GuidePedia

0

Στη συντηρητική εφημερίδα Die Presse δημοσιεύεται ανταπόκριση από την Άγκυρα του Thomas Seibert με τίτλο «Η Τουρκία διχάζει το ΝΑΤΟ» και υπότιτλο «Η Γαλλία καταλογίζει στην Τουρκία “επιθετική παρέμβαση” στην Λιβύη- υποστηρίζοντας η ίδια τον στρατηγό Haftar.

Η Άγκυρα δε δείχνει να εντυπωσιάζεται, ζητώντας βοήθεια στη Συρία και μπλοκάροντας αμυντικά σχέδια για την Ανατολική Ευρώπη». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα:

Όταν το πλήρωμα της ελληνικής φρεγάτας Σπέτσες εντόπισε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ανατολική Μεσόγειο ένα φορτηγό πλοίο με κατεύθυνση προς τη Λιβύη, αποφάσισε να επέμβει. Η ελληνική φρεγάτα περιπολούσε 150 ναυτικά μίλια έξω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, στο πλαίσιο της επιχείρησης Irini της Ε.Ε. για την τήρηση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη. Όμως οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν νηοψία: τουρκικά πολεμικά πλοία, που συνόδευαν το τουρκικό φορτηγό, κράτησαν την ελληνική φρεγάτα σε απόσταση και το φορτηγό, το οποίο είναι πιθανό να μετέφερε όπλα, συνέχισε την πορεία του με κατεύθυνση τη Λιβύη.

Η εχθρική συνάντηση πολεμικών πλοίων δύο κρατών- μελών του ΝΑΤΟ είναι ένα μόνο παράδειγμα της αυξημένης έντασης εντός της συμμαχίας. Όπως η Γαλλία, έτσι και η Ελλάδα τάσσεται στη Λιβύη υπέρ του στρατηγού Haftar, ο οποίος μάχεται ενάντια στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης, που με τη σειρά της, έχει τη στήριξη της Τουρκίας και της Ιταλίας. Όμως, είναι κι άλλες οι διαφορές που διευρύνουν το χάσμα εντός του ΝΑΤΟ. Έτσι, για παράδειγμα, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διένεξη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας συναντήθηκε χθες για συνομιλίες στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του, Jean– Yves le Drian.

Η Τουρκία στρέφει πάντως κι άλλα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ εναντίον της λόγω μιας άλλης διένεξης: όπως ανέφερε χθες το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa από τις Βρυξέλλες, η Άγκυρα μπλοκάρει εντός της συμμαχίας την εφαρμογή νέων αμυντικών σχεδίων για την Ανατολική Ευρώπη. Η Τουρκία εξαρτά τη συγκατάθεσή της από το κατά πόσο η συμμαχία είναι διατεθειμένη να κατατάξει την κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας YPG στις τρομοκρατικές οργανώσεις, προοπτική που ορισμένα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ, ωστόσο, απορρίπτουν. Η οργάνωση YPG στήριξε τις ΗΠΑ κατά του ισλαμικού κράτους (IS).

Στη Λιβύη η Τουρκία ενισχύει την κυβέρνηση ενότητας με μαχητικά drones, στρατιωτικούς συμβούλους και σύρους μαχητές. Η Γαλλία διαμαρτύρεται για την τουρκική στρατιωτική βοήθεια, δεν την ενοχλεί όμως η προμήθεια εξοπλισμού στον Haftar. Η επιχείρηση Irini έχει ως στόχο την παρεμπόδιση μεταφοράς οπλισμού με πλοία στη Λιβύη- μέτρο που αφορά κυρίως στην τουρκική βοήθεια προς την κυβέρνηση ενότητας.

Η μεταφορά οπλισμού για τον στρατηγό Haftar, που γίνεται είτε με αεροσκάφη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είτε από εδάφους, από την Αίγυπτο, δεν επιβλέπονται. Γι’ αυτόν τον λόγο και η Τουρκία, όπως και η κυβέρνηση ενότητας της Τρίπολης, απορρίπτουν την επιχείρηση Irini.

Χάρη στην τουρκική βοήθεια η κυβέρνηση ενότητας απέτρεψε τις προηγούμενες εβδομάδες επίθεση του Haftar στην Τρίπολη. Τώρα, δυνάμεις πολιτοφυλακής, πιστές στην κυβέρνηση, προελαύνουν, την ώρα που ο Haftar, ευρισκόμενος υπό πίεση, ζητά από κοινού με την Αίγυπτο, κατάπαυση πυρός. Η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συντάσσονται με την αιγυπτιακή έκκληση, όμως η κυβέρνηση ενότητας και η Τουρκία αντιτίθενται σ’ αυτήν. (…)

Η Γαλλία καταλογίζει στην Άγκυρα επιθετική παρέμβαση στη Λιβύη και θέλει να κινητοποιήσει κι άλλα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ κατά της Τουρκίας. Η συμπεριφορά των Τούρκων είναι απαράδεκτη, φέρεται να δήλωσε πρόσφατα σύμβουλος του γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron. Κατά τον ίδιο, ο Macron έχει ήδη συνομιλήσει με τον αμερικανό Πρόεδρο Trump και σκοπεύει να διαβουλευτεί και με άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ. Η διένεξη Γαλλίας και Τουρκίας λόγω της Λιβύης διαρκεί ήδη εδώ και μήνες. Το Παρίσι επιθυμεί, με τη βοήθεια του Haftar, να αποκτήσει πρόσβαση στα αποθέματα πετρελαίου της Λιβύης, υποστήριζε ανέκαθεν η τουρκική κυβέρνηση.

Και πράγματι πίσω από τη στάση τόσο της Γαλλίας όσο και της Τουρκίας υπάρχει σκοπιμότητα: και οι δύο χώρες επιθυμούν να επεκτείνουν την επιρροή τους στη Βόρεια Αφρική. Το Παρίσι επιχειρεί να υποσκάψει την τουρκική θέση στη Λιβύη για να ενισχύσει τον Haftar και τα γαλλικά συμφέροντα. Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να άρουν τα Ηνωμένα Έθνη την αναγνώρισή τους στην κυβέρνηση ενότητας ως νόμιμης εκπροσώπου της Λιβύης.

Όμως η Άγκυρα αναλαμβάνει κι αυτή δράση: σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η Τουρκία σχεδιάζει τη δημιουργία μίας βάσης μαχητικών drones στην περιοχή al– Watiya, νοτιοανατολικά της Τρίπολης, κι επίσης μίας ακόμη βάσης στο λιμάνι Misrata. Οι τουρκικές φιλοδοξίες δεν τελειώνουν στις βορειοαφρικανικές ακτές, ανέφερε η Yeni Safak, επικαλούμενη δηλώσεις του ειδικού σε θέματα άμυνας, Turan Oguz, σύμφωνα με τον οποίο η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει μέχρι τον Νότο της Λιβύης την ακτίνα πτήσεων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top