ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ συνεργάστηκαν για τη σύλληψη δύο ατόμων στη Ρόδο με την κατηγορία της κατασκοπείας και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Οι συλλήψεις έγιναν από την Κρατική Ασφάλεια σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ.
Ο ένας από τους συλληφθέντες εργάζεται ως μάγειρας σε επιβατηγό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκό δρομολόγιο μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελλόριζο). Ο μάγειρας κατάγεται από την Κομοτηνή, και είχε στρατολογηθεί από το τουρκικό προξενείο της Ρόδου. Ἐβγαζε φωτογραφίες τα πολεμικά πλοία και σημείωνε μετακινήσεις στρατιωτών. Προωθούσε το υλικό του σε εργαζόμενο στο προαναφερόμενο προξενείο. Ο έτερος συλληφθείς εργάζεται στο προξενείο αυτό και έχει επίσης ελληνική υπηκοότητα.
Σύμφωνα με όσα ομολόγησε ο 56χρονος μάγειρας, ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου τον στρατολόγησε και του ζήτησε να μεταφέρει πληροφορίες για το κάθε πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, για τα νούμερα που αναγράφονται πάνω στα Πολεμικά Πλοία που ήταν το καλοκαίρι στην περιοχή, και επειδή δεν ήξερε λεπτομέρειες στρατιωτικές και δεν μπορούσε να περιγράψει και πολλά (ο μάγειρας), ο γενικός γραμματέας του ζήτησε να φωτογραφίζει όσα έβλεπε. Επισης του ζητούσε να καταγράφει τις συνομιλίες στρατιωτικών όση ώρα βρίσκονταν εν πλω προς το Καστελλόριζο.
Σύμφωνα με πληροφορίες o δεύτερος γεννήθηκε στη Ροδόπη και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και έχει δώσει λαβή για σχόλια και κατά το παρελθόν, για φιλοτουρκική προπαγάνδα μέσω κοινωνικών ιστοτόπων υπέρ της ανεξαρτησίας της "δυτικής" Θράκης. Είναι 35 ετών και ζει τα τελευταία 5 χρόνια στη Ρόδο με τη σύζυγό του, η οποία κατάγεται από το νησί των Ιπποτών. Εκτελούσε χρέη διερμηνέα στις συναντήσεις των Τούρκων προξένων, το ονομά του είναι Μπαϊράν Σαμπαϊντίμ.
Ήθελε να κατέλθει και ως υποψήφιος των μουσουλμάνων της Ρόδου, όπου ζει. Ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο μάγειρας κατηγορούνται ότι συγκέντρωναν και προωθούσαν οπτικό υλικό από στρατιωτικές εγκαταστάσεις όχι μόνο του ακριτικού Συμπλέγματος αλλά και άλλων νησιών όπως η Κως.
Το προξενείο της Ρόδου και ο Σαδίκ
Η διερεύνηση της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την ΕΥΠ και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο μάγειρας έχει ομολογήσει την πράξη του στις ελληνικές Αρχές. Συγκεκριμένα ο μάγειρας φέρεται να έστελνε στον υπάλληλο του προξενείου φωτογραφίες πλοίων αλλά κυρίως πληροφορίες για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά Έλληνες στρατιώτες σε στρατόπεδα και στρατιωτικές ζώνες (και για καθαρά στρατιωτική ενημέρωση αλλά πιθανόν για να "τεκμηριωθεί" ότι υπάρχει στρατός σε "αποστρατιωτικοποιημένα νησιά").
Έφερνε σε πέρας την αποστολή του επειδή βρισκόταν διαρκώς στο πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος - Καστελλόριζο. Η δράση των φερόμενων ως κατασκόπων ίσως ξεκίνησε τον Αύγουστο. Τότε πάντως Έλληνες πράκτορες άρχισαν να τους παρακολουθούν. Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λαπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης.
Ειδικά η δράση του προξενείου στη Ρόδο είχε γίνει θέμα και στη Βουλή με επερώτηση του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Ν. Νικολόπουλου. Στις 29 Ιανουαρίου (Οcak στα τουρκικά) του 2017 είχε αναρτηθεί συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα της Θράκης κείμενο συνοδευόμενο από φωτογραφίες που έδειχναν μια τουρκική γροθιά στο προφίλ του υπαλλήλου. Ο φερόμενος ως κατάσκοπος γεννήθηκε σε μικτό (από θρησκευτική άποψη) χωριό της Ροδόπης και είχε ταχθεί υπέρ της "Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης" με την εικόνα του Σαδίκ Αχμέτ μέσα στην "σημαία" της.
Ως υποψήφιος βουλευτής ο Σαδίκ καταδικάστηκε για "διατάραξη κοινής ειρήνης" από ελληνικό δικαστήριο γιατί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1989 δημοσίευση στην εφημερίδα του (Guven) διακηρύξεις ότι είναι "τουρκική" η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Πρωτόδικα η ποινή ήταν 18 μήνες φυλακή χωρίς αναστολή και χωρίς δυνατότητα χρηματικής μετατροπής και για αυτό οδηγήθηκε στη φυλακή. Παρέμεινε στην φυλακή περί τους δύο μήνες.
Τουρκία και Σαδίκ
Στο Εφετείο η ποινή μειώθηκε σε 15 μήνες εξαγοράσιμους. Ακολούθως ο Σαδίκ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που τον δικαίωσε εν μέρει, αλλά δεν καταδίκασε την Ελλάδα. Στην Κωνσταντινούπολη ο δρόμος του Οικουμενικού Πατριαρχείου (στο Φανάρι) έχει μετονομαστεί σε οδό Αχμέτ Σαδίκ. Οι Τούρκοι τον τιμούν ως εθνικό ήρωα και "Ντεντκάς της Θράκης".
Ο Σαδίκ σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Ιουλίου 1995 στο δρόμο έξω από το χωριό Σώστης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνἠ. Στον Σώστη γεννήθηκε και ο υπάλληλος του τουρκικού προξενείου ο οποίος συνελήφθη στη Ρόδο. Αναφέρει "Δεν ξεχνάμε την 29η Ιανουαρίου", που για την τουρκική προπαγάνδα είναι η "Εθνική Ημέρα Αντίστασης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης".
Στις 29 Ιανουαρίου του 1988, μέλη της μειονότητας προκάλεσαν επεισόδια, με αφορμή την απαγόρευση του όρου "τουρκικός" από συλλόγους και σωματεία της μειονότητας. Γράφει επίσης για το πράσινο του ισλάμ, μέσα στη μαύρη καταπίεση στα Βαλκάνια και το λευκό της νοσταλγίας του αστροφέγγαρου "τουρκισμού" μας.
Δημοσίευση σχολίου