GuidePedia

0

    Τελειώνει η ενδιάμεση λύση για το ΠΝ;

Eπίσημο “ΟΧΙ” εισέπραξε η χώρα μας από την Ολλανδία η οποία αρνήθηκε την αποδέσμευση των φρεγατών ενδιάμεσης λύσης κλάσης “Μ”.

Η ολλανδική απόρριψη ήρθε ως απάντηση στην κίνηση του ΥΠΕΘΑ να αποδεσμεύσει την ενδιάμεση λύση από το πρόγραμμα προμήθειας των νέων φρεγατών.
Ολλανδία: Δεν αποδεσμεύονται τώρα οι “Μ”

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμυντικού Υλικού της Ολλανδίας (DMO) αντιναύαρχος Arie Jan de Waard δήλωσε στην ιστοσελίδα «Marine Schepen».

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις φρεγάτες και η Χιλή επίσης. Είναι καλό να εξετάζουμε αυτή την επιλογή και είμαστε ανοικτοί σε αυτό, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τη συγκρίνουμε με τα δικά μας χρονοδιαγράμματα.

Ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος είναι μια σημαντική ικανότητα για την Ολλανδία και το Ολλανδικό Ναυτικό δεν θα δεχτεί ένα επιχειρησιακό κενό σ’ αυτόν τον τομέα… Οι δύο φρεγάτες τύπου M του Ολλανδικ ού Ναυτικού θα γίνουν διαθέσιμες μόνο όταν υπάρξει ο αντικαταστάτης τους.

Αυτό εξήγησα στους Έλληνες».

Υπενθυμίζουμε ότι Ολλανδία και Βέλγιο έχουν συμφωνήσει στο κοινό πρόγραμμα ASWF (Anti-Submarine Warfare Frigate) για την αντικατάσταση των φρεγατών κλάσης «Μ».
Παίρνουν “κεφάλι” οι Γάλλοι

Σύμφωνα με το newpost.gr και τον Κ. Σαρικά, μετά το ναυάγιο της ενδιάμεσης λύσης, οι Γάλλοι παίρνουν ξανά “κεφάλι” στην κούρσα των φρεγατών. Η πρόταση τους να παραδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερη καινούργια φρεγάτα μέσα στο 2025 αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό “χαρτί”.

Όπως έχουμε ήδη αποκαλύψει, η τετράδα στην οποία φαίνεται ότι καταλήγουν τα στελέχη του ΠΝ εκτός από τη Γαλλική πρόταση για τις Belhara (FDI) περιλαμβάνει την επίσης ισχυρή πρόταση για τις Sigma, την Ιταλική με τη φρεγάτα Fremm και την πρόταση των ΗΠΑ για την HF2(MMSC).

Τις τελευταίες ημέρες πάντως και κατά τη διάρκεια της DEFEA η Ιταλική πρόταση φαίνεται ότι έχασε «πόντους», εξέλιξη από την πλευρά των Αμερικανών δεν προέκυψε με τους Γάλλους και τους Ολλανδούς να δείχνουν πλέον ως τα «άλογα» που οδηγούν την κούρσα.

Δεύτερη FDI μέσα στο 2025

Η πρόταση μάλιστα που έγινε από το Παρίσι για παράδοση στην Ελλάδα και στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερης καινούργιας φρεγάτας FDI μέσα στο 2025 η οποία επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί αποτελεί στοιχείο που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη Γαλλική πρόταση.

Αυτό που προτείνεται είναι η κατασκευάστρια εταιρία Naval Group να παραδώσει στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025 εκτός από την φρεγάτα η οποία θα κατασκευαστεί για την Ελλάδα και τη φρεγάτα η οποία σχεδιάζεται να «χτιστεί» για τις ανάγκες του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Πρόταση η οποία ικανοποιεί ιδιαίτερα το ΠΝ με δεδομένες τις μεγάλες και άμεσες ανάγκες του Στόλου για ανανέωση στον ταχύτερο χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της DEFEA οι Γάλλοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην προβολή της τεχνολογικής υπεροχής των FDI με αιχμή του δόρατος το ραντάρ και τους αισθητήρες αλλά κυρίως το αντιαεροπορικό βλήμα Aster 30.Σύμφωνα με τους κατασκευαστές αποτελεί το μοναδικό Α/Α βλήμα το οποίο έχει τη δυνατότητα «one shot one kill».

Και μάλιστα αποδεδειγμένα όπως υποστηρίζουν όπως φάνηκε στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Formidable Shield 2021» όταν με ένα και μόνο Aster 30 ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη φρεγάτα Horizon κατέστρεψαν υπερηχητικό στόχο ο οποίος είχε αναπτύξει ταχύτητα 3.000 χλμ.

Η συμφωνία για τις φρεγάτες αποτελεί σαφώς πολύ μεγαλύτερο project σε σχέση με το πρόγραμμα των Rafale όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από το Ελληνικό επιτελείο όμως ξεκάθαρα η απόφαση είναι να επισπευστεί η διαδικασία αφού πλέον χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει.

«Το καλύτερο πλοίο για το ΠΝ θα νικήσει» αποτελεί τη δεδομένη θέση της πολιτικής ηγεσίας όπως εκφράζεται τόσο από τον ΥΠΕΘΑ ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επισπεύσει τη συμφωνία όσο και σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top