Χρήστου Δημήτρης
Ο Ερντογάν όχι μόνο δεν κάνει πίσω στα σχέδιά του, αλλά προσπαθεί να τα ολοκληρώσει, όσο έχει –μέχρι το τέλος του έτους– την πλήρη υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου. Και μέχρι στιγμής, συνεχώς αποκτά πλεονεκτήματα από όλες τις κινήσεις του σε όλα τα μέτωπα. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τον δικό μας… "σκακιστή", τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Ερντογάν εδραιώθηκε στη Λιβύη και θα είναι διαπραγματευτής και ρυθμιστής της όποιας λύσης τελικά βρεθεί εκεί. Το μερίδιό του στους υδρογονάνθρακες της χώρας, πολύτιμο για την Τουρκία. Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί που συνεργάστηκαν για την ανατροπή του Καντάφι βρίσκονται εκτός παιχνιδιού. Φωνάζουν πολύ, απειλούν, αλλά δεν έχουν κότσια.
Η Άγκυρα, την αναμέτρηση και επαναδιαπραγμάτευση των διεθνών συμφωνιών που καθορίζουν ιδιοκτησίες και σύνορα στο Αιγαίο, δεν θα την εγκαταλείψει. Οι συσχετισμοί δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας την ευνοούν. Έχει θεμελιώσει στρατηγικές σχέσεις συνεργασίας στα Βαλκάνια, με Αλβανία, Σερβία, Βοσνία και Βουλγαρία. Αποκαλύπτεται ισότιμος συνομιλητής με Τραμπ και Πούτιν!
Και αυτό διότι τα ευρωπαϊκά, τα αμερικανικά και τα ρωσικά συμφέροντα στην Τουρκία είναι απείρως μεγαλύτερα από ό,τι στην Ελλάδα. Και αν, ως γνωστόν, τα συμφέροντα καθορίζουν τις εξελίξεις και τις αποφάσεις, τότε η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Και δεν είναι μόνον η αδυναμία συμμαχικών συνεργασιών και επιρροής στην βαλκανική οντότητα.
Είναι και η αδιαφορία των μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ να στηρίξουν πραγματικά την Ελλάδα, όσο δίκιο και αν έχει. Είναι η αποτυχία να εξασφαλίσουμε στοιχειώδη υποστήριξη από την αμερικανική πλευρά, παρότι στη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη ο δικός μας έδωσε "γη και ύδωρ". Αλλά ως γνωστόν, ο δεδομένος δεν είναι ισότιμος. Και ας μην ξεχνάμε πως ο Ερντογάν έχει ήδη παραβιάσει τη συμφωνία της Λωζάννης εισβάλλοντας στη Συρία, χωρίς καμιά διεθνή ποινή ή συνέπεια.
Ξένα συμφέροντα στην Τουρκία
Τα οικονομικά συμφέροντα στην τουρκική οικονομία δείχνουν γιατί οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης είναι τόσο διαλλακτικές με την Άγκυρα. Για παράδειγμα ο ισχυρότερος βιομηχανικός κλάδος της Τουρκίας είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου καταλαμβάνει το 28% των συνολικών εξαγωγών της. Αυτές έφτασαν το 2018 τα 165 δισ. δολάρια! Στην Τουρκία έχουν εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων η αμερικανική Ford, η κορεάτικη Hyundai, οι γερμανικές Μercedes και ΜΑΝ, η ιαπωνική Toyota και η γαλλική Renault. Παράλληλα κατασκευάζονται εκεί αυτοκίνητα της Fiat, της Citroen, της Peugeot και της Opel.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο τουρκικό έδαφος κινούνται σε υψηλά επίπεδα, και σύμφωνα με στοιχεία του 2018 έχουν ξεπεράσει τα 13 δισ. δολάρια με πρωταθλητές το Κατάρ τη Βρετανία και τη Γερμανία. Πόσες επενδύσεις έχουν στην Ελλάδα; Ελάχιστες έως καμία. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, πως απέναντι στις τουρκικές απειλές, η εθνική ενότητα και η ομοψυχία, το φρόνημα και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, θα εμποδίσει τα σχέδια του Ερντογάν.
Ποια εθνική ενότητα όμως, όταν στις δημόσιες συζητήσεις δεσπόζουν η κασέτα Μιωνή-Παππά, η εξεταστική για τη σκευωρία στο σκάνδαλο Novartis, το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ, οι χορηγίες σε κολλητούς και φίλους από το Μέγαρο Μαξίμου; Ανησυχούν κανέναν οι αναχρονιστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και οι περιορισμοί στις πολιτικές διαμαρτυρίες;
Κρίση και πολιτική πόλωση
Όταν οι Έλληνες ξαναμπαίνουν στο τούνελ της ύφεσης της ανεργίας, των χρεοκοπιών, της λιτότητας, με τι φρόνημα θα σταθούν όρθιοι και αισιόδοξοι; Πώς θα καλέσεις για παράδειγμα τους "Μακεδονομάχους" να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, όταν τους έχεις εξαπατήσει τόσο χυδαία και προκλητικά;
Παρακολουθεί κανείς τα δημόσια οικονομικά; Έμαθαν οι πολίτες πώς προστέθηκαν 2,2 δισ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών, ύψους 105 δισ. ευρώ; Ανησύχησε κανείς, που για να πληρωθούν οι συντάξεις μπαίνει χέρι στα αποθεματικά, που ο EΟΠΥΥ δεν κατάφερε να πληρώσει τους φαρμακοποιούς για τις δαπάνες των ασφαλισμένων;
Ανησυχεί κανείς που, με βάση τις προβολές των τάσεων, ο πληθυσμός της Τουρκίας το 2050 θα είναι 100 εκατομμύρια και της Ελλάδας θα έχει συρρικνωθεί στα 7,5 εκατομμύρια; Μας αρκεί και μας περισσεύει η δήλωση του στρατηγού μας πως αν εισβάλει ξένος σε ελληνικό έδαφος πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα τον ρωτήσουμε ποιος είναι;
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου