Τί λένε κυβερνητικές πηγές για την συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να δώσει “συγχωροχάρτι” στον Ερντογάν και να “ξεπλύνει” το τουρκικό καθεστώς ελπίζοντας σε μια ανακωχή 30 το πολύ ημερών στα ελληνοτουρκικά.Γιατί ανακωχή ενός μήνα; Γιατί περίπου στα μέσα προς τέλη Ιούλη αναμένεται να πυροδοτήσει νέα κρίση ο Ερντογάν με αιχμή του δόρατος τα Κατεχόμενα. Στις 20 Ιουλίου αναμένεται η ανακοίνωση Ερντογάν για κοιτάσματα που “εντόπισε” -όπως θα πει-εντός κυπριακής ΑΟΖ.
Πάντως είναι γεγονός πως η ελληνική στρατηγική εμφανίζεται να οπισθοχωρεί διαρκώς. Από το “σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις” πήγαμε στο “έσπασε ο πάγος με δύο εμβολισμούς εναντίον σκαφών του Λιμενικού σε 24 ώρες” και στο “η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί”.
Ποια ακριβώς ένταση; Οι απανωτές πολεμικές προκλήσεις διχοτόμησης του Αιγαίου και οι τουρκικές έρευνες με αιχμή το Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας;
Τί είδους συγχωροχάρτι ήταν αυτό;
Κυβερνητικές πηγές: “Βήμα για ήσυχο καλοκαίρι”
Μία ώρα διήρκεσε το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα, καθώς σημειώνεται χαρακτηριστικά πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εγκαταλείψουν την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που συνεχίζουν να υφίστανται.
«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνιζαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά.
“Η ένταση(;;) του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί”
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».
Διευκρινίστηκε, δε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».
Εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων
Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
«Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε το Μάρτιο του 2020».
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.
Η τηλεφωνική επικοινωνία με Αναστασιάδη
Λίγο πριν από το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρόεδρος ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση της κυπριακής πλευράς ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι ενέργειες της Τουρκία στο Βαρώσι, οι οποίες παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επίσης να μεταφέρει ότι καμιά λύση δεν είναι αποδεκτή για το Κυπριακό πέραν από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε περίπτωση νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.
Τέλος ο κύπριος Πρόεδρος μετέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη θέση ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια στην Κυπριακή Δημοκρατία να τηρήσει μια θετική στάση στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
Αν η Τουρκία αναιρέσει τις ενέργειές της στην Αμμόχωστο
Η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μπορεί να αλλάξει τη στάση της και να τηρήσει μια θετική ατζέντα μόνο σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε αναίρεση ενεργειών της σε σχέση με την Αμμόχωστο.
Όσον αφορά μια νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συγκληθεί σύντομα.
Εξάλλου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, πρέπει να αναμένεται στην Κύπρο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Η ανατροπή στην συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη
Σημειώνεται πως μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου