GuidePedia

0


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Τα προβλήματα μεταξύ του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της Τουρκίας είναι ξαφνικά πολλά, αν και οι πολύ παρατηρητικοί το κατάλαβαν τον Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, επιδεικτικά επισκέφθηκε τη Λευκωσία, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη και δεν πήγε στην Άγκυρα.

Τώρα, θα μου πείτε αγαπητοί αναγνώστες, και τι έγινε επειδή έχουν προβλήματα. Ποιο είναι το κέρδος της Ελλάδας και της Κύπρου; Έχετε δίκιο. Τα ίδια ερωτήματα έχω και εγώ…

Πράγματι, βλέπουμε πλέον διά γυμνού οφθαλμού και μία διάσταση απόψεων αναφορικά με την κατοχική δύναμη, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και του Λευκού Οίκου. Όμως, αποτέλεσμα δεν βλέπουμε, σε μία μάλιστα στιγμή κατά την οποία οι αμερικανικοί νόμοι ομιλούν καθαρά και ξάστερα και καλούν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να τους σεβαστεί και να τους υλοποιήσει…
Δυστυχώς, επιμένει μέχρι σήμερα στο λάθος: Να καλύπτει ένα αυταρχικό ηγέτη, τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον «έφτυσε» κυριολεκτικά μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Αμερικής.

Έχω ακούσει πολλούς τελευταία στην αμερικανική πρωτεύουσα να υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν είπε ακόμα τον τελευταίο λόγο για την Τουρκία. Ότι και να σημαίνει αυτό… Εύχομαι να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, πριν αποχωρήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν και ίσως είναι ο μόνος υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ, που συμφωνεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ότι στο τέλος αυτός θα κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Πομπέο φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον κ. Τραμπ το 2024…

Οπωσδήποτε δεν είναι μία φυσιολογική εξέλιξη, να επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής μία χώρα, συγκεκριμένα την Τουρκία, και να μην επιθυμεί επαφές με τις επίσημες αρχές της, αλλά να βλέπει δύο ανώτερους κληρικούς, που θεωρούνται εχθροί της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, για να τονίσει την απαίτηση του για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είμαι βέβαιος πως αν στη θέση της Τουρκίας ήταν η Ελλάδα, όλοι μας θα είχαμε ανέβει στα κάγκελα. Θα ήταν απέραντη προσβολή. Ξεκάθαρα και αναμφίβολα είναι μία αντιτουρκική και αντιδιπλωματική ενέργεια. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν όταν ο κ. Πομπέο επισκεφθεί την Τρίτη το Φανάρι.

Για το θέμα έγινε μία ενημέρωση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, που τα έμπλεξε λίγο με το θέμα των S-400, στην ουσία είπε ότι ο κ. Πομπέο δεν είχε χρόνο για να συναντήσει Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους… Νομίζω μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας…

Για το θέμα του ρωσικού συστήματος, μας ζήτησε να επικοινωνήσουμε με το Στέιτ Ντιπάρτμεν, το οποίο μας έστειλε γραπτή ανακοίνωση.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της Αμερικής, αναφέρει.
Είναι απαράδεκτη η απόκτηση του ρωσικού συστήματος, τονίζει.
Δεν πρέπει να τεθεί σε λειτουργία, υπογραμμίζει.
Και ομιλεί για αντι-συμμαχική συμπεριφορά και ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κυρώσεων.

Τα ίδια και τα αυτά, δηλαδή. Αλλά έχει σημασία ότι ο κ. Πομπέο, που επαναλαμβάνω ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, απέρριψε την εισήγηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνει ένα πέρασμα από την Άγκυρα για να έχει επίσημες συναντήσεις με τον ίδιο και άλλους Τούρκους αξιωματούχους.

Όταν δε ο Τσαβούσογλου εισηγήθηκε να πάει ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Πομπέο φέρεται να απάντησε αρνητικά. Και αυτό που γράφουμε είναι σίγουρο.

Επίσης, ο κ. Πομπέο φαίνεται πως έχει διαφορετική θέση από τον κ. Τραμπ για το θέμα των κυρώσεων για τους S-400. Όμως, θα δείξει θάρρος, έστω και την τελευταία στιγμή, και θα απαιτήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο να τιμωρήσει την Τουρκία;

Ο χρόνος, μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2021, θα δείξει… Προσωπικά, και επειδή παρακολουθώ την υπόθεση από την πρώτη στιγμή, όταν την ξεκίνησαν οι ακτιβιστές του HALC, θα συνεχίσω να κρατώ μικρό καλάθι.

Απογοητευθήκαμε πολλές φορές, ενθαρρυνθήκαμε ολίγες, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Η άρνηση του Τραμπ να τιμωρήσει την Τουρκία και τον Ερντογάν. Για τα προσωπικά και τα επιχειρηματικά του συμφέροντα στην Τουρκία, κάτι που δεν βλέπουν οι τυφλωμένοι με «μίσος» Έλληνες και Ελληνοκύπριοι οπαδοί του…
ΕΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ: Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός παρακολούθησε τα γεγονότα στην Αμμόχωστο πολύ στενά και με ανησυχία.

Ο κ. Ντουζάρικ δήλωσε ότι «η θέση μας σχετικά με τα Βαρώσια παραμένει αμετάβλητη και καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως λέμε συχνά. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό και ο Γενικός Γραμματέας καλεί τα μέρη να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις στο νησί και που ενδεχομένως θα υπονομεύσουν την επιστροφή στον διάλογο για τη μελλοντική επιτυχία των συνομιλιών».

Όπως βλέπει ο καθένας μας, παραμένει Πόντιος Πιλάτος ο κ. Αντόνιο Γκουτέρες. Πίσω απ’ όλες τις προκλήσεις είναι η Τουρκία, αλλά ο ίδιος καλεί και τους Ελληνοκύπριους να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι ανεξάρτητα στο Κυπριακό και μεγάλη ευθύνη φέρει η κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο κ. Ντουζάρικ, εκ μέρους του κ. Γκουτέρες, ζήτησε από τα μέρη «να εμπλακούν σε διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αρχίσουμε μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Παραμένουμε δεσμευμένοι να στηρίξουμε τις δύο πλευρές στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας. Και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας να διερευνήσουμε τις δυνατότητες για τη σύγκληση μιας άτυπης συνάντησης 5+ των Ηνωμένων Εθνών σε κατάλληλο στάδιο. Τελικά τα μέσα για μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο είναι τα χέρια των μερών», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις των Τούρκων περί λύσης δύο κρατών.

«Η θέση του ΓΓ παραμένει αμετάβλητη. Την παραθέσατε ο ίδιος σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η θέση μας είναι αμετάβλητη. Θα σας αφήσουμε να κάνετε τη σύγκριση και την αντιπαράθεση».

Λόγια του αέρα από τα Ηνωμένα Έθνη, από ένα οργανισμό που τρέμει να αναφέρει τη λέξη Τουρκία όταν ομιλεί για την Κύπρο.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top