GuidePedia

0

Ανώτατη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαιτέρως θετικές ενώ το γεγονός πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί πρώτα με τον Τούρκο Πρόεδρο κι έπειτα με τον κο Τσαβούσογλου δεν υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση το επίπεδο συνομιλιών του με τον τελευταίο αλλά αντιθέτως το ενισχύει.

Υψηλότερο επίπεδο επαφών μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας συνεπάγεται η κίνηση της Άγκυρας να προσκαλέσει τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια σε συνάντηση και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτός από τον Τούρκο Ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η πρόσκληση Ερντογάν προς τον κο Δένδια έφθασε στο υπουργείο Εξωτερικών από το τουρκικό προεδρικό μέγαρο χθες το απόγευμα και όπως αναφέρουν πηγές, ενδέχεται να αποτελεί σαφές μήνυμα του Τούρκου Προέδρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς έτσι ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και πρόσκληση από τον πρώτο στον δεύτερο για απευθείας συνάντηση η οποία και θα σταλεί μέσω του Έλληνα ΥΠΕΞ.

Ανώτατη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαιτέρως θετικές ενώ το γεγονός πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί πρώτα με τον Τούρκο Πρόεδρο κι έπειτα με τον κο Τσαβούσογλου δεν υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση το επίπεδο συνομιλιών του με τον τελευταίο αλλά αντιθέτως το ενισχύει.

Παράλληλα το γεγονός πως εντός του Παλατιού θα βρεθούν αποκλειστικά οι τρεις τους (Δένδιας, Ερντογάν, Τσαβούσογλου) υπογραμμίζει ακριβώς την σημασία των συναντήσεων αυτών.

Η ελληνική πλευρά πάντως φαίνεται να έχει εξετάσει κάθε διαφορετικό σενάριο στο περιθώριο του μηνύματος που ενδεχομένως θα δοθεί από την τουρκική πλευρά, δεδομένου ότι στην Τουρκία έτσι κι η αλλιώς η εξωτερική πολιτική διαμορφώνεται σε σημαντικό βαθμό από τις κατευθυντήριες γραμμές του ίδιου του Τούρκου Προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που ο κ. Ερντογάν ζήτησε να συναντήσει Ελληνα υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα ήταν τον Οκτώβριο του 2017, με τον Νίκο Κοτζιά.

Σε κάθε περίπτωση η πρόσκληση από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί ταυτόχρονα και ένα μήνυμα «καλής θέλησης» που επιθυμεί να στείλει ο Τούρκος Πρόεδρος στην ΕΕ προκειμένου να αποδείξει κι εμπράκτως την πρόθεση του για διάλογο με την Ελλάδα.

Από την ελληνική πλευρά πάντα υπάρχει επιφύλαξη, δεδομένου ότι μόλις χθες ο κ. Ερντογάν απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο, ενώ υπονόησε πως η Αγκυρα σκοπεύει να κάνει έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα, επιθυμεί να δώσει σήμα στην Άγκυρα ότι υπάρχει χώρος και για θετική ατζέντα.

Κατά τα λοιπά, οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου αναμένεται να συζητήσουν σήμερα για το σύνολο των διμερών θεμάτων αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι δύο υπουργοί μπορεί να κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να επιβεβαιώσουν την απόσταση που υπάρχει.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία.

Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00).

Τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να παραθέσει προς τιμήν του Νίκου Δένδια δείπνο καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top