GuidePedia

0


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν ιδρύει , αλλά καταχωρεί την τουρκική Δημοκρατία»
Ο κυβερνητικός σύμμαχος του Ερντογάν , σε παραλήρημα του , αναφορικά με την επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης είπε: “Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ένα έγγραφο 143 άρθρων που δεν ιδρύει , αλλά καταχωρεί την τουρκική Δημοκρατία.”

Το θέμα της Συνθήκης απασχολεί την 23η Ιουλίου κάθε χρόνο τον τουρκικό Τύπο. Την ημέρα εκείνη δίνεται αφορμή στους Κεμαλιστές να πλέξουν το εγκώμιο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας. Για παράδειγμα, Ο έγκριτος δημοσιογράφος Φικρέτ Μπιλα (Τ24) στο σχετικό άρθρο του αναφέρει, μεταξύ άλλων: ” Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι η μεγαλύτερη νίκη στην Ιστορία της τουρκικής διπλωματίας. Εάν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχε η Τουρκική Δημοκρατία. Ούτε θα ζούσαν οι Τούρκοι στην Μικρά Ασία.
Εάν δεχόμασταν τη Συνθήκη των Σεβρών , όπως έκανε ο σουλτάνος Βαχντεττίν , η Μικρά Ασία θα είχε διανεμηθεί στου ξένους.

Ακόμα και οι αντίπαλοι του Ινονού , στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χαρακτήρισαν μεγάλη νίκη την υπογραφή της Συνθήκης.

Αυτοί που δυσανασχετούν είναι κύκλοι που δεν επιθυμούν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της χώρας. Είναι κύκλοι που επιθυμούν τη δημιουργία αρμενικού και κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά.

Είναι εκείνοι που παρέδωσαν την Κωνσταντινούπολη στους Άγγλους, όπως ο Βαχντεττίν και την Κύπρο επίσης στους Άγγλους, όπως ο Αμπντουλχαμίτ.
Είναι εκείνοι που προκάλεσαν , με τη βοήθεια των Άγγλων, την εξέγερση του Σείχη Σαίτ εναντίον του Κεμάλ.

Η εξουσία που κατηγορεί ως ήττα τη Συνθήκη και επιθυμεί την επανεξέταση της υποστηρίζει ότι με αυτήν δόθηκαν τα Δωδεκάνησα στους Έλληνες . Καθώς και εξαιτίας της δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο Αιγαίο.

Αγνοεί , όμως, ότι τα Δωδεκάνησα δεν παραχωρήθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Οι Οθωμανοί με τη Συνθήκη του Ουσί το 1912 τα έδωσαν στους Ιταλούς κι εκείνοι με τη σειρά τους στους Έλληνες το 1945. Αυτή είναι η αλήθεια »

Ο Ερντογάν έφτιαξε ένα δικό του πολιτικό δόγμα: “Λέγε στον λαό αυτά που θέλει να ακούσει και κάνε εσύ αυτά που θέλεις”. Μόνο έτσι εξηγούνται τα σκαμπανεβάσματα που κάνει στην πολιτική σκηνή , αλλά και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την Συνθήκη της Λωζάνης.

Επηρεασμένος από τον ισλαμιστή συγγραφέα και φανατικό πολέμιο του Κεμάλ, Καντίρ Μισιρογλου θεωρεί ότι η Συνθήκη ήταν μια ήττα του Κεμάλ και του Ιονού.
Ο Μισίρογλου σε ένα δίτομο έργο του με τίτλο η Λωζάνη ήταν μια νίκη ή ήττα επιτίθεται στους δυο πολιτικούς άντρες , χαρακτηρίζει μεγάλη ήττα την υπογραφή της και φτάνει στο σημείο να λέει “καλυτέρα να κέρδιζαν οι Έλληνες, γιατί δεν θα είχε καταργηθεί το Χαλιφάτο και η Σαρία”.

Κατά διαστήματα ο σουλτάνος επιτίθεται μέσω της Λωζάνης στον Κεμάλ και τον Ινονού, ζητά την κατάργηση της και την επικαιροποίηση της. Όταν, όμως, ζητάει την αποστρατικοποίηση των Νησιών στο Αιγαίο επικαλείται τις διατάξεις της Συνθήκης.
Το μένος του το έδειξε με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος την 23η Ιουλίου, ημέρα της υπογραφής της Συνθήκης πριν από 97 χρόνια.

Ο αρθρογράφος Μεχμέτ Τεζκαν υποστηρίζει η απόφαση του Ερντογάν για την μετατροπή αυτή ήταν αντίποινα για τη Λωζάνη.

Πρόσφερε στον λαό του θέαμα , όπως κάνουν όλοι οι οι πολιτικοί του είδους του. Το ερώτημα που μας βασανίζει είναι πότε θα κληθεί να απολογηθεί για τις παραβιάσεις των άρθρων 37-43 που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των Μειονοτήτων στα εδάφη της. Όποτε τη συμφέρει επικαλείται τα άρθρα αυτά για τους Μουσουλμάνους της Θράκης, αλλά ας κάνει μια σύγκριση πώς τηρούνται τα δικαιώματα τους με αυτά που έκανε στις χριστιανικές Μειονότητες και όχι μόνο. Βάσει του άρθρου 39/4 οι Κούρδοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα όπου θέλουν, εκτός των δημοσίων υπηρεσιών. Επίσης να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα ακόμα και ενώπιον των Δικαστηρίων. Είχαν δηλαδή τα ίδια δικαιώματα με τις υπόλοιπες Μειονότητες. Αυθαίρετα το τουρκικό κράτος κατήργησε τα πάντα. Πότε θα κληθεί να λογοδοτήσει για όλα αυτά…Πόσο καιρό ακόμα θα χαϊδεύει η διεθνής κοινοτητα τον “ταραξία” , όπως αποκαλεί την Τουρκία;

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top