Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και η ρητορική της τουρκικής ηγεσίας καθιστούν ξεκάθαρο πως η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που ήρθε με ευθύνη της Άγκυρας θα μείνει για καιρό. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα αναβαθμίζει συμμαχίες αλλά και την ίδια της την αποτρεπτική ισχύ. Στο σχέδιο αποτροπής της Αθήνας ιδιαίτερα κομβικό ρόλο διαδραματίζει – λόγω και της στρατηγικής της θέσης – η Κρήτη. Οι στρατιωτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς και οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις οδηγούν στην περαιτέρω ενίσχυση του στρατηγικού και επιχειρησιακού ρόλου της Μεγαλονήσου με τα σχέδια να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εγκατάσταση βάσης ελικοπτέρων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ΝΕΑ οι επιτελείς του Πενταγώνου μελετούν σχέδιο για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στην Κρήτη, που θα διαθέτει και εγκαταστάσεις συντήρησης.
Ακριβώς γι’ αυτόν το τον λόγο, εν μέσω της καλοκαιρινής ελληνοτουρκικής κρίσης, φτιάχτηκε σε χρόνο ρεκόρ στρατιωτικό φυλάκιο στη Γαύδο, ενώ προ ημερών ανακοινώθηκε και επισήμως ότι δρομολογείται η δημιουργία μεγάλου ναυστάθμου στη Σούδα, στα πρότυπα της Σαλαμίνας.
Ναύσταθμος ανάλογος της Σαλαμίνας
Στα σχέδια του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΕΘΑ είναι και η δημιουργία ενός ναυστάθμου στη Σούδα, πλήρους οργανωμένου και λειτουργικού, δηλαδή εφάμιλλου της Σαλαμίνας. Η δημιουργία ενός μεγάλου ναυστάθμου που θα μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα πάρα πολλά πλοία του ΠΝ εντάχθηκε στο 15ετές πρόγραμμα σταδιακής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων. Βασική επιδίωξη είναι με τη δημιουργία αυτής της υποδομής η χώρα μας να κάνει αισθητή τη ναυτική παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο και να την ελέγχει αποτελεσματικότερα, μετά και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις στην περιοχή.
Στα σχέδια η εγκατάσταση υπερσύγχρονου ραντάρ
Παράλληλα οι επιτελείς εξετάζουν όλες τις δυνατότητες καλύτερου ελέγχου της περιοχής με προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει σχεδιασμός για την εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου ραντάρ στην Ανατολική Κρήτη.
Δημοσίευση σχολίου