GuidePedia

0


Γράφει ο Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος
Η χώρα ζει ιστορικές στιγμές.Είχαμε την αποτυχημένη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου,ωστόσο ήταν μεγάλη διπλωματική νίκη για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση,γιατί οι κυρώσεις είχαν δρομολογηθεί για την επόμενη σύνοδο κορυφής.Επομένως,στο συμπέρασμα της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου της ΕΕ, ήταν να επικυρώσει τις προηγούμενες αποφάσεις του Οκτωβρίου.Και,να δρομολογήσει ουσιαστικές κυρώσεις στη Τουρκία,εφόσον αυτή θα ακολουθούσε την ίδια παραβατική συμπεριφορά στην Ελλάδα και στη Κύπρο,γεγονός που δεν αμφισβητείται. Από ότι φαίνεται οι φίλοι μας, οι Γερμανοί, οι Ιταλοί ,οι Ισπανοί δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτα,ως προς τις κινήσεις του Ερντογάν,για τα γεγονότα που μεσολάβησαν στο μεσοδιάστημα των δύο συνόδων κορυφής σε βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη σύνοδο κορυφής αποδείχθηκε:

•Να ξεχάσουμε το θέμα των ουσιαστικών οικονομικών κυρώσεων, τουλάχιστον προς το παρόν σε βάρος της Τουρκίας.

•Ότι η ΕΕ δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά της ουσιαστικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της, ακόμη και όταν απειλούνται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

• Ότι ο ρόλος και η τακτική στρατηγική της Γερμανίας είναι επικίνδυνη για τη συνοχή της Ευρώπης.Ένα θέμα που χρήζει διερεύνησης πριν είναι πολύ αργά.

• Η Γαλλία δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα να επηρεάσει την ΕΕ και ειδικότερα τη Γερμανία,σε ένα νέο ορίζοντα πολιτικής εξωστρέφειας,για μία αναγεννημένη Ευρώπη με κοινή γραμμή τουλάχιστον στους νευραλγικούς τομείς πολιτικής.Γεγονός που αποδείχτηκε για δεύτερη φορά,με την χαλαρή συμπεριφορά της στη σύνοδο κορυφής,παρότι ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γαλλία είχαν δεχτεί απαράδεκτες ύβρεις από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

• Ο Πρωθυπουργός της χώρας απέδειξε ότι δεν διαθέτει τις περγαμηνές του ηγέτη,να υπερασπίσει με το βέλτιστο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας.Αυτό φάνηκε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου όταν βγήκε σαν”βρεγμένη γάτα”και, δεν γνώριζε πως να δικαιολογήσει τη νέα ήττα του, που είναι καθαρά δική του και, όχι του υπουργείου των εξωτερικών.Επίσης,ένα θέμα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης για να γνωρίζουμε που βαδίζουμε.Το χειρότερο είναι,ότι ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να καλύψει την ήττα του, που είναι ήττα της Ελλάδας,με διάφορες δικαιολογίες που δεν αξίζουν το κόπο να αναφέρω. Θα τον δικαιολογούσα μόνο αν έδινε μία πραγματική μάχη ” σπάζοντας αυγά” βάζοντας επί τάπητος πρώτα τα συμφέροντα της χώρας,μη επηρεαζόμενος με τις Γερμανικές λογικές,που είναι αντίθετες με τα δικά μας συμφέροντα.Δεν το έπραξε τον Οκτώβριο με την υποβολή veto και χάθηκε μία ευκαιρία,δεν το έπραξε και τώρα.Όταν δεν δήλωσε με σαφήνεια στους ηγέτες της ΕΕ, ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ένα κείμενο που δεν θα περιέχει ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και, ότι επιφυλάσσεται ως προς τη λογική που θα ακολουθήσει στο εξής η Ελληνική Κυβέρνηση για τον τρόπο αντίδρασης της,ως προς την διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας,εφόσον αυτή δεν ξεχάσει αποδεδειγμένα την αναθεωρητική της συμπεριφορά.

•Οι δικαιολογίες της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ,περί αναμονής της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να δράσουν από κοινού,ως προς την Τουρκική συμπεριφορά είναι πλάνη.Αφού ήδη οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας,που προήλθε ύστερα από την πίεση του συνόλου σχεδόν των δημοκρατικών γερουσιαστών.

• Η πολυμερής διάσκεψη που περιλαμβάνεται στο συμπέρασμα της συνόδου για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου,δεν καθορίζει τις χώρες που θα συμμετέχουν, και αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή του ψευδοκράτους,όπως επιθυμεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας.Στην περίπτωση αυτή,ανατρέπονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789 του ΟΗΕ και ουσιαστικά η Ελλάδα και η Κύπρος αναγνωρίζουν την ύπαρξη του ψευδοκράτους στέλνοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στις καλένδες.

• Δίνουν το δικαίωμα τώρα στον Τούρκο Πρόεδρο να πανηγυρίζει με την κάλυψη ουσιαστικά της ΕΕ.Αυτό το λέω με πικρία ωστόσο, έβαλε το χεράκι του και ο Πρωθυπουργός μας!

Τώρα στρώνεται ο δρόμος στον Ερντογάν να συνεχίσει την πολιτική της “γαλάζιας πατρίδας”.Έχει καταλάβει, ότι και να κάνει θα τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης από τις κυβερνήσεις της Δύσης.Δεδομένου ότι, τα συμφέροντα της Δύσης και ιδιαίτερα της Γερμανίας συμπίπτουν με αυτά της Τουρκίας, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και των αμφοτέρων οικονομικών συμφερόντων.

Τώρα αρχίζουν τα πιο δύσκολα

Όπως αντιλαμβάνεστε κύριε Μητσοτάκη στο εξής αρχίζουν τα πιο δύσκολα.Ήταν δύσκολα,όμως με τη λογική σας και εφόσον δεν ήταν αυτοσκοπός οι ουσιαστικές κυρώσεις, το έργο το κάνατε ακόμη πιο δύσκολο.

Το ερώτημα είναι μετά από αυτή τη κωμωδία που παίχτηκε στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσουμε την Τουρκική επιθετικότητα,που σταδιακά θα αυξάνεται μέχρι να μας φέρει προ τετελεσμένων.

•Τι θα κάνουμε όταν θα δούμε τα Τουρκικά Γεωτρύπανα εντός της μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας μας, και πολύ περισσότερο όταν τα δούμε μεταξύ των 6 και 12 νμ ;

•Τι θα κάνουμε όταν τα Τουρκικά γεωτρύπανα τα δούμε εντός της οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας μας;

• Τι θα κάνουμε όταν τα Τουρκικά αεροσκάφη θα συνεχίζουν τις υπερπτήσεις πάνω από τα ακριτικά νησιά μας;

• Τι θα κάνουμε όταν θα αρχίσει ο αποικισμός των Βαρωσίων;

• Τι θα κάνουμε όταν οι σύμμαχοί μας μας σπρώξουν ή μας επιβάλλουν κατ’ανάγκη σε μία διαπραγμάτευση με ανοιχτή ατζέντα όλων των θεμάτων όπως επιθυμεί η Τουρκική πλευρά;

Επιτέλους: Απαιτείται Εθνική Συνεννόηση.

Όλα αυτά κ. Πρωθυπουργέ είναι πιθανά ενδεχόμενα.Δεν έχετε την έγκριση του Ελληνικού λαού να αποφασίζετε μόνος σας για τόσο ευαίσθητα θέματα,όταν θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.Οφείλετε να αντιληφθείτε ότι επιβάλλεται να τερματίσετε την μυστική διπλωματία και,να έρθετε στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αποφασιστούν από κοινού οι λογικές,τόσο στην εξωτερική πολιτική σε συνδυασμό με τους συμμάχους μας στη Δύση,όσο και για τα απαιτούμενα αμυντικά μας εργαλεία,σε συντονισμό με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας  ,οι οποιεσδήποτε αποφάσεις μας θα επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, και δεν έχουμε το δικαίωμα να απωλέσουμε αυτά που κληρονομήσαμε, μετά από θυσίες και αγώνες από τους πατεράδες μας. Ίσως, έφτασε η ώρα να σκεφτείτε σοβαρά, και να επανεξετάσετε, αν και καθυστερημένα, την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ,πριν οι σύμμαχοί μας μας καθίσουν αναγκαστικά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης άνευ όρων. Άλλωστε αυτό το δικαίωμα, είναι μέσα στα πλαίσια του δικαίου της θάλασσας, και έχει αναγνωριστεί πρόσφατα, από τις χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top