GuidePedia

0

Το «αεροπλανοφόρο» Κρήτη έχει δείξει την αξία του διαχρονικά και το τι σημαίνει για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ιδιαίτερα μετά την πέντε και πλέον μηνών Ελληνοτουρκική κρίση, ο απολογισμός που γίνεται στο Επιτελείο φανερώνει τον κομβικό ρόλο του νησιού.

Περίπου τον Οκτώβριο είχαμε επισημάνει στη σελίδα μας ότι η στρατιωτική ηγεσία αφού έχει πάρει το πράσινο φως από την πολιτική, έχει βάλει σκοπό την πλήρη «μεταμόρφωση» της Κρήτης σε μια περιοχή όπου το παρόν θα δίνουν ολοένα και περισσότερες δυνάμεις των τριών κλάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η προ-μελέτη που είχε ζητηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών στο ναύσταθμο της Κρήτης, έχει παραδοθεί στο ΓΕΕΘΑ. Στη μελέτη αυτή υπάρχουν όλες οι λύσεις που μπορούν να υποστηρίξουν το ναύσταθμο Νο2 μετά την Σαλαμίνα, όπως επίσης και όλα τα οικονομικά δεδομένα που απαιτεί αυτό το μεγάλο και ουσιαστικό εγχείρημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα το Επιτελείο ήδη επεξεργάζεται και τον «οδικό χάρτη» πάνω στον οποίο θα πρέπει να κινηθεί το όλο εγχείρημα με τις παραμέτρους που πάντοτε πρέπει να συνυπολογίζονται για το επόμενο βήμα προς όφελος των επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Άλλωστε κοινός στόχος είναι με τις αλλαγές που προβλέπονται στη Νέα Δομή Δυνάμεων, η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου και τη Μεσόγειο ν’ αυξάνεται αισθητά, απέναντι στη γιγάντωση των προκλήσεων της Τουρκίας.

Και μπορεί πριν λίγες ώρες ο κος. Τσαβούσογλου εκμεταλλευόμενος την αφωνία του Χάϊκο Μάας να απείλησε ευθέως και πάλι την Ελλάδα, ωστόσο η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ήρθε δια βήματος του Ελληνικού κοινοβουλίου και μέσω των όσων προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην Κρήτη, όχι μόνο προς το νότιο τμήμα αλλά και στο ανατολικό, αφορά άμεσα και τις Ένοπλες Δυνάμεις μιας και αυτές καλούνται να υπερασπιστούν την Εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και στο Επιτελείο που θέλουν να επισπεύσουν ορισμένες διαδικασίες, επιχειρούν να τοποθετήσουν περαιτέρω θωράκιση στη μεγαλόνησο.

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε και ο ιδιαίτερο ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Σούδα κάτι που μπορεί να ευνοήσει ακόμη περισσότερο τα Ελληνικά σχέδια αναβάθμισης των υφιστάμενων δομών για τις δυνάμεις της χώρας μας.
Από φρεγάτες και υποβρύχια έως τα μελλοντικά Viper…

Στη νέα Δομή Δυνάμεων προβλέπεται άλλωστε η μόνιμη παρουσία μεγαλύτερου αριθμού πολεμικών πλοίων στον αναβαθμισμένο και με πολλές παρεμβάσεις ναύσταθμο της Κρήτης.

Ήδη πριν το ξέσπασμα των προκλητικών ενεργειών του περασμένου καλοκαιριού, η ηγεσία είχε λάβει αποφάσεις ενίσχυσης της παρουσίας στο νοτιοανατολικό τμήμα, κάτι που μεταφράστηκε με προκεχωρημένες εν πλω μονάδες ως πλοία σε υπηρεσία «σκοπούν». Και σε εκείνη την απόφαση που είχαν λάβει οι Επιτελείς, δικαιώθηκαν διότι χρειάστηκε η άμεση μετακίνηση μονάδων του στόλου σε «hot» περιοχές και στη Μεσόγειο, στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με την αναβάθμιση του ναυστάθμου Κρήτης είναι λογικό ότι ορισμένες από τις φρεγάτες του Ελληνικού στόλου πρόκειται να μεταφερθούν μόνιμα στη μεγαλόνησο καθώς οι εγκαταστάσεις εκεί θα μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες που υπάρχουν -κυρίως τις μονάδες επιφανείας- αλλά και τα πληρώματα.

Ποια θα είναι τα πλοία που θα ελλιμενίζονται μόνιμα ή το μεγαλύτερο διάστημα στα σχεδόν όλο το χρόνο ζεστά νερά της Κρήτης, δεν έχει κλειδώσει αλλά πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, ομιλούν είτε για τις μελλοντικές αναβαθμισμένες φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ ή για τα πλοία που πιθανά να έχει στις τάξεις του το ΠΝ μετά την απόφαση του νέου τύπου φρεγατών και θα έχουν επιχειρησιακές δυνατότητες άμυνας περιοχής.

Ωστόσο επειδή η μελέτη του Πολεμικού Ναυτικού δεν είναι μόνο η επέκταση του προβλήτα για τις φρεγάτες και τα μηχανήματα υποστήριξης ελλιμενισμού, στον σχεδιασμό βρίσκονται και οι πυραυλάκατοι, όπως και υποβρύχια. Κατ’ αυτό τον τρόπο η νέα δομή φανερώνει ότι η Ελληνική ναυτική αρμάδα της Κρήτης θα αποτελεί το ιδιαίτερα μακρύ δόρυ της εξωτερικής πολιτικής της χώρας που είναι πάντα έτοιμο ν’ αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύει η Μεσόγειος…
Βεβαίως η Αθήνα παρατηρώντας την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, την ώρα που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές κι επειδή το καλάθι είναι ιδιαίτερα μικρό, κάνει focus στις υπάρχουσες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων για την ταχεία αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος.

Σ’ ότι αφορά την 115 Πτέρυγα Μάχης αλλά και τη Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι, οι πάντες έχουν καταλάβει τον καταλυτικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι μονάδες αυτές, όπως και ο διαχωρισμός που έγινε στα «γεράκια» με τους ρόλους που είχαν αναλάβει.

Στην 115 ΠΜ εκτός του ότι πρόκειται να έχει μελλοντικά ένα μέρος από τον αεροπορικό στόλο των Ελληνικών F-16 Viper, τα «γεράκια» φιλοξενούν ολοένα και περισσότερους συμμάχους οι οποίοι δηλώνουν συμμετοχή στη συνεκπαίδευση με την HAF. Μόνο το τελευταίοι διάστημα από την πίστα της Σούδας έχουν απογειωθεί F-16 των ΗΑΕ, Γαλλικά RAFALE, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένονται τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας.

Κάθε σενάριο που «απογειώθηκε» από εκεί, ολοκληρώθηκε με πλήρη επιτυχία κάτι που έδειξε σε όλους ότι ο ζωτικός χώρος των «Μπλε Φτερών» φτάνει εκεί που απαιτείται, όσο μακριά κι αν είναι και κάτω από την «μύτη» όσων επιχειρούν να τα αναχαιτίσουν…

Το «αεροπλανοφόρο» Κρήτη από μόνο του είναι ένα μακρύ δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ηγεσία να είναι αποφασισμένη να το ακονίσει πολύ περισσότερο…

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top