GuidePedia

0

Η Τουρκία επανεκκινεί τις έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα μερικές ημέρες αφότου η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα καθυστερήσει τις θαλάσσιες έρευνες για να επιδιώξει διπλωματική λύση με την Ελλάδα, γράφει το πρακτορείο Bloomberg, (του Firat Kozok).

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφαση αποστολής ενός ερευνητικού σκάφους σεισμικών ερευνών, αφότου η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο για σύναψη θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Erdogan κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν τηρούσε τις δεσμεύσεις που έπεισαν την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνές της, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άρχισε τη διαμεσολαβητική δράση.

Η τελευταία μεταστροφή στην αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει το τεράστιο έργο το οποίο καλούνται να ολοκληρώσουν η Τουρκία και η Ελλάδα καθώς προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια λύση.

Μετά από ένα διπλωματικό διάλειμμα, αυξάνεται και πάλι ο αναβρασμός σχετικά με τη διαμάχη που αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Μετά τη συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου για μια κοινή «αποκλειστική οικονομική ζώνη», η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει τα νέα θαλάσσια σύνορα, γράφει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, (κείμενο του Tomas Avenarius).

Ο τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δήλωσε:

«Η συμφωνία αυτή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου δεν έχει καμία σημασία». O Erdogan κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβίασε το πνεύμα της συμφωνίας διαμεσολάβησης της ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Angela Merkel μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας που αφορούσε τη διακοπή των τουρκικών ερευνών.

Ο ίδιος θα ενημερώσει το Βερολίνο ότι οι εργασίες έρευνας και εξόρυξης θα συνεχιστούν τώρα. Επιπρόσθετα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα δήλωσε: «Χωρίς αμφιβολία, η Τουρκία δεν θα ανεχθεί καμία δραστηριότητα στην εν λόγω περιοχή και θα υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκο-κυπρίων».

Οι γειτονικές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικότερα η Τουρκία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος δίνουν σκληρή μάχη για την πρόσβαση σε υποτιθέμενα αποθέματα φυσικού αερίου στον θαλάσσιο πυθμένα. Η Τουρκία αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μειονεκτική θέση λόγω των υφιστάμενων συνόρων γύρω από κάποια ελληνικά νησιά και την Κύπρο και αμφισβητεί αυτά τα θαλάσσια σύνορα και τις ΑΟΖ που βασίζονται σε αυτά.

Η Άγκυρα στέλνει επανειλημμένα γεωτρητικά πλοία ανοιχτά των ακτών της Κύπρου και των ελληνικών νησιών, συνοδευόμενα από πολεμικά πλοία. Η Αθήνα απαντά με την αποστολή δικών της πολεμικών πλοίων. Αυτό δημιούργησε εντάσεις. Σχεδόν πριν δύο εβδομάδες, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες μπόρεσαν να μεσολαβήσουν την τελευταία στιγμή.

Εντωμεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Samih Schukri δήλωσε κατά την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας στο Κάιρο, ότι αυτή θα επιτρέψει «τη μέγιστη αξιοποίηση» των πόρων εντός της ΑΟΖ τους. Ταυτόχρονα, ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία θα αποκλείσει τις τουρκικές αξιώσεις. Η Άγκυρα βασίζει τις αξιώσεις της στη συμφωνία της με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Η Τουρκία και η σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο Λιβύη, η οποία δεν έχει λειτουργική κυβέρνηση, καθόρισαν επίσης την ΑΟΖ, ενάντια στη θέληση των γειτόνων τους. Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές.

Λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας με το Κάιρο, η Ελλάδα είχε συμφωνήσει να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία. Ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας δήλωσε τώρα: Το «ανύπαρκτο τουρκο-λιβυκό Μνημόνια» κατέληξε εκεί που ανήκει, «στον κάλαθο των αχρήστων».

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top