ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προ κρίσιμων αποφάσεων για την Τουρκία
Βασίλης ΚαπούλαςΠρωτοφανής ενέργεια για χώρα μέλος του ΝΑΤΟ: Τα τουρκικά ερντογανικά ΜΜΕ αποθεώνουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας για τα 100 χρόνια της …. λαμπρής Ιστορίας του.
Όπως γίνεται αντιληπτό δεν υπάρχει θέμα Ουιγούρων. Ή αν κατά καιρούς υπήρχε, ήταν εντελώς προσχηματικό για τα “μάτια” και μόνο του ΝΑΤΟ.
Αξίζει να τονιστεί πως αν εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας-Κίνας-Αφγανιστάν στην Ασία, τότε οι ΗΠΑ έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση. Και εσωτερικά εντός ΝΑΤΟ, διότι θα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα αλλά και σε διεθνές επίπεδο καθώς η κίνηση της Τουρκίας αποκτά στρατηγική διάσταση και εντάσσεται σε ένα εφιαλτικό σενάριο εναντίον της Δύσης και των ΗΠΑ.
“100 Χρόνια της λαμπρής ιστορίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος”
Η εφημερίδα Sabah συμπεριέλαβε μια… ένδοξη δημοσίευση-διαφήμιση για την Κίνα.
Η διαφήμιση αφορά μια ολόκληρη σελίδα και δόθηκε απευθείας από την Κινεζική Πρεσβεία.
Ο τίτλος της σελίδας αναφέρει “100 Χρόνια της λαμπρής ιστορίας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και οι Κώδικες Επιτυχίας του”.
Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, η κίνηση αυτή έρχεται μετά την υπόγεια συμφωνία που φαίνεται πως έχουν κλείσει Κίνα και Τουρκία και αφορά το Αφγανιστάν και την ένταξη του στον “Δρόμο του Μεταξιού”.
Η Τουρκία θα προσπαθήσει να ελέγξει τους Ταλιμπάν ή και να τους καθοδηγήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδεχτούν το κινεζικό σχέδιο.
Την συμφωνία την είχαν αποκαλύψει οι ίδιοι οι Ρώσοι όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα μας.
62 δισ. δολάρια στο Αφγανιστάν
Η Κίνα προετοιμάζεται να καλύψει το “κενό” που αφήνει η αποχώρηση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν με επενδυτικό σχέδιο 62 δισ. δολαρίων για τον “Δρόμο του Μεταξιού (BRI).
Όπως είχε αναφέρει προ ημερών το WarNews247, το Πεκίνο θέλει να εντάξει το Αφγανιστάν στο σχέδιο της για την επέκταση του “Δρόμου του Μεταξιού” ώστε να ενώσει απευθείας μέσω χερσαίου διαδρόμου το Αφγανιστάν με την Κίνα και το βορειοδυτικό Πακιστάν.
Η συμφωνία θα δημιουργήσει κινεζικό εμπορικό προπύργιο στην Ασία. Το μόνο που απομένει είναι να διευθετηθεί η διαφορά με τους Ταλιμπάν. Εδώ αναμένεται να διαδραματίσει καίριο ρόλο η Τουρκία.
Οι αρχές στην Καμπούλ εξετάζουν το ενδεχόμενο επέκτασης αξίας 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) ως μέρος του “Δρόμου του Μεταξιού” της Κίνας (BRI).
Το σχέδιο αυτό ξεκίνησε το 2013 από τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping και αναφέρεται ρητά στο κινεζικό σύνταγμα του 2017. Τιμολογείται από αξιωματούχους του Πεκίνου ως ένα παγκόσμιο ταμείο ανάπτυξης υποδομών που στοχεύει στην καλύτερη σύνδεση της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο.
Η Κίνα περίμενε με ανυπομονησία για να προχωρήσει σε συμφωνία με την Καμπούλ. Τώρα που οι Αμερικανοί έχουν φύγει, είναι ελεύθεροι να το πράξουν.
Ένωση Αφγανιστάν-Κίνας-Πακιστάν
Το νέο σχέδιο δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας στο Αφγανιστάν, που έχει στόχο να ολοκληρωθεί έως το 2049, αποτελείται από πολλά στοχευμένα έργα υποδομής. Το Πεκίνο προσφέρει κολοσσιαία δάνεια δημιουργώντας βάσεις σε περιοχές που εποπτεύονταν μέχρι τώρα από τη Δύση.
Ένα έργο που συζητείται είναι η κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου μεταξύ του Αφγανιστάν και της βορειοδυτικής πακιστανικής πόλης του Peshawar.
«Υπάρχει μια συζήτηση για έναν αυτοκινητόδρομο Πεσαβάρ-Καμπούλ μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και της Κίνας», ανέφερε πηγή στην Daily Beast.
«Η οδική σύνδεση της Καμπούλ με το Πεσαβάρ σημαίνει την επίσημη ένταξη του Αφγανιστάν στο CPEC (Οικονομικός Διάδρομος Πακιστάν-Κίνας)».
Η Κίνα προσπαθούσε να επεκτείνει το σχέδιο “BRI” της στο Αφγανιστάν τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά με τις ΗΠΑ να παρεμβαίνουν διαρκώς στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν, η Καμπούλ δίστασε να εγκρίνει τυχόν συμφωνίες
«Η Αφγανική κυβέρνηση διαπραγματευόταν τα τελευταία χρόνια με το Πεκίνο γεγονός που έκανε τις ΗΠΑ καχύποπτες για την κυβέρνηση του προέδρου Ashraf Ghani. Ο πρόεδρος Ashraf Ghani χρειάζεται σύμμαχο με πόρους, επιρροή και ικανότητα να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνησή του».
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Zhao Lijian, επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με το Αφγανιστάν.
Αναλαμβάνει δράση η Τουρκία
Η Κίνα ελπίζει ότι μέσω του σχεδίου BRI και της στρατηγικής που ακολουθεί, θα ενώσει Ασία με Αφρική και Ευρώπη μέσω χερσαίων και θαλάσσιων δικτύων που θα επεκτείνεται σε 60 χώρες!
Η στρατηγική αυτή της Κίνας θα κοστίσει 4 τρισ δολάρια.
Το Αφγανιστάν θα γίνει έτσι ένα κινεζικό προπύργιο που θα λειτουργεί ως κεντρικός κόμβος συνδέοντας Μέση Ανατολή-Κεντρική Ασία και Ευρώπη.
“Θα εξαρτηθούν πολλά από το αν η Κίνα έρθει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν. Αν οι Ταλιμπάν δώσουν το “ΟΚ” στα σχέδια της Κίνας για κατασκευή υποδομών και άλλων σχεδίων, το Πεκίνο θα ενδυναμωθεί σημαντικά.
Η Άγκυρα θα παρέχει βοήθεια λογιστική, οικονομική, στρατιωτική στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν.
Πιθανότατα θα έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν όχι μόνο για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ αλλά και για τον έλεγχο των κεντρικών και βόρειων περιοχών της χώρας.
Σε συμφωνία μπορεί να έρθει και με τους Ταλιμπάν προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο της Κίνας.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου