Η Ελλάδα δεν υπερ -εξοπλίζεται, αυξάνει την αποτρεπτική ισχύ της απέναντι στην γιγάντωση των τουρκικών προκλήσεων'
Οι άγνωστες δυνατότητες της Γαλλικής σχολής ανησυχούν την Τουρκία.
Την τελευταία εβδομάδα, το Ελληνικό Επιτελείο παρατηρεί ότι ο τουρκικός Τύπος έχει επιδοθεί σ’ ένα μπαράζ δημοσιευμάτων που αφορούν την εξοπλιστική ατζέντα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.Οι Τούρκοι δημοσιογράφοι σε ρεπορτάζ τους, έντυπα και τηλεοπτικά, φιλοξενούν και δηλώσεις πρώην Αξιωματικών των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που κι αυτοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επερχόμενες αλλαγές στο ισοζύγιο δυνάμεων στο Αιγαίο.
Ωστόσο στο πλευρό των Τούρκων έχουν σπεύσει και οι Γερμανοί όπου κι αυτοί με την σειρά τους δηλώνουν «ανήσυχοι» για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα ώστε ν’ αυξήσει την αποτρεπτική ισχύ που έχει, αλλά και ν’ αντικαταστήσει παλαιότερα μέσα με καινούρια, ικανότερα.
Βεβαίως οι συνάδελφοι από τον Βορρά ξεχνούν επιμελώς τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού εξωτερικών, Χάϊκο Μάας ο οποίος τάσσεται υπέρ της συνέχισης των εξοπλιστικών σχεδίων της Άγκυρας και κυρίως για τα υποβρύχια τύπου 214, σαν αυτά δηλαδή που διαθέτει ο Ελληνικός στόλος κι όλο το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν η αιχμή του δόρατος και ο πολλαπλασιαστής ισχύος απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
Πάντως στο Ελληνικό Επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι η Ελλάδα προχωρά μόνο σ’ ότι είναι απολύτως απαραίτητο ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίζουν να είναι η αποτρεπτική ασπίδα της χώρας αλλά και το μακρύ δόρυ της Εξωτερικής πολιτικής. Τα περισσότερα υπο-προγράμματα που έρχονται στη Βουλή από την πολιτική ηγεσία μετά από τις προτάσεις της στρατιωτικής, είναι προγράμματα που θα έπρεπε να είχαν «λαδώσει» εδώ και χρόνια την αμυντική μηχανή της χώρας ώστε τα πάντα να είναι στο 100% αξιόμαχα.
Τέσσερις άγνωστοι άσσοι στον ουρανό του Αρχιπελάγους
Σαφέστατα, όπως σημειώνεται από τα ίδια χείλη, η απόκτηση των 18 Γαλλικών RAFALE εκτός από ένα αξιόπιστο όπλο στα έμπειρα χέρια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί και μια κίνηση πολιτικο-διπλωματική καθώς ενισχύεται και με αυτό τον τρόπο η Ελληνογαλλική συμμαχία.
Στην Τουρκία τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τα Γαλλικά RAFALE έχουν λόγο ανησυχίας διότι πρόκειται για έναν ακόμη τύπο μαχητικού της Γαλλικής σχολής, τα οποία ουδέποτε πέταξαν με την ημισέληνο στο κάθετο ουραίο.
Mirage F1, Mirage 2000, Mirage 2000-5… Τρεις τύποι μαχητικών αεροσκαφών που οι Τούρκοι δεν γνώρισαν, δεν έμαθαν τι δυνατότητες έχουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, δεν έπιασαν ποτέ τους το χειριστήριο, αλλά αντιλήφθηκαν ότι μονίμως βρίσκονταν πίσω από τα τουρκικά F-16 ως κυνηγοί της παραβατικότητας εντός του Ελληνικού ουρανού.
Το μόνο που κατάλαβαν τόσα χρόνια για τα καλά στο πετσί τους είναι ότι στον air to air αγώνα, τα τουρκικά F-16 δεν περνούσαν ωραία με τα Ελληνικά «Δελταπτέρυγα»… Κατά συνέπεια αυτή η πολυετής, όχι και τόσο ευχάριστη, παράδοση για τους Τούρκους ιπταμένους φαίνεται ότι θα συνεχιστεί με τα Mirage 2000-5 και τα νέα αποκτήματα, τα RAFALE.
Οι Τούρκοι πιλότοι έχουν λάβει την εντολή να κάτσουν και να διαβάσουν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία που αφορούν τα μαχητικά 4,5 γενιάς που ετοιμάζονται να βαφτούν με τη Γαλανόλευκη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δουν τους φακέλους των όπλων στο cockpit του αληθινού αεροσκάφους, το σύστημα Spectra, το ραντάρ πολλαπλού ρόλου κι όλα εκείνα που έρχονται στην Τανάγρα μαζί με τα RAFALE F3R.
Τα Παριζιάνικα «δώρα» είναι επίσης κάτι που προκαλεί πανικό στη γειτονική Πολεμική Αεροπορία διότι πλέον ξέρει ότι στην περίπτωση των κανονικών εναέριων εμπλοκών, τα στρατηγικά όπλα της HAF είναι πολλαπλάσια και άγνωστα σε αυτούς!
Τα F-16 με τα γνήσια AESA και με τ’ αντίγραφα made in Turkey
Τα πιο πάνω είναι ορισμένα μόνο στοιχεία που ξετυλίγουν την Τουρκική αγωνία αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για κάτι που φέρνει τα πάνω κάτω στο Ελληνοτουρκικό ισοζύγιο δυνάμεων, οπότε ας μην ανησυχούν και οι «προστάτες» των Τούρκων οι οποίοι είναι εταίροι μας στην ΕΕ και Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Σ’ ότι αφορά την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 στο επίπεδο VIPER πρόκειται για μια κίνηση αναπόφευκτη και σωστή, όχι μόνο για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά για κάθε αεροπορία που φροντίζει ν’ ανεβαίνει τα τεχνολογικά σκαλοπάτια.
Και σε αυτή την περίπτωση οι Τούρκοι ξανά γράφουν αρκετά, όπως και οι εταίροι μας από τον Βορρά, αλλά δεν κοιτάζουν την Τουρκική αμυντική βιομηχανία που θέλησε να κατασκευάσει το αντίστοιχο ραντάρ AESA, ώστε να το «φορέσει» στα τουρκικά F-16 για να μην είναι υποδεέστερα από τα Ελληνικά VIPER.
Βεβαίως οι κυρώσεις των ΗΠΑ λόγω των S-400 θα προκαλέσουν νευρικό κλονισμό στην Τουρκία καθώς στα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα θ’ αρχίσει η στρόφιγγα να κλείνει ερμητικά.
Σ’ ότι αφορά τα έξυπνα όπλα της προηγμένης γενιάς των F-16, όπου και για τις δυο χώρες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας, εκεί οι ΗΠΑ έχουν δείξει πως θέλουν το ισοζύγιο δυνάμεων να διατηρείται σε παρόμοια επίπεδα.
Το επόμενο διάστημα θα κρίνει πολλά μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ διότι η Ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, ετοιμάζει ένα μπαράζ με επίσημα ερωτήματα προς τις ΗΠΑ, σ’ ότι αφορά τον εξοπλισμό των 84 VIPER αλλά και των αναβαθμισμένων Block 50 που γίνονται κατηγορίας «Μ».
Συμπερασματικά, περισσότερο ντόρο προκαλούν τόσο οι Τούρκοι όσο και όσοι σπεύδουν δια του Τύπου να περιβάλλουν τη γείτονα με την προστασία τους καθώς εκείνο που δείχνει η Άγκυρα πάνω από 120 ημέρες σε Αιγαίο και Μεσόγειο είναι η γιγάντωση των προκλήσεων της έναντι της Ελλάδας…
Δημοσίευση σχολίου