Τι σημαίνει η διατύπωση «άρση εμπάργκο για μη φονικά όπλα» και ποιά είναι η αξία της αμερικανικής απόφασης.
Αντώνης ΦουρλήςΝέες προοπτικές - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα δεδομένα και οι ισορροπίες αλλάζουν με την συγκεκριμένη απόφαση - διανοίγει η μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το γεγονός ότι ανακοίνωσε την συγκεκριμένη απόφαση προσωπικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, προσδίδει αυξημένη βαρύτητα στο γεγονός, ενώ η χρονική στιγμή - πριν από τις αμερικανικές εκλογές και σε περίοδο έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο - έχει τη σημασία της.
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε (2 Σεπτεμβρίου 2020) το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζει την αμερικανική κίνηση και την συνδέει ευθέως με την διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή:
«Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ δύο φίλων χωρών αλλά και απόδειξη αναγνώρισης του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κύπρο, τις ΗΠΑ και χώρες της ευρύτερης περιοχής για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.»
Η τοποθέτηση της Αθήνας ήρθε στον αποήχο των αντιδράσεων από την Άγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να διατυπώνει τον ισχυρισμό, ότι η αμερικανική απόφαση «δηλητηριάζει τις ελπίδες για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο» και να συμπληρώνει στο ίδιο ύφος ότι θα πληγούν με αυτό τον τρόπο οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Στα όρια της υπερβολής κινείται το σχόλιο στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση αγνοεί την ίση αντιμετώπιση και την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί».
Aπό την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ θα είναι «βήμα – βήμα», δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο ούτε σηματοδοτεί αλλαγή στην πάγια αμερικανική θέση στο Κυπριακό. Ωστόσο, η κίνηση εμπεριέχει σημαντικό συμβολισμό και αλλαγή ενός σχεδόν «ιστορικού» μοντέλου, καθώς η Ουάσιγκτον αρνήθηκε σταθερά να άρει το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, από το 1987 (όταν επιβλήθηκε) μέχρι σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι δημοσιεύματα με σχεδόν πανομοιότυπη φρασεολογία και τίτλους εμφανίζονται την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίυ σε όλες τις μεγάλες τουρκικές ιστοσελίδες (ενδεικτικά, στο πρακτορείο Anadolu, στην Hurriyet και στην Sabah), όπου τονίζεται πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε κατηγορηματικά την αμερικανική απόφαση.
Ποιά είναι τα «μη φονικά όπλα» που θα μπορεί να προμηθευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία
Σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για το ποια είναι τα φονικά και μη φονικά όπλα, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε ότι οι κανονισμοί δεν δίνουν επίσημο ορισμό, ωστόσο όλοι όσοι σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία γνωρίζουν ποια είναι και ποια δεν είναι.Ο Μάθιου Πάλμερ είπε πως σίγουρα στα μη φονικά δεν θα περιλαμβάνονταν αεροσκάφη F-35.
Ο κυπριακός ειδησεογραφικός ιστότοπος SigmaLive αναφέρει ότι συνομίλησε με τον Συνταγματάρχη εν αποστρατεία Άντη Λοίζου. Σε ερώτηση για το τι εννοούμε όταν λέμε «μη φονικά όπλα» ο Λοίζου είπε ότι δεν εννοούμε άρματα και πυροβόλα όπλα όταν μιλάμε για «μη φονικά όπλα». Ενδεχομένως να πρόκειται για κάμερες, ραντάρ, ελικόπτερα έρευνας – διάσωσης, θερμικές κάμερες, πρόσθεσε.
Σχετική αναφορά εξάλλου στο Joint Intermediate Force Capabilities Office για το συγκεκριμένο πρόγραμμα των ΗΠΑ, αναφέρει ότι περιλαμβάνονται ηχοβολιστικές συσκευές, συσκευές απομακρυσμένης ανάπτυξης καθώς και άλλα περιφερειακά συστήματα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου