Να σημειωθεί πως η Κίνα σε συνεργασία με το Πακιστάν και την Τουρκία, βρίσκονται εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία σε κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και γενικότερα πυραυλικών τεχνολογιών. Η ”τουρκικής” κατασκευής πύραυλοι Bora που παρουσιάστηκαν προ δύο εβδομάδων από τον τουρκικό στρατό και φαίνεται να τοποθετήθηκαν στα παράλια της Μικράς Ασίας αποτελούν προϊόν της προαναφερθείσας συνεργασίας. Στον τεχνολογικό τομέα (όπως έχουμε ξανα-αναφέρει από το infognomon), η Τουρκία είναι μία από τις λίγες χώρες που διεξάγεται συνεχώς βιομηχανική κατασκοπεία από τις ΗΠΑ και την Κίνα, με σκοπό την υποκλοπή Κινεζικών πυραυλικών τεχνολογιών, αλλά και την υποκλοπή δεδομένων κατασκευής για τα F-35.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ: Η ταχεία παραγωγή και διάδοση πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών από την Τουρκία αποτέλεσε μείζονα ανησυχία για τις δημοκρατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Έχει απειλήσει την ειρήνη και την ηρεμία των χωρών από τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό έως τη Μέση Ανατολή. Μια σειρά πρόσφατων εξελίξεων προσέλκυσε τα μάτια του κόσμου σε ένα αναδυόμενο φαινόμενο όπου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ασχολείται με τις πυρηνικές και πυραυλικές τεχνολογίες του Πακιστάν για να εκπληρώσει τις γεωπολιτικές του φιλοδοξίες. Η τελευταία εξέλιξη της σειράς είναι η Ομάδα Στρατιωτικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου 15 “Τουρκίας-Πακιστάν (HLMDG) στις 22-23 Δεκεμβρίου 2020, η οποία είναι η μεγαλύτερη θεσμική οργάνωση μεταξύ των δύο χωρών για την αμυντική συνεργασία.
Ο Μιχάαντ Χιλάλ Χουσεΐν ηγήθηκε της πακιστανικής αντιπροσωπείας, ενώ ο αναπληρωτής αρχηγός του τουρκικού στρατού στρατηγός Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου οδήγησε την τουρκική αντιπροσωπεία. Η συνάντηση ήταν μέρος μιας σειράς πολλών συναντήσεων μεταξύ υψηλού επιπέδου εκπροσώπων αξιωματικών και των δύο εθνών. Εξετάστηκε και συζητήθηκε επίσης η πρόοδος που σημειώθηκε σε προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων της άμυνας. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι εκτός από άλλα πράγματα, δόθηκε μεγάλη έμφαση στη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού παραγωγής και προμηθειών. Πακιστανοί στρατηγοί συναντήθηκαν επίσης με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και τον Αρχηγό του Τουρκικού Στρατού Γιάσαρ Γκούλερ.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σεναρίου για την ανταλλαγή πυρηνικών και πυραυλικών τεχνολογιών μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύεται ότι ο Ερντογάν έχει ζητήσει προσωπικά από τον Πακιστανό Στρατό, στρατηγό Μπαϊάβα, να μοιραστεί την τεχνολογία πυρηνικών όπλων, με την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνήσει το Πακιστάν. Η συνάντηση οργανώθηκε για να συζητηθούν διαδικαστικές πτυχές της μεταφοράς τεχνολογίας που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και να καλύψουν τη διαδικασία ταυτόχρονα. Η πακιστανική αμυντική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις τουρκικές αμυντικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Bakyar (UAV OEM), TAI, HAVELSAN και ASELSAN. Συναντήθηκε επίσης με κορυφαίους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού και γραφειοκράτες που ασχολούνται με την παραγωγή πυραύλων και άλλων εναέριων τεχνολογιών.
Ο κατάλογος αυτών των ανθρώπων περιελάμβανε επίσης τον επικεφαλής της Προεδρίας των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών Ismail Demir και Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Aerospace Limited (TAI) Dr. Temil Kotil. Η πρόσφατη κατάσχεση μιας κινεζικής συσκευής που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κινητήρων πυραύλων μεγάλης εμβέλειας στο λιμάνι Kandla από ένα πλοίο του Χονγκ Κονγκ που πηγαίνει στο λιμάνι Qasim του Πακιστάν, υπογράμμισε την ταχεία μεταφορά τεχνολογίας πυραύλων από την Κίνα στο Πακιστάν. Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι ο τύπος του συστήματος χρησιμοποιείται σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως το Shaheen-ll, ικανός να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές. Το Πακιστάν έχει συσσωρεύσει μια μεγάλες ποσότητες πυραύλων από την Κίνα – τους συμβατικούς καθώς και εκείνους που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές. Πιστεύεται επίσης ότι η Κίνα είναι η χώρα που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας στο Πακιστάν και βοηθά τη χώρα να οικοδομήσει τις πυρηνικές της δυνατότητες.
Το Πακιστάν μεταφέρει ταχέως τις τεχνολογίες πυραύλων στην Τουρκία και πακιστανοί επιστήμονες βοηθούν τους Τούρκους ομολόγους τους να αναπτύξουν την ικανότητα παραγωγής πυραύλων. Πολλοί πακιστανοί επιστήμονες συνεργάζονται επί του παρόντος με την Τουρκία για να ενισχύσουν τις βαλλιστικές και πυρηνικές της δυνατότητες. Το Πακιστάν παραβίασε με ένθετο τρόπο το καθεστώς ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων (MTCR) και τους κανόνες μη διάδοσης. Ο Ερντογάν εκφράζει κατηγορηματικά τις πυρηνικές του επιθυμίες μέσω των ομιλιών και των σχολίων του. Διατυπώνοντας τις πυρηνικές του φιλοδοξίες πολύ πρόσφατα τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Ερντογάν δήλωσε: «Ορισμένες χώρες έχουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές, όχι μία ή δύο. Ωστόσο, δεν υποτίθεται ότι έχω πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Αυτό, δεν μπορώ να το δεχτώ … Και ακριβώς δίπλα μας, υπάρχει το Ισραήλ, σωστά; Το οποίο διαθέτει τα πάντα. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι τρομακτικό. ”
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εδώ και δεκαετίες, το Πακιστάν υπήρξε βασικός άξονας της «πυρηνικής μαύρης αγοράς και η Τουρκία συμβάλλει στις επιχειρήσεις του Πακιστάν. Δίνοντας μια πρόκληση στην πυρηνική μη διάδοση, η πυρηνική μαύρη αγορά του Πακιστάν με επικεφαλής τον Abdul Qadeer Khan που βοήθησε πολλές χώρες να μοιράζονται τεχνολογίες πυραύλων. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Στρατηγικών Μελετών, οι τουρκικές εταιρείες βοήθησαν το Πακιστάν να επιδοθεί στην επιχείρηση πυρηνικών τεχνολογιών για να εισάγει κρυφά υλικά από την Ευρώπη, εξάγοντας τα τελικά προϊόντα σε χώρες όπως η Λιβύη, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Αρκετές αναφορές των μέσων ενημέρωσης έχουν επίσης επισημάνει ότι η Τουρκία μπορεί να διαθέτει σημαντικό αριθμό φυγοκεντριστών από το Πακιστάν. Η επόμενη συνάντηση του HLMDG έχει προγραμματιστεί το 2021 και πηγές έχουν αποκαλύψει ότι και οι δύο χώρες έχουν θέσει αυτούς τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν πριν από την επόμενη συνάντηση: γρήγορη παρακολούθηση της μεταφοράς τεχνολογίας πυραύλων, ανάπτυξη ικανοτήτων της Τουρκίας στην παραγωγή φυγοκεντριστών, αγορά μικρών οπλισμένων τουρκικών drone από το Πακιστάν, εξαγορά σε τουρκικά μίνι αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας από τον Πακιστανικό στρατό.
Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, ο υπολοχαγός Σαχίρ Σάμσαντ του Πακιστανικού Στρατού συναντήθηκε με τον αρχηγό του Τούρκου στρατού στην Άγκυρα για τον δεύτερο γύρο των τουρκικών-πακιστανικών στρατιωτικών συνομιλιών στις 21 Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν από το HLMDG. Εκτός από το HLMDG, οι στρατιωτικές συνομιλίες των δύο κρατών διαθέτουν και μια άλλη σημαντική θεσμική ρύθμιση μεταξύ των δύο χωρών που είναι αφιερωμένες στην αμυντική συνεργασία και τη μεταφορά αμυντικών τεχνολογιών. Η μεταφορά τεχνολογιών πυραύλων και UAV ήταν επίσης το κεντρικό θέμα αυτής της συνάντησης. Πιστεύεται επίσης ότι το Πακιστάν διαβεβαίωσε την Τουρκία ότι θα την βοηθήσει να βρει νέους αγοραστές τουρκικού αμυντικού εξοπλισμού μετά από πρόσφατες κυρώσεις CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act) που επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Η Τουρκία φοβάται να χάσει την αμυντική της αγορά μετά από αυτές τις επιβολές και ζήτησε τη βοήθεια του Πακιστάν. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν βλέπει τις πυρηνικές και πυραυλικές ικανότητες του Πακιστάν ως σημαντικό όπλο για την επίτευξη των φιλοδοξιών του χαλιφάτου. Η κατάφωρη μεταφορά αμυντικών τεχνολογιών και εξοπλισμού μεταξύ των δύο χωρών απειλεί όλο και περισσότερο την ειρηνική παγκόσμια τάξη. Ωστόσο, αυτές οι συναλλαγές εξόργισαν τις δυτικές δυνάμεις μαζί με τις χώρες της Σαουδικής Αραβίας που τώρα αποσυνδέονται βιαστικά από το Πακιστάν και σχεδιάζουν να αναλάβουν δράση εναντίον του, καθιστώντας το Πακιστάν «παρία» στον ισλαμικό κόσμο.
zeenews.india.com
Μετάφραση-Σχόλιο Χωριανόπουλος Άγγελος
Δημοσίευση σχολίου