GuidePedia

0

Μέσα στον Αύγουστο οι πιλότοι και οι τεχνικοί εδάφους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ήταν στην Ελλάδα, στην στρατηγική Κρήτη κι από την πίστα της 115 Πτέρυγας Μάχης της Σούδας «εκτοξεύονταν» στον ελληνικό ουρανό και σ’ όλο το εύρος τους FIR Αθηνών.

Δίπλα τους είχαν είτε τα F-16 Block 52 plus από την 340 & την 343 Μοίρα, όμως βρέθηκαν φτερό με φτερό και με τα F-16 M του Αράξου, όπως και με τα στρατηγικά Mirage 2000-5 της Τανάγρας, που ταξίδεψαν αρκετά πιο νότια από τη φωλιά τους ώστε να έχουν το εναέριο τετ α τετ με τα προηγμένα Block 60 των ΗΑΕ.

Επιτελείς υπενθυμίζουν με ιδιαίτερο νόημα πως τα Αραβικά Εμιράτα είχαν έρθει να συνεκπαιδευτούν με τα ελληνικά φτερά αλλά και τα πλοία του στόλου μας, την ώρα που ήταν σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην υφαλοκρηπίδα από το ερευνητικό Oruc Reis και τα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Απέναντι σε αυτές τις αξιώσεις και τις προσπάθειες της Τουρκίας η Ελλάδα εκτός από πυλώνας σταθερότητας στο πλέον γεωστρατηγικό σταυροδρόμι, χτίζει γέφυρες και συμμαχίες με σημαντικότατες χώρες.
Δηλαδή τα ΗΑΕ, που η Ουάσιγκτον αποφάσισε να τα εξοπλίσει με τα 5ης γενιάς F-35 αλλά και τα προηγμένης τεχνολογίας Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη MQ-9 REAPER, έδωσαν εμπράκτως το παρόν τασσόμενα απέναντι στην διαρκή και προκλητική απόπειρα αλλαγής του status quo που επιχειρεί η Άγκυρα στην περιοχή.

Και δεν ήταν μόνο το επίπεδο της εκπαίδευσης ανάμεσα σε ιπταμένους και τεχνικούς των δυο χωρών καθώς οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι αμέσως μετά ακολούθησε η επίσκεψη του Α’ ΓΕΕΘΑ των ΗΑΕ στη Σούδα, όπου εκεί τον υποδέχτηκε ο Έλληνας Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε μια ιστορική συνάντηση, με τα F-16 των δυο χωρών να ξεχωρίζουν ανάμεσα στην πολυπληθή αποστολή των ΗΑΕ.
Τα “μπλε φτερά” πέταξαν σχεδόν έναν μήνα, κάθε μέρα με τα F-16 Block 60 των ΗΑΕ. Πηγή φωτογραφίας ΓΕΕΘΑ

Ο Α’ ΓΕΕΘΑ των ΗΑΕ είχε έρθει και στο Ελληνικό Επιτελείο και συναντήθηκε και με το Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στα ΗΑΕ κάτι που σαφέστατα σηματοδοτεί το πέρασμα των σχέσεων των δυο χωρών σε άλλο επίπεδο.

Όμως ας μη μείνουμε μόνο σε αυτό, διότι η Ινδία όπως και τα Εμιράτα επιθυμούν τη δημιουργία τριμερούς σχήματος με τη συμμετοχή της Ελλάδας και υπό τις «ευλογίες» των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή μια τριμερής ανάλογη με εκείνη της Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ.

Η διέξοδος από τα προβλήματα του Ερντογάν το Αιγαίο

Την ίδια ώρα το Oruc Reis συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα με την Άγκυρα ν’ αναζητά μονίμως διέξοδο από τα εσωτερικά της προβλήματα στα νερά του Αιγαίου.

Και στο Ελληνικό Επιτελείο σίγουρα δεν θα αιφνιδιαστούν από μια σπασμωδική κίνηση της Άγκυρας στο Αιγαίο που σαφώς θα έχει στόχο το εσωτερικό ακροατήριο του Τούρκου Προέδρου, αλλά και την ακροδεξιά με την οποία συμπορεύεται ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δηλαδή ακόμη μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης της Τουρκίας από τα πολλά και κυρίως οικονομικά προβλήματα που την ταλανίζουν.

Η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται, το ΔΝΤ περιμένει υπομονετικά να τείνει την χείραν ο Τούρκος πρόεδρος.

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στις ΗΠΑ δεν ήταν τόσο ιδανική για τη γείτονα, οι τριγμοί στον κυβερνητικό τουρκικό σχηματισμό βγαίνουν πλέον και εκτός των τουρκικών συνόρων.
Και επειδή μια από τις καλύτερες -για τη γείτονα- κίνηση αποπροσανατολισμού, πάντοτε ήταν και είναι η «εχθρική» στην Τουρκία, Ελλάδα, δεν αποκλείεται η Άγκυρα να ξεσπάσει σε κάποιο επεισόδιο στο Αρχιπέλαγος.

Το Oruc Reis θα είναι η αφορμή; Κάποια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης; Ένα επικίνδυνο μπαράζ αεροπορικών παραβιάσεων; Κάποια άλλου είδους κίνηση αμφισβήτησης;

Όλα τα σχέδια και λύσεις έχουν τεθεί στο τραπέζι των συσκέψεων της στρατιωτικής ηγεσίας η οποία μελετά προσεκτικά κάθε κίνηση που κάνει η Τουρκία και αναλόγως αναδιατάσσει καθημερινά τις δυνάμεις οι οποίες πάνω από τέσσερις μήνες δεν έχουν σταματήσει να φρουρούν τις Θερμοπύλες…

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top