Μήπως με τόσες δυνάμεις σε κινητοποίηση, και τους Ευρωπαίους στα σύνορά μας, πλησιάζει η ώρα;
Η πρόσφατη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σε Έβρο και Αιγαίο έβαλε ένα (προσωρινό;) τέλος στις πολιτικές κατευνασμού της τουρκικής επιθετικότητας. Παρά την συνδυασμένη αντίδραση της Τουρκικής πλευράς, αλλά και των Ελλήνων wannabe, politically correct “influencers”, η πολιτική ηγεσία έδωσε σαφείς οδηγίες και κανόνες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ.Παρά την επανάληψη ακραίων fake news από ελληνικά sites ανοησιών περί “δολοφονίας” προσφύγων από Έλληνες αστυνομικούς, παρά το κατάπτυστο δημοσίευμα των NYTimes, που όμως ξεσκέπασε το site E-amyna.com (αξίζει να διαβάσετε την πλήρη σειρά των tweets που έκανε η συντακτική ομάδα την περασμένη εβδομάδα), η ελληνική πολιτική ηγεσία στάθηκε δίπλα στους άντρες και τις γυναίκες που αυτές τις ώρες βρίσκονται συνεχώς στο καθήκον, προστατεύοντας τα σύνορά μας. Το ίδιο έκανε και η πλειοιψηφία της αντιπολίτευσης.
Η χώρα μας αντιμετωπίζει μια διπλή απειλή, την προσπάθεια εισβολής αλλά και τον κορωνοϊό. Από όσα βλέπουμε, προσώρας, τα καταφέρνουμε μια χαρά και με τις δυο απειλές. Τα σύνορα του Έβρου έχουν “σφραγιστεί”, και όσες προσπάθειες έχουν γίνει να “πέσει” το Οχυρό των Καστανιών, έχουν αποτύχει. Το ίδιο συμβαίνει και στα νησιά, το Λιμενικό και το Πολεμικό Ναυτικό κάνουν αυτά που πρέπει και οι ροές είναι πλέον μικρότερες και από τις εποχές που δεν είχαμε ροές.
Η αποστολή των 1000 Στρατοχωροφυλάκων στον Έβρο, με τις εντυπωσιακές θωρακίσεις τους, και την άψογη σκηνική παρουσία, το μόνο που κατάφερε ήταν να εξάψει την “φαντασία” κάποιων ελληνικών ΜΜΕ, που θεώρησαν πως στην περιοχή είχε φτάσει ο Τζόνυ Ράμπο, ο Τζακ Νόρρις και τα αδέλφια τους. Οι “πετυχημένοι” στρατοχωροφυλακομμάντο, απέτυχαν ακόμη και να ρίξουν μια περίφραξη με την βοήθεια θωρακισμένου. Ίσως είναι καλύτερα γιαυτούς που δεν αντιπαρατέθηκαν με την Ελληνική Αστυνομία, τα ΕΚΑΜ και τα ΜΑΤ. Οι Έλληνες δεν είναι ταλαιπωρημένοι Κούρδοι, αλλά εκπαιδεύονται μια ζωή για καταστάσεις σαν αυτές.
Στο Αιγαίο το Λιμενικό κατάφερε να αντιμετωπίσει προκλήσεις απίστευτες, ενώ ταυτόχρονα σφράγιζε τα θαλάσσια σύνορά μας. Οι εμβολισμοί, ή μάλλον οι προσπάθειες εμβολισμών είναι καθημερινό φαινόμενο, και οι Τούρκοι φαίνεται πως παρακαλάνε για ένα θερμό επεισόδιο. Το ΠΝ και το Λιμενικό όμως δεν τους έχουν κάνει την χάρη…
Τώρα, η κατάσταση στην Ελλάδα σε ότι αφορά τον κορωνοϊό είναι ελεγχόμενη. Το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση προτίμησαν να πάρουν σκληρά μέτρα άμεσα, παρά να κρύψουν την κατάσταση κάτω από το χαλί. Αντίθετα στην Τουρκία, είναι ηλίου φαεινότερο πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, με τα όποια κρούσματα να αποκρύπτονται επιμελώς από ένα καθεστώς που φυλακίζει δημοσιογράφους καθημερινά.
Σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση της υγειονομικής καταστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δίνει σαφές προβάδισμα στην χώρα μας χάρη στο υψηλό επίπεδο που απολαμβάνουμε σα χώρα της ΕΕ. Η κατάσταση στην γειτονική χώρα, έχει επιδεινωθεί δραματικά από την άνευ προηγουμένου συγκάλυψη των περιστατικών της πανδημίας. Υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες αναφορές πως οι Ένοπλες Δυνάμεις “θερίζονται” από τον κορωνοϊό, και το ήδη προβληματικό σύστημα υγείας στη γειτονική χώρα φτάνει στα όριά του.
Την ίδια στιγμή, όπως έχουμε γράψει, οι μονάδες στο Έβρο έχουν μειωθεί, προκειμένου να στείλουν προηγμένα συστήματα στα σύνορα με τη Συρία. Ιστορικά, οι μονάδες με τη Συρία και το Ιράν ήταν αποδέκτες ότι “αρχαίου” είχαν να επιδείξουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Όταν ο Έβρος παραλάμβανε Μ60Τ και Leo2A4 απέναντι στα ελληνικά Leo, τα τουρκοσυριακά σύνορα “βολεύονταν” μέχρι και με Μ48Α3. Τώρα έχει συμβεί το αντίθετο, και η πλειοψηφία των Leo2A4 και των ACV-30, όπως και των T155 Firtina υποχρεωτικά έχουν πάει στο συριακό μέτωπο.
Όπως μάλλον θα έχουν καταλάβει οι αναγνώστες μας, παραπάνω γράφουμε μια μαθηματική πολυπαραμετρική εξίσωση, με πολλούς συντελεστές, που κάποια στιγμή δίνει ένα αποτέλεσμα. Έχουμε αφήσει “απέξω” έναν αρκετά σημαντικό συντελεστή. Αυτή τη στιγμή, στα θαλάσσια σύνορά μας υπάρχουν ναυτικές δυνάμεις της Frontex αλλά και του ΝΑΤΟ. Και το κερασάκι στην τούρτα, είναι πως στα χερσαία σύνορα επιχειρούν ειδικές αστυνομικές δυνάμεις από πολλές χώρες της ΕΕ.
Αυτό σημαίνει, πως με μικρή παρουσία, αλλά υπαρκτή, η ΕΕ βρίσκεται στα ελληνικά σύνορα. Θα θέλαμε να κρατήσουν οι αναγνώστες μας αυτό το δεδομένο. Την ίδια στιγμή, η Frontex και το ΝΑΤΟ έχουν παρουσία στο Αιγαίο. Γιατί δίνουμε τόση σημασία σε αυτά τα δεδομένα;
Ας υποθέσουμε πως η Ελλάδα επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, ή/και να ορίσει την ΑΟΖ της, έστω και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας (για το κομμάτι που αφορά την Τουρκία μόνο). Από το 1995, η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, είναι casus belli για την Τουρκία. Υπάρχει μια διαρκής εντολή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για κήρυξη πολέμου χωρίς προειδοποίηση σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.
Υπήρξαν πολλές σκέψεις για επέκταση των χωρικών υδάτων σε περιοχές που δεν υπάρχει κάποια αμφισβήτηση με την Τουρκία (Ιόνια και νότια της Πελοποννήσου). Αλλά για διάφορους λόγους, αυτό δεν έγινε ποτέ, παρά τις με στόμφο δηλώσεις παλαιού ΥΕΘΑ και πρώην ΥΠΕΞ. Τώρα, σε ότι αφορά την ΑΟΖ, έχουμε αποτύχει να ορίσουμε ΑΟΖ με χώρες που γενικά είμαστε σύμμαχοι, όπως η Ιταλία ή η Αίγυπτος.
Κάποια όμως στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει να σταματήσει να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Πρέπει να σταματήσει να κυνηγά τις συνέπειες ενεργειών όπως τα Ίμια, οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναερίου Χώρου, αλλά και κινήσεις όπως το Μνημόνιο Σάρατζ-Άγκυρας. Κάποια στιγμή πρέπει η Τουρκία να αντιδράσει σε εμάς, κι όχι μόνο εμείς σε αυτή.
Μια επιλογή εξάσκησης των νομίμων δικαιωμάτων μας σε Αιγαίο, Λυβικό ή Ανατολική Μεσόγειο, είτε με επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ή/και οριοθέτηση ΑΟΖ που θα φτάνει στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, τότε θα έφερνε την Τουρκία προ τετελεσμένων. Σε μια οποιαδήποτε χρονική στιγμή, η Τουρκία θα αντιδρούσε με κήρυξη πολέμου. Δυνάμεις τεθωρακισμένων στον Έβρο θα προσπαθούσαν να διασπάσουν την ελληνική γραμμή άμυνας, επιδιώκοντας την κατάρρευσή της, ελικόπτερα και αποβατικά θα χτυπούσαν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στόχοι στην Ηπειρωτική Ελλάδα θα πλήττονταν με σφοδρότητα. Αυτό είναι το σενάριο, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος μαντικές ιδιότητες για να το σκεφτεί…
Το θέμα είναι, ποιες είναι οι δυνατότητες της Τουρκίας να υλοποιήσει όλα αυτά τα σχέδια; Μήπως ο Έβρος είναι απλά απόρθητος από ελληνικής πλευράς; μήπως τα νησιά δεν μπορούν να πέσουν έτσι εύκολα; μήπως οι επιδρομές στην ελληνική ενδοχώρα μπορούν να γίνουν μόνο από βαλλιστικά όπλα, καθώς η τουρκική αεροπορία είναι σε πραγματικά άσχημη κατάσταση;
Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα ξέρουμε, δεν έχουμε τα μέσα ή την πληροφόρηση. Και δεν θα έπρεπε να την έχουμε. Απλά, βλέποντας τα αποτελέσματα των τουρκικών προσπαθειών, παρατηρώντας εκ του μακρόθεν του τι συμβαίνει, διαπιστώνουμε πως η Τουρκία είναι μάλλον στριμωγμένη. Δύσκολα θα ξεκινούσε κάτι που θα ήταν καταστροφικό για εκείνη.
Και οι δυο χώρες αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουν “πολεμική” οικονομία. Με την διαφορά πως η Ελλάδα έχει ευρώ, και η Τουρκία έχει κάτι που σε λίγο θα κοστίζει λιγότερο από ταπετσαρία τοίχου. Το ηθικό στη χώρα μας, στις ΕΔ και τα ΣΑ είναι υψηλότατο, σε αντίθεση με την Τουρκία, που οι αξιωματικοί κοιμούνται και ξυπνάνε με το άγχος της φυλάκισης. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι σε εξαιρετικό βαθμό, ενώ οι Τούρκοι διαιρεμένοι όσο δεν παίρνει. Τέλος, η ΕΕ πλέον δεν παίζει με την Τουρκία, ούτε θα ανεχτεί για πολύ τον έρωτα Τουρκίας-Γερμανίας λόγω των “τουρκικών” ψήφων.
Κάποια στιγμή, η χώρα μας θα βρεθεί εκτός πανδημίας, πιθανότατα έτοιμη και με στρατιωτική προετοιμασία. Την ίδια στιγμή η Τουρκία ακόμη θα ισχυρίζεται πως ο κορωνοϊός χτύπησε ελάχιστα. Ενώ η οικονομία θα καταρρέει, με τη λίρα προς δολάριο στα 7 με 8. Μήπως, λέμε μήπως, εκείνη τη στιγμή, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει εδώ και 30 χρόνια;
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου