GuidePedia

0

Η Συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης έχει αποδυναμώσει τη θέση της Τουρκίας. Ο απόστρατος ναύαρχος Atilla Kezek, που είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο, λέει:

“Η ρητορική του Σίσι έπληξε την Τουρκία. Οι αποφάσεις για έκδοση Navtex καθυστέρησαν. Θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι έρευνες του Oruç Reis που αναβλήθηκαν. Η ισχυρή διπλωματία είναι προϋπόθεση, όμως η Τουρκία είναι μόνη της”.

Ο Atilla Kezek επίσης λέει ότι “η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος, καλύπτει τα σύνορα της Λιβύης με την Τουρκία, με βάση το τουρκολυβικό μνημόνιο. Αλλά είναι λίγο πολύ σαφές υπέρ τίνος είναι το διεθνές δίκαιο.

Έχουμε πει επανειλημμένα ότι πρέπει να υπογραφεί συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά δεν έγινε. Οι πόλεμοι Navtex θα ξεκινήσουν τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν δεν είχε καθυστερήσει η έκδοση της Navtex που αφορά τις 10 έως τις 11 Αυγούστου, η θέση της Τουρκίας θα ήταν πιο δυνατή”.

Η Συμφωνία είναι εναντίον της Τουρκίας στοχεύει να εξουδετερώσει τη συμφωνία με τη και ότι η Λιβύη, λέει ο Κέζεκ και συνεχίζει:

«Η Ελλάδα παντρεύτηκε την Αίγυπτο. Θα έπρεπε να έχουμε κάνει εμείς αυτήν τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Η συμφωνία με την Αίγυπτο δεν ήταν παρόμοια ούτε με αυτήν που υπογράψαμε με τη Λιβύη ούτε με αυτήν που θα υπογράψουμε με το Ισραήλ, γιατί αυτή θα έδινε σχεδόν σίγουρη λύση για εμάς. Επειδή έχουμε αντικείμενες και όχι διαγώνιες ακτές, έτσι θα συναντούσαμε λιγότερες αντιρρήσεις. Αυτή η δουλειά δεν μπόρεσε να γίνει για πολιτικούς λόγους.

Υπάρχει διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης στην Αίγυπτο και της διοίκησης της χώρας μας. Η ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης για τον “πραξικοπηματία Σίσι”, προκάλεσε προβλήματα για μας στη Μεσόγειο. Δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε σε αυτήν την συμφωνία. Είχαμε πει ότι αν υπογράψουμε συμφωνία με την Αίγυπτο, θα είμαστε δύο ακόμη βήματα μπροστά από την Ελλάδα, αλλά τώρα το τρένο έφυγε. Επιπλέον, εάν η Αίγυπτος είχε κάνει τη συμφωνία που είχε συνάψει με την Ελλάδα μαζί μας, θα ήταν πιο κερδοφόρα για την ίδια. Με την τρέχουσα συμφωνία, έχει χάσει δική της θαλάσσια περιοχή. Αν το είχε κάνει μαζί μας, θα είχε περισσότερο χώρο. Αυτό δεν θα βελτιωθεί εάν δεν ληφθούν διπλωματικά μέτρα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Αίγυπτο.”

Επισημαίνοντας ότι οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο από τούδε και στο εξής “ριψοκίνδυνες”, ο Κέζεκ είπε: “Εαν εκδώσουμε Navtex , όπως κάναμε στις 22 Ιουλίου, για έρευνες και γεωτρήσεις, αυτή τη φορά η Αίγυπτος και η Ελλάδα θα βγουν θα μας ρωτήσουν:

“Τι κάνετε στη δική μας περιοχή;” Αυτές οι διαφορές μπορούν ακόμη και να οδηγήσουν σε μικρές συγκρούσεις στη θάλασσα. Εάν ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου, γι’ αυτό τη λύση πρέπει να τη δώσει η διπλωματία”.

Υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, η συμφωνία της Αιγύπτου με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν εγκρίθηκε από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο, αλλά εγκρίθηκε μετά την αλλαγή διοίκησης στην Αίγυπτο, δήλωσε ο Κέζεκ: «Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σίσι, υπογράφηκε η συμφωνία με την Ελλάδα λόγω της διαφωνίας του με εμάς. Παρόλο που εμείς δεν το αναγνωρίζουμε, η Αίγυπτος έχει επί του παρόντος υπογράψει συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση. Τις επόμενες μέρες, ενώ αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση από τη μία πλευρά, θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση από την άλλη. Έχουμε ένα ευρύ μέτωπο μπροστά μας”, είπε.

Ο Κεζέκ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία “Εάν είναι απαραίτητο, μπορούμε να πάμε στη Χάγη” και συνεχίζει: “Αν βάλουμε από τη μία πλευρά βάζουμε την Ελλάδα και από την άλλη την Τουρκία, μπορούμε να προβλέψουμε υπέρ τίνος θα είναι οι αποφάσεις του δικαστηρίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο νόμος ενεργεί υπέρ των ισχυρών και των Δυτικών. Η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ πραγματοποιούν ασκήσεις μαζί στην περιοχή. Εμείς, αν έλθουμε αντιμέτωποι με κάθε μία από αυτές τις χώρες, έχουμε δύναμη αποτροπής με το πολεμικό μας ναυτικό και την πολεμική αεροπορία. Αλλά αν αυτές οι χώρες ενωθούν και πάρουν τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, τότε ίσως χάσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ”.

Εξηγώντας ότι η λύση είναι “να κληθούν όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε μια συνάντηση για εξεύρεση συναινετικής λύσης”, ο Κέζεκ είπε, “Όλοι θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι, θα συμφωνήσουν στη χάραξη των συνόρων και η συμφωνία αυτή θα σταλεί στον ΟΗΕ”.

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, από την άλλη πλευρά, έκανε μια δήλωση σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και είπε: «Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δεν έχει καμία αξία. Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση, δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο. Τι δουλειά έχει εκεί; Όταν κάναμε εμείς μια τέτοια συμφωνία με τη Λιβύη, όλοι μας κατέκριναν. Ό,τι και να γίνει, εμείς συνεχίζουμε με βάση τη συμφωνία που έχουμε κάνει με τη Λιβύη, και θα συνεχίσουμε. Μας στέλνουν τις πληροφορίες που μας λένε ότι δεν είναι μια συμφωνία που έγινε εναντίον σας, αλλά ό,τι και να μας λένε, εμείς προχωρούμε με αποφασιστικότητα στο θέμα της Λιβύης”.
ahvalnews-com

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top