GuidePedia

0

Ανδρέας Μουντζουρούλιας
Όπως φαίνεται οι Τούρκοι καταλαβαίνουν πλέον πως με την Ελλάδα δεν είναι τόσο εύκολο να τα βάλεις. Η Άγκυρα έμαθε πριν λίγα 24ωρα τα τέσσερα σενάρια τα οποία επεξεργάζεται η Ελλάδα σε περίπτωση κρίσης.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

''Η Ελλάδα θέλει σύγκρουση! Με την υποστήριξη της Ευρώπης, η Ελλάδα επεξεργάζεται σενάρια που θα κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο τον Σεπτέμβριο.

Ποια είναι τα τέσσερα σενάρια:

Πρώτον, σε περίπτωση αποστολής ενός ερευνητικού πλοίου το οποίο θα εμφανιστεί συνοδεία τουρκικών φρεγατών, αλλά δεν προχωρήσει άμεσα σε έρευνες, το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) θα βρίσκεται, επίσης, εκεί με ανάλογο αριθμό πλοίων. Στην περίπτωση που οι έρευνες δεν προχωρήσουν, η παρουσία του Π.Ν. εκεί θα συνεχισθεί για όσο καιρό στην περιοχή μένουν και οι τουρκικές δυνάμεις. Πρόκειται για το πλέον ανώδυνο σενάριο και έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις» στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τον Οκτώβριο του 2018, όταν και είχε αντιμετωπιστεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Δεύτερον, σε περίπτωση που το ερευνητικό απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, τότε υπάρχουν σαφείς εντολές για δι’ ασυρμάτου παραίνεση διακοπής τους. Διαφορετικά, έχει αποφασιστεί ότι τα καλώδια θα πρέπει να κοπούν ή έστω να εμποδιστούν από το να φθάσουν στον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου.

Το τρίτο σενάριο είναι πιο απόμακρο και αφορά το ενδεχόμενο αποστολής πλωτού γεωτρύπανου. Σε αυτή την περίπτωση, οι εντολές είναι σαφείς. Το τρυπάνι δεν πρέπει να αγγίξει ποτέ τον βυθό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το τέταρτο σενάριο αφορά πιθανώς συνδυασμένη αποστολή ερευνητικών πλοίων σε διαφορετικά σημεία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και σε αυτή την περίπτωση οι εντολές αποτροπής της τέλεσης ερευνών ή γεωτρήσεων σε οποιοδήποτε σημείο από τη Ρόδο έως την Κρήτη είναι ευκρινείς.''

Σε ετοιμότητα το ΠΝ

Ταυτόχρονα, οι τελευταίες εξελίξεις με τις τουρκικές απειλές για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας από το Καστελόριζο έως και Νότια της Κρήτης αλλά η προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης από τους γείτονες με συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό.

Μετά την άσκηση στο Βόρειο Αιγαίο σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη νέα επιχειρησιακή αξιολόγηση Μονάδων αυτή τη φορά στο Νότιο Αιγαίο κοντά στην Κρήτη. Πλοία του Στόλου-φρεγάτες ,ταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων και υποβρύχια- έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και ασκούνται σε κάθε είδους σενάριο αντιμετώπισης απειλής.

Σε όλες πλέον τις ασκήσεις του Στόλου συμμετέχει και η Πολεμική Αεροπορία τόσο με μαχητικά από τις Πολεμικές Μοίρες όσο και με ιπτάμενα ραντάρ Erieye. Το ζητούμενο άλλωστε είναι η διακλαδικότητα αφού στο σύγχρονο περιβάλλον επιχειρήσεων και ειδικά σε περιοχές μακριά από νησιά η συμβολή των ιπτάμενων μέσων κρίνεται ως καθοριστική στην έκβαση κάθε είδους σεναρίου.

Με την προσοχή να εστιάζεται στο «τόξο» Καστελόριζο-Κάρπαθος-Κρήτη και με δεδομένο ότι ανοιχτά της Λιβύης βρίσκεται η τουρκική αρμάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον οχτώ μεγάλες Μονάδες επιφανείας και πιθανότατα υποβρύχιο είναι απολύτως φυσικό ελληνικά πολεμικά πλοία να έχουν πλέον μόνιμη παρουσία στην περιοχή. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους παραμονής της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ» στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ» η οποία έως τώρα δεν φαίνεται να έχει το παραμικρό αποτέλεσμα.

πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top