GuidePedia

0

Σαρακινός Βαγγέλης
Βήμα-βήμα κλιμακώνει καθημερινά την ένταση η Τουρκία, στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, την ώρα που η ΕΕ επαναλαμβάνει συνεχώς, ότι είναι έτοιμες οι κυρώσεις και το χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων ενεργειών που πρέπει να γίνουν. Η Άγκυρα, ωστόσο, βάζει στο παιχνίδι και τη Μόσχα, κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, ενώ συνεχίζει τις προκλήσεις προς την Αθήνα, στοχεύοντας πλέον ξεκάθαρα στο Καστελλόριζο.

Μετά τις αποκαλύψεις για εντολή Ερντογάν προς τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ένα ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ένα αεροσκάφος, τις οποίες διέψευσε ως “φαντασίες” η Άγκυρα, η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στέλνοντας βορειότερα το Oruc Reis. Σύμφωνα με δημοσίευμα της προσκείμενης στον Ερντογάν εφημερίδας Yeni Safak, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει πάρει εντολή να προσεγγίσει τα όρια των χωρικών υδάτων του Καστελλόριζου και της Ρόδου και να διαξέγει έρευνες για φυσικό αέριο.

Ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρας είναι και το περιστατικό που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σε περιοχή νότια του Καστελλόριζου, όπου βρισκόταν το Oruc Reis και ο στόλος των τουρκικών πολεμικών που το συνοδεύει. Οι δύο στόλοι βρίσκονταν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, όταν δύο τουρκικές φρεγάτες, αφού εξέπεμψαν ηλεκτρονικά σήματα προς ισάριθμες ελληνικές, έστρεψαν όπλα εναντίον τους.

Τι επιδιώκει η Τουρκία

Το περιστατικό διαψεύδει την τουρκική διάψευση σχετικά με την εντολή Ερντογάν για την πρόκληση θερμού επεισοδίου και δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις και τις προκλητικές προσπάθειες της Άγκυρας για διαρκή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το παζλ των προκλήσεων συμπληρώνεται με το μπαράζ των παράνομων Νavtex, οι οποίες, αν και αλληλοκαλύπτονται, εκτείνουν την θαλάσσια περιοχή, την οποία η Τουρκία επιχειρεί να “γκριζάρει”.

Με αυτές τις παράνομες οδηγίες προς ναυτιλομένους η Άγκυρα προσεγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερο το Καστελλόριζο. Ωστόσο, με τις δύο τελευταίες, βάζει και τη Μόσχα στο "παιχνίδι", καθώς δεσμεύονται περιοχές, ανατολικά και δυτικά της Κύπρου για την πραγματοποίηση ασκήσεων του ρωσικού ναυτικού με πραγματικά πυρά.

Με την πρώτη Navtex, ανακοινώνονται ασκήσεις, από τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, σε τμήμα της θαλάσσιας έκτασης, στην οποία δραστηριοποιείται το Oruc Reis. Πρόκειται για μια περιοχή, στα νότια του Καστελλόριζου, η οποία βρίσκεται εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εκτός ευθύνης της Αθήνας. Η δεύτερη όμως, προβλέπει ασκήσεις από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, σε περιοχή ανατολικά της Κύπρου, η οποία βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η επανεμφάνιση της Ρωσίας στο προσκήνιο, η οποία διατηρεί, λόγω της κρίσης στη Συρία, στόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, γίνεται μόλις δύο εικοσιτετράωρα, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μια ενέργεια, την οποία χαιρέτησαν η Αθήνα και η Λευκωσία, αντέδρασε όμως σθεναρά ο Ερντογάν και πήρε μια δήλωση "ίσων αποστάσεων" από τον Πομπέο, ο οποίος κάλεσε και τις δύο πλευρές να κάνουν βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης.

Αγριεύει το πράγμα

Συμπίπτει επίσης με την χρονική στιγμή, κατά την οποία η ΕΕ επιχειρεί να στριμώξει τον Πούτιν με την “υπόθεση Ναβάλνι” (στο θέμα της Λευκορωσίας δείχνει ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά), αλλά και με την επικείμενη επίσκεψη του Λαβρόφ στην Κύπρο. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί, εξάλλου, το γεγονός ότι η ρωσική άσκηση ανατολικά της Κύπρου ολοκληρώνεται στις 25 Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ημερομηνία σταθμό για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η Σύνοδος έχει βεβαίως αποκλειστικό θέμα την Τουρκία και, όπως έχει διαμηνυθεί, αν μέχρι τότε η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, με τερματισμό των μονομερών προκληρικών ενεργειών, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις. Το Βερολίνο, ωστόσο, δεδομένων των εξελίξεων στη Λευκορωσία και της “αμφιλεγόμενης” δηλητηρίασης του Ναβάλνι (η Γερμανία υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία, αλλά η Ρωσία αρνείται ανάμειξη και ζητά την κοινοποίησή τους) θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι θα φέρει θέμα νέων κυρώσεων στη Μόσχα. Το θέμα της Λευκορωσίας προσπέρασε, άλλωστε, αρκετές φορές στα ευρωπαϊκά συμβούλια την τουρκική προκλητικότητα και την σοβαρή κρίση που αυτή προκαλεί στις σχέσεις της Άγκυρας με δύο κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα γεγονότα αυτά ήταν, εξάλλου, εκείνα που προκάλεσαν τη δυσφορία Αναστασιάδη, ο οποίος μίλησε για “δύο μέτρα και δύο σταθμά”, αλλά και την γεμάτη νόημα αντίδραση του Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο.

«Αν η ΕΕ επιθυμεί να έχει αξιοπιστία σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να μην υιοθετεί προσεγγίσεις τύπου "δύο μέτρα και δύο σταθμά" ούτε να επιδεικνύει επιλεκτική ευαισθησία» είχε πει μετά το τέλος του συμβουλίου ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε όμως παραλλήλως, και εδώ είναι το νόημα, ότι «όλα τα θέματα που συζητούμε είναι αλληλένδετα», ότι τα ζητήματα που συζητώνται δεν είναι ανεξάρτητα το ένα από το άλλο και ότι αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top