Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η Τουρκία βαδίζει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Η απόφαση της κατοχικής δύναμης να στείλει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου, έχει προκαλέσει συναγερμό καθώς συνιστά μια κίνηση κλιμάκωσης της έντασης.
Τα επόμενα 24ωρα χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα και ενδεχομένως να καθορίσουν το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή. Η Τουρκία καθορίζει το παιχνίδι της έντασης και σε αυτήν ανήκουν τα επόμενα βήματα. Από την περιοχή που θα σταλεί για σεισμικές έρευνες το σκάφος Oruc Reis, θα εξαρτηθεί εάν η Αθήνα θα απαντήσει αποτρεπτικά.
Η NAVTEX έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και προσφέρει δυνατότητες ελιγμών στην Άγκυρα.
Είναι προφανές πως σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η γερμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας με την Αθήνα και την Άγκυρα. Η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, πραγματοποιεί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πόσο αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις της κ. Μέρκελ, θα διαφανεί στη συνέχεια. Θα κριθούν όλες οι κινήσεις/ παρεμβάσεις εκ του αποτελέσματος. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, βρισκόταν στην Αθήνα όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε την παράτυπη NAVTEX, για την αποστολή του ερευνητικού σκάφους στην περιοχή, το οποίο θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.
Τι θα πράξει η Άγκυρα, πού θα κατευθυνθεί το σκάφος και πώς θα αντιδράσει η Αθήνα σε περίπτωση που το Oruc Reis διενεργήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος και της Κύπρου; Από τις επόμενες ενέργειες που θα εκδηλωθούν στην περιοχή θα κριθούν πολλά.
Υπάρχει, όμως και μια λεπτομέρεια, που είναι αρκούντως σημαντική και καθοριστική για το πώς θα συμπεριφερθεί στη συνέχεια η κατοχική Τουρκία.
Στην Αθήνα διαμηνύουν πως εάν η Τουρκία προχωρήσει σε παραβιάσεις στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδος θα αντιδράσει στρατιωτικά. Θα κινηθεί, δηλαδή, αποτρεπτικά. Κι αυτό, σίγουρα, θα είναι μια σωστή στάση έναντι της τουρκικής συμπεριφοράς. Προφανώς και η Άγκυρα δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδος στην περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινηθεί στην περιφέρεια της ελληνικής περιοχής και δραστηριοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ; Θα θεωρήσει η Αθήνα πως δεν την αφορά η εξέλιξη αυτή; Εάν ναι, που δεν το ελπίζω, θα σταλεί το μήνυμα προς την Άγκυρα πως η Κύπρος είναι στο έλεος της.
Σημειώνεται πως στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στο ανακοινωθέν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Κύπρο. Όπως συναφώς αναφέρεται «τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκικής Κοινότητας και τα δικαιωματα της όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας». Την ίδια ώρα, για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η «ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα , τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν απο το διεθνές δίκαιο». Ξεκάθαρη θέση, με μηνύματα τόσο προς την Κύπρο όσο και προς την Ελλάδα.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου