Αλέξανδρος Θ. Δρίβας*
Λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών απείλησε με πόλεμο την Ελλάδα μπροστά στον Γερμανό ομόλογό του. Δεν είναι τυχαίο βέβαιο ότι η δήλωση έγινε μπροστά στον Μάας. Η Γερμανία έχει εισέλθει εδώ και μέρες σε μια προεκλογική περίοδο που θα ολοκληρωθεί τέλη Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 3,5 εκ Τούρκοι θα ψηφίσουν στη Γερμανία.
Χάσαμε ένα εξάμηνο με τη γερμανική προεδρία η οποία το μόνο που κατάφερε σε 6 μήνες, ήταν να προωθήσει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Κατά τ΄άλλα, όπως σωστά έχει πει σε δηλώσεις του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Γερμανία είχε πάρει σταθερά το μέρος της Τουρκίας και η προσπάθεια διαμεσολάβησης, περιέπλεξε τα πράγματα και ήταν βέβαια, μια αποτυχημένη προσπάθεια διαμεσολάβησης.
Τον τελευταίο καιρό, η Τουρκία δείχνει να έχει καταλάβει πως οι ΗΠΑ θα έρθουν στην περιοχή μας με άλλον αέρα και έχει αρχίσει να προσποιείται ότι είναι μια διαλλακτική χώρα, απομονώνοντας ταυτόχρονα τα ελληνοτουρκικά. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρήσουμε ότι τα θέματα Ελλάδας και Κύπρου θα δηλητηριάσουν τις σχέσεις Ε.Ε. -Τουρκίας, όταν το μόνο που θέλει η Ε.Ε. για να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τουρκία, είναι να γίνουν κάποιες μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία οι οποίες θα δώσουν στην Ε.Ε. το τέλειο άλλοθι για να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία.
Ο Ερντογάν θέλει να δείξει ότι έχει αλλάξει και γι’αυτό θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτύχουν οι διερευνητικές και έτσι να σπεύσει να ζητήσει διαπραγματεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο. Μη γελιόμαστε, εδώ που έχουμε φτάσει με την Τουρκία, δε βοηθούν οι διερευνητικές και το ότι θα γίνουν, έχει να κάνει μόνο και μόνο επειδή από κάπου πρέπει να εκκινήσουν οι τακτικές των δύο χωρών. Είναι βέβαιο πως η Τουρκία θα πάψει να έχει την πολυπραγμοσύνη σε Συρία, Λιβύη και Καύκασο, και θα δοκιμάσει (ρισκάροντας) τις σχέσεις της με Ε.Ε. και ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά στα οποία πιστεύει πως θα βρει μεγαλύτερη κατανόηση.
Κάτι σημαντικό: Μαζί με τις διερευνητικές, ξεκινάει και η συζήτηση για το Κυπριακό. Αν μια από τις δύο συζητήσεις προχωρήσει, τότε θα προχωρήσει και η άλλη καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το Καστελόριζο ορίζεται εν πολλοίς από το τι θα γίνει στην Κύπρο. Άρα η Τουρκία χτυπάει με ″δίκανο″. Η ευθυγράμμιση των ελληνοτουρκικών με την Ε.Ε. από τη δική μας πλευρά, είναι θεμελιώδες λάθος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το Ελσίνκι και τη Μαδρίτη. Αντ΄ αυτού, η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με χώρες της Ε.Ε. (ξεχωριστά) και να αποφύγει την παγίδα της Τουρκίας η οποία κατάλαβε ότι ο τρόπος με τον οποίον πήγε να διεκδικήσει το καλοκαίρι, δεν ήταν αποτελεσματικός.
Στην Τουρκία ο Ερντογάν κατρακυλάει και δεν είναι πια τόσο δημοφιλής. Θα ψάξει κάποιο ″τρόπαιο″ στην εξωτερική πολιτική και δεδομένης της πίεσης που δέχεται από ΗΠΑ και Ρωσία, δεν μπορεί πλέον να κάνει ό,τι έκανε στην περιοχή και τα ελληνοτουρκικά όπως και το Κυπριακό, φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικά. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται τον επόμενο μήνα, μέχρι και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ιδανικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει τις συνομιλίες τον Μάρτιο (στις αρχές Μαρτίου ανοίγει το ”κουτί” της Halkbank στις ΗΠΑ).
*Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ - Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council)
Δημοσίευση σχολίου