Ο κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο ενδέχεται να κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα, μετά την απόφαση της Άγκυρας να παρατείνει τις σεισμικές της έρευνες ως την Πέμπτη, γράφει στην εφημερίδα The Telegraph, ο δημοσιογράφος Nick Squires.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ήταν προγραμματισμένο να αποχωρήσει την Κυριακή αλλά η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις έρευνές της, σε μια κίνηση που εντείνει περαιτέρω τις τεταμένες σχέσεις της με την Ελλάδα, σχολιάζει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Ρώμη. Η Αθήνα θεωρεί πως οι εν λόγω έρευνες διεξάγονται στη δική της υφαλοκρηπίδα και πως είναι παράνομες.
Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, ώστε ακόμα και ένας απλός κακός υπολογισμός μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, υπογραμμίζεται. Σύμφωνα με τον Michaël Tanchum (Austrian Institute for European and Security Studies), «ο τελευταίος κύκλος της κλιμάκωσης, κινδυνεύει, περισσότερο από ποτέ, να εξελιχθεί σε μια «πολυεθνική σύγκρουση».
«Παρατηρητές ανά τον κόσμο φοβούνται ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο θα οδηγήσει σε μια δίνη μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».
Το δημοσίευμα αναφέρεται στη σύγκρουση φρεγατών την οποία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «πρόκληση» ενώ η Αθήνα υποστηρίζει ότι ήταν ατύχημα. Στο πλαίσιο αυτής της αυξανόμενης έντασης, σημειώνεται, τα ΗΕΑ έστειλαν τέσσερα μαχητικά F-16 να λάβουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις με της ελληνικές δυνάμεις και η Γαλλία έχει στείλει ήδη δικές της δυνάμεις στην περιοχή σε στήριξη της Ελλάδας.
Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι η τελευταία φορά που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τόσο τεταμένες, ήταν το 1996 όταν οι δύο χώρες οδηγήθηκαν σχεδόν σε πόλεμο. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα προσπαθήσει να διαμεσολαβήσει, ταξιδεύοντας σήμερα σε Αθήνα και Άγκυρα, συμπληρώνει.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι διαχρονικά τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώθηκαν εξαιτίας του νέου τουρκικού δόγματος περί «Γαλάζιας Πατρίδας» που υιοθέτησε ο «ολοένα και πιο φιλοπόλεμος» Τούρκος πρόεδρος. Σύμφωνα με το δόγμα αυτό, η Τουρκία πρέπει να έχει μεγαλύτερο λόγο στην εκμετάλλευση των υδάτων της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και υδάτων που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ. Μια στρατιωτική αναμέτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο θα διαλύσει τη βορειοατλαντική συμμαχία, σημειώνει ο Ναύαρχος Cem Gurdeniz, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας. Σημείωσε, μάλιστα, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι αν η Ελλάδα επιτεθεί στην Τουρκία, θα είναι το τέλος του ΝΑΤΟ, υπονοώντας ότι η Τουρκία θα αποχωρήσει από τη Συμμαχία.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ασκήσουν πίεση στην Ελλάδα ώστε να εγκαταλείψει ορισμένες από τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της», δήλωσε.
Κατηγόρησε επίσης το Γάλλο πρόεδρο ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» στέλνοντας γαλλικές δυνάμεις στην περιοχή ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της όχι μόνο στη Μεσόγειο αλλά και στην Ερυθρά Θάλασσα, στην Αραβική Θάλασσα, ακόμα και στον Ατλαντικό.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως η Άγκυρα αισθάνεται αποκλεισμένη από τις συμφωνίες για έρευνες υδρογονανθράκων μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Ισραήλ. Η γεωγραφική εγγύτητα πολλών ελληνικών νησιών στην τουρκική ακτή καθιστά εξαιρετικά πολύπλοκη τη διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο χωρών, σχολιάζεται.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου