Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας DEBKA, αναφέρεται αρχικά στην επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Ενέργειας, Tarek el-Molla, στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Υπουργό Ενέργειας και ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ειδικών στους τομείς πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.
Η επίσκεψη αυτή ήταν πολύ σημαντική
Τίτλος: «Η Τουρκία εξετάζει αν το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί μαζί της για την εκμετάλλευση του πετρελαίου στη Μεσόγειο Θάλασσα. Τα ΗΑΕ επενδύουν δισεκατομμύρια για την επέκταση του αγωγού πετρελαίου Εϊλάτ-Ασκελόν»
Ακολουθεί αναφορά στα θέματα που συζητήθηκαν στις συνομιλίες: την εξαγωγή ισραηλινού ΦΑ στην Αίγυπτο, την πιθανότητα διεύρυνσης του Φόρουμ ΦΑ της Ανατολικής Μεσογείου- στο οποίο συμμετέχουν η Αίγυπτος και το Ισραήλ και περιλαμβάνει επίσης την Ιορδανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Γίνεται αναφορά στις σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου. Τους τελευταίους μήνες και ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Muhammad bin Zayed, έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για την ένταξη του Άμπου Ντάμπι στο Φόρουμ ΦΑ και τη συμμετοχή του σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με τις πολεμικές αεροπορίες της Ελλάδας και του Ισραήλ.
Πηγές του TikDebka αναφέρουν ότι όλες αυτές οι κινήσεις δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan, ο οποίος έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες μια σειρά διερευνητικών κινήσεων με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Al- Sisi για την εξέταση ενδεχόμενης συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και Αιγύπτου στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων ΦΑ και πετρελαίου της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου.
Σύμφωνα αυτές τις πηγές, το κύριο μήνυμα που μεταβιβάστηκε από την Τουρκία στην Αίγυπτο για να το μεταφέρει και αυτή με την σειρά της στο Ισραήλ, είναι ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί στις σχέσεις του με την Ελλάδα και την Κύπρο και να μη συνεργαστεί με την Αθήνα και τη Λευκωσία σε θέματα που αφορούν σε κοιτάσματα και αγωγούς πετρελαίου και ΦΑ στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
Υποστηρίζεται ότι αν υπάρξει ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ιερουσαλήμ-Άγκυρας-Καΐρου θα είναι πολύ πιο σημαντική και πιο χρήσιμη από στρατηγικής και οικονομικής πλευράς.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Al- Sisi ανέθεσε στον Υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου να προσπαθήσει να διερευνήσει στην Ιερουσαλήμ ποια θα ήταν η απάντηση του Ισραήλ σε ένα τέτοιο ερώτημα. Η τουρκική πρόταση διερεύνησης ήταν αποτέλεσμα τεσσάρων εξελίξεων:
- 1. Η αργή αλλά συνεχής επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ιράν.
- 2. Η αντίθεση του Ιράν στην ανάμειξη της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
- 3. Ως αντίδραση στα ανωτέρω, το Ιράν άσκησε τις τελευταίες ημέρες πίεση στην κυβέρνηση του Λιβάνου να αλλάξει την στάση της όσον αφορά στα κοιτάσματα ΦΑ και πετρελαίου του Ισραήλ στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
- 4. Στο πλαίσιο των συμφωνιών ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ υπογράφηκε και μνημόνιο κατανόησης σχετικά με την συνεργασία της OEAPC (υπεύθυνη για τη μεταφορά πετρελαίου Ασκελόν- Εϊλάτ) με τις MED –RED Land Bridge Ltd. Εάν ο αγωγός Εϊλάτ – Ασκελόν επεκταθεί θα δώσει τη δυνατότητα στο Άμπου Ντάμπι για φθηνότερες εξαγωγές πετρελαίου.
Δημοσίευση σχολίου