GuidePedia

0

Συμφωνία συμβιβασμού για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εκτιμάται πως θα προωθήσει το Βερολίνο στα ελληνοτουρκικά, χρησιμοποιώντας μεθόδους διπλωματικού εκβιασμού και με φανερή προσκόλληση στη γερμανοτουρκική φιλία. Αυτό αποδεικνύεται από την επίσκεψη του Ιμπραήλ Καλίν στο Βερολίνο και τις συζητήσεις με την καγκελαρία υπό άκρα μυστικότητα, με κύριο ζήτημα την ανατολική Μεσόγειο.

Τη στιγμή που Ελλάδα-Γαλλία ετοιμάζονται να συμμαχήσουν και εκτός των καλουπιών του ΝΑΤΟ, η Γερμανία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρήσει την Ελλάδα στη σφαίρα επιρροής της, προωθώντας μια συμφωνία με την Τουρκία που υποβαθμίζει σε εξευτελιστικό βαθμό τα ελληνική συμφέροντα και κυριαρχία.

Κινήσεις στο παρασκήνιο γίνονται από τη Γερμανία, που ανέλαβε από την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής Προεδρία της Ε.Ε., με στόχο την εκτόνωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το philenews.com, κλήθηκε προ δεκαημέρου στο Βερολίνο, για συνομιλίες στην Καγκελαρία, ο εξ απορρήτων του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, βρέθηκε ινκόγκνιτο προ δεκαημέρου στη γερμανική πρωτεύουσα και είχε πολύωρες συζητήσεις με στενούς συνεργάτες της κ. Μέρκελ. Στην ατζέντα των συζητήσεων τα ευρωτουρκικά, αλλά πρωτίστως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο Τούρκος αξιωματούχος παρουσίασε τις γνωστές τουρκικές θέσεις και υποστήριξε στους Γερμανούς συνομιλητές του πως η Άγκυρα «έχει δικαιώματα στην περιοχή» και ότι οι σχεδιασμοί θα εφαρμόζονται.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι αποκόμισαν την εντύπωση πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη ακόμη και να κόψει το ήδη τεντωμένο σχοινί. Η επιλογή να προσκληθεί ο Καλίν δεν θεωρείται τυχαία, καθώς είναι ως να συνομιλούσαν με τον ίδιο τον Ερντογάν.

Η προσπάθεια της Γερμανίας θα συνεχιστεί και ήδη ακολούθησε και η τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, καθώς και η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (μαζί με τον συνάδελφό του για τον Τουρισμό) στο Βερολίνο, την περασμένη Πέμπτη.

Είναι προφανές πως οι κινήσεις αυτές της Γερμανίας έχουν σχέση με τη διαχείριση της Προεδρίας στην Ε.Ε. Το μεγάλο στοίχημα για το Βερολίνο είναι να μην «εκραγεί η βόμβα» στην περιοχή στη διάρκεια της γερμανικής Προεδρίας στην Ε.Ε. και να υπάρξουν στρατιωτικές συγκρούσεις.

Γι' αυτό και πριν ακόμη αναλάβει την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε μια προσπάθεια με παρεμβάσεις, τόσο δημόσιες όσο και παρασκηνιακές, με στόχο να προσεγγίσει τους εμπλεκόμενους για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Είναι σαφές ότι υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Ανησυχία υπάρχει και για τα όσα διαδραματίζονται στη Λιβύη. Κυρίως εάν υπάρξει ένας γενικευμένος πόλεμος με χώρες της περιοχής. Ακόμη, σε σχέση με το μεταναστευτικό, υπάρχει ο φόβος πως εάν η Τουρκία ελέγξει τη Λιβύη, θα εκβιάζει και θα απειλεί την Ευρώπη, καθώς θα έχει το κλειδί για τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top