαρύ κλίμα" που επικρατεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις

Αυτό όπως είναι φυσικό έχει διαταράξει σε πολύ μεγάλο βαθμό την συνοχή των ΤΕΔ, αφού υπάρχει πλέον διάχυτο ένα κλίμα καχυποψίας μεταξύ τους αλλά και φόβου, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί ο οποιοσδήποτε Αξιωματικός-Υπαξιωματικός να καταλήξει στη φυλακή, με στιγματισμένη και χωρίς οικονομικούς πόρους την οικογένειά του.


Παράλληλα έχει δημιουργήσει κλίμα έχθρας και μίσους σε βάρος εκείνων των Αξιωματικών που φυλάκισαν συναδέλφους τους, από άλλους συνάδελφους που είναι φίλοι με τους φυλακισμένους.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι οι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων της οποιαδήποτε χώρας, άρα και της Τουρκίας, γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους και έχουν αναπτύξει αδελφικές σχέσεις θα λέγαμε, αφού γνωρίζονται τόσο από τις παραγωγικές σχολές που φοιτούν στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους ως εσώκλειστοι, όσο και από τις μεταθέσεις που έχουν υπηρετήσει μαζί με τις οικογένειες τους.

Αυτό που προανέφερα είναι πάνω και πέρα από οποιαδήποτε κομματική ταυτότητα του καθενός και ιδιαίτερα στην Τουρκία, όπου οι περισσότεροι Αξιωματικοί-Υπαξιωματικοί ήταν Κεμαλιστές, μέχρι την εμφάνιση του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή, ο οποίος έχει δώσει την πρωτοκαθεδρία σε Ισλαμιστές Αξιωματικούς , περιθωριοποιώντας τους υπόλοιπους.

Μαζικές παραιτήσεις Τούρκων "Ερντογανικών" Στρατηγών

Πέραν όμως από τα παραπάνω πριν από λίγες ημέρες συνέβη κάτι εξαιρετικά σοβαρό που αφορά μαζικές παραιτήσεις Τούρκων Στρατηγών. Η σοβαρότητα του γεγονότος έγκειται στο ότι οι συγκεκριμένοι Στρατηγοί, πέρασαν αλώβητοι από τις πρόσφατες κρίσεις Ανωτάτων Αξιωματικών που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο και κρίθηκαν ως επαρκείς και αρεστοί από το καθεστώς Ερντογάν.

Συνεπώς οι παραιτηθέντες Τούρκοι Στρατηγοί είναι Ερντογανικοί οπωσδήποτε, άλλως πώς θα τους είχε αποστρατεύσει στις πρόσφατες κρίσεις ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως προαναφέραμε;

Το θέμα ανέδειξε σε άρθρο του προ διημέρου ο αρθρογράφος Saygı Oztürk, ο οποίος επέστησε την προσοχή στις παραιτήσεις του Ταξίαρχου Metin Eştürk, του Ταξίαρχου Omer Faruk Bozdemir και του Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Υποστράτηγου Ercan Chorbaci αναφέροντας :

«Έμαθα ότι και οι τρεις Στρατηγοί υπέβαλαν τις αιτήσεις παραίτησής τους αυτές τις μέρες. Ωστόσο, η αναφορά τους δεν σημαίνει ότι θα φύγουν. Το Γενικό Επιτελείο μπορεί να μην κάνει αποδεκτή την παραίτησή τους», είπε.

Στο άρθρο του στο Sözcü, με τίτλο "Διοικητές που παραιτήθηκαν και οι μάρτυρές μας" ο Saygı Οüztürk ανέφερε εκτός των παραπάνω, ότι 77 άνδρες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) έγιναν μάρτυρες φέτος, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών που σημειώθηκαν στην περιοχής Ιντλίμπ, αναφέροντας:

"Όταν εξετάζουμε τον αριθμό των μαρτύρων, γίνεται κατανοητό ότι είχαμε περισσότερους μάρτυρες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα, το 2003 όταν το AKP ήρθε στην εξουσία είχαμε 31 μάρτυρες. Το 2004, 75 μάρτυρες. 62 μάρτυρες το 2009. Είχαμε 61 μάρτυρες το 2013. Με άλλα λόγια, ήταν χαμηλότερος ο αριθμός των μαρτύρων σε σχέση με αυτούς που είχαμε τους πρώτους 9 μήνες φέτος »

Μετά από αυτές τις παραιτήσεις, τρεις ακόμη Στρατηγοί, υπέβαλαν την παραίτηση τους.

Σύμφωνα με την Cumhuriyet. Τα ονόματα και τα καθήκοντα των Στρατηγών είναι τα εξής:

O Υποστράτηγος Hakan Oztekin από τη Διοίκηση της Επιχείρησης Ασπίδας της Ειρήνης

O Διοικητής Ταξιαρχίας 49ης Καταδρομής Bingöl Ταξίαρχος Mustafa Enis Koç

O Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Ταξίαρχος Orhan Akkurt.

Oι Τούρκοι προσπαθούν να βρούν τους λόγους των παραιτήσεων

Παραθέτουμε στη συνέχεια σχόλια Τούρκων αναγνωστών προκειμένου να δούμε τη δική τους οπτική γύρω από τον λόγο που προκάλεσε τις μαζικές παραιτήσεις ¨"Ερντογανικών" Τούρκων Στρατηγών.

Αναφέρει ένας εξ αυτών: Κατά τη γνώμη μου, η πιο σωστή και τιμητική απόφαση είναι η παραίτηση. Επειδή τώρα o Αξιωματικός έχει χάσει το χαρακτηριστικό άμυνας της πατρίδας, το καθήκον άμυνας της χώρας έχει αφαιρεθεί με το να υπηρετεί μόνο στο εξωτερικό, ενώ έχει μετατραπεί το στράτευμα σε στρατό με θρησκευτική προοπτική, στον οποίο έχει τεθεί ένα σύστημα εντελώς αντίθετο με την κοσμικότητα , και οι υπεύθυνοι του Τύπου δεν υπηρετούν πλέον το Τουρκικό Έθνος, αλλά το παλάτι. Το να υπηρετείς υπό αυτές τις συνθήκες σε ένα τέτοιο στράτευμα σημαίνει ότι είσαι εταίρος σε αυτό το αίσχος.

Έτερος αναφέρει: Οι εθνικιστές αξιωματικοί των TEΔ αναγκάζονται πάντα να παραιτηθούν ή να ''καθαριστούν'' με συνωμοσία. Υπάρχει προφανώς ένας ανεξήγητος λόγος για αυτό που συνέβη στην Τουρκία.

Και ένας άλλος αναφέρει: Αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα, είναι λάθος να παραιτηθείτε και να φύγετε.

Εκτίμηση

Οπωσδήποτε για όλα τα παραπάνω φαίνεται ως ανεξήγητη η παραίτηση 6 Τούρκων Στρατηγών. Ωστόσο "φως στα αίτια" δίνει ένα κοινό χαρακτηριστικό που παρουσιάζουν οι παραιτηθέντες και αυτό έχει να κάνει με τη τοποθεσία και την αποστολή που έχουν οι στρατιωτικοί Σχηματισμοί των οποίων είναι Διοικητές.

Έτσι 3 από τους 6 είναι Αξιωματικοί που Διοικούν Σχηματισμούς των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ επίσης ένας εκ των υπόλοιπων τριών μετέχει στη Διοίκηση της Επιχείρησης Ασπίδας της Ειρήνης, κατά των Κούρδων και του στρατού του Άσσαντ.

Επίσης γνωρίζουμε ότι κατά την διεξαγωγή των επιχειρήσεων σε βάρος των Κούρδων της Συρίας (YPG) και των Κούρδων του ΡΚΚ, ότι το κύριο βάρος το σηκώνουν οι Ειδικές Δυνάμεις της Τουρκίας.

Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτει ότι οι παραιτήσεις των Τούρκων Στρατηγών αποτελούν είτε έκφραση διαμαρτυρίας προς το καθεστώς Ερντογάν διαφωνώντας με αποφάσεις του, είτε άρνηση εκτέλεσης διαταγής που τους δόθηκε από φόβο ή επίγνωση του αδύνατου να πραγματοποιηθεί αυτή με αποτέλεσμα η ευθύνη να βαρύνει τους ίδιους.

Ενδεχομένως διαβλέπουν την πιθανότητα οι απώλειές τους να αυξηθούν δραματικά ιδίως στην περιοχή του Ιλντίμπ, λόγω της σφοδρότατης αντίδρασης των Ρώσων και του Άσσαντ, φοβούμενοι μαζική επίθεση των παραπάνω.

Στη Συρία πράγματι είναι γεγονός ότι ο Άσσαντ, βοηθούμενος ουσιαστικά από τη Ρωσία, σφυροκοπεί ανελέητα θέσεις τουρκόφιλων μαχητών στο Ιλντίμπ, μετά τη συνάντησή του που είχε με τον Πούτιν στη Μόσχα, προκαλώντας απώλειες και σε άνδρες των ΤΕΔ.

Αυτός είναι άλλωστε και ο κύριος λόγος της επικείμενης συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι της Ρωσίας, προκειμένου να βρεθεί ξανά η άκρη του νήματος, αφού οι Τούρκοι φοβούνται μεγάλη επίθεση από πλευράς Άσσαντ-Ρώσων στον εν λόγω τομέα.

Κλείνοντας επισημαίνουμε κάτι άκρως σημαντικό για την Ελλάδα και τις διπλωματικές επαφές που θα έχουμε με τους Τούρκους. Οι Τούρκοι μέσα από την επιθετικότητα τους σε βάρος μας προσπαθούν να κρύψουν τις τρομερές αδυναμίες τους.

Όταν ένα στράτευμα δεν έχει συνοχή και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των Στελεχών του, όπως το τουρκικό, είναι καταδικασμένο σε ήττα ακόμη και αν έχει τα τελειότερα οπλικά συστήματα

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top