Αξιολόγηση Παρούσης Κατάστασης
Η χώρα μας πριν από 10 μέρες δέχτηκε μια υβριδική επίθεση από την Τουρκία με αιχμή του δόρατος τους μετανάστες, η οποία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορούμε ήδη να εξαγάγουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα.
Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια μία Ελληνική αντίδραση σε Τουρκική πρόκληση αιφνιδίασε δυσάρεστα την Τουρκία, εξέπληξε μάλλον ευχάριστα τις Δυτικές χώρες και ενθουσίασε τους Έλληνες. Μέχρι στιγμής εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πιστώσουμε στην Ελληνική πλευρά μία νίκη στο τακτικό επίπεδο. Ας σχολιάσουμε τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα:
- Πληροφορίες: Οι Τούρκοι δεν έκρυψαν για άλλη μια φορά, τις προθέσεις τους για πολιτική εκμετάλλευση των μεταναστών. Το ανακοίνωναν παντοιοτρόπως εδώ και μήνες. Οι πληροφορίες λοιπόν φαίνεται ότι αξιολογήθηκαν, εκτιμήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα από Ελληνικής πλευράς.
- Σχεδίαση: Υπήρξε έγκαιρη σχεδίαση για την αντιμετώπιση αυτού του εχθρικού τρόπου ενεργείας και μάλιστα μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τη λειτουργία της σε όλα τα επίπεδα δράσης.
- Στο Στρατηγικό Επίπεδο: Ενεπλάκη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός συγκαλώντας το ΚΥΣΕΑ που έλαβε απόφαση σταθμό για την Ελληνική πραγματικότητα και απετέλεσε και την στρατηγική κατεύθυνση για τις περαιτέρω ενέργειες τόσο στο πεδίο των τοπικών επιχειρήσεων, όσο και στις Πληροφοριακές Επιχειρήσεις και τη διπλωματική δραστηριοποίηση. Η απόφαση αυτή κατέδειξε και την πλήρη αλλαγή στρατηγικής της χώρας στο μεταναστευτικό. Έγινε αποδεκτή στο εξωτερικό χωρίς αντιρρήσεις, παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις κάποιων κύκλων στο εσωτερικό της χώρας και αγκαλιάστηκε από το λαό καθόσον εναρμονίστηκε με το κοινό αίσθημα.
- Στο Επιχειρησιακό Επίπεδο: Ενεπλάκησαν οι απαραίτητες δυνάμεις κατ’ αρχήν της ΕΛ.ΑΣ. του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού, λόγω αρμοδιότητος, συνεπικουρούμενες από τον όγκο του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεων. Οργανώθηκε ο συντονισμός των επιχειρήσεων, διατέθηκαν σταδιακά οι απαραίτητες Εφεδρείες και οργανώθηκε η παντοειδής εθελοντική προσφορά φορέων της αυτοδιοίκησης, συλλόγων, επιχειρήσεων και μεμονωμένων ακόμη κατοίκων.
- Στο Τακτικό Επίπεδο: Οι εμπεπλεγμένες δυνάμεις αξιοποίησαν το προσωπικό και τα μέσα τους κατά τον καλύτερο τρόπο επιτυγχάνοντας τον αντικειμενικό τους σκοπό, ακόμη και στη θάλασσα, που γενικώς εθεωρείτο το δύσκολο σημείο της όλης προσπάθειας. Ακόμη ηχούν παράταιρα στα αυτιά μας οι αμφισβητήσεις και αμφιβολίες των διαφόρων δημοσιολογούντων ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι στη θάλασσα, διότι οι διακινητές καταστρέφουν τις λέμβους και πρέπει να προβούμε σε διάσωση κ.λ.π. Η ύπαρξη του συνοριακού φράκτη στην περιοχή του Κάραγατς αποδείχτηκε σωτήριο κώλυμα στο τακτικό επίπεδο που όμως έχει αποτέλεσμα στο στρατηγικό. Η επέκτασή του σε όλο το μήκος της Ελληνοτουρκικής μεθορίου και η βελτίωση της κατασκευής του αποδεικνύεται απαραίτητη.
Τουρκία
Οι Τούρκοι φαίνεται ότι έχουν εξελίξει δραστικά την επιθετική τους αντίληψη με βάση το υβριδικό μοντέλο, έχουν αναλύσει τα υποδείγματα των υβριδικών πολέμων, όπως αυτοί άρχισαν να εμφανίζονται από το 1996 και εντεύθεν και έχουν φτάσει στο σημείο να μπορούν να χρησιμοποιούν με σχετική άνεση αυτή την αντίληψη προώθησης των πάγιων στρατηγικών τους επιδιώξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενεργούν ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα συνδυάζοντας στρατηγικά τη δράση τους, όπως έγινε πρόσφατα με τις ενέργειες στο Ιντλίμπ και τα Ελληνικά σύνορα. Παρακολουθούμε λοιπόν τους τελευταίους μήνες μία συνδυασμένη και πολύ καλά ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον Ελλάδος και Κύπρου με πολλάπλά μέσα επιπρόσθετα αυτών που μέχρι τώρα εχρησιμοποιούντο που εμπεριέχει στοιχεία υβριδικών επιχειρήσεων:
- αιχμαλωσία στρατιωτικού προσωπικού με παραβίαση των διμερών συμφωνιών χειρισμού μεθοριακών επεισοδίων,
- οργάνωση πρωτοφανούς έκτασης στρατιωτικής άσκησης, MAVI VATAN, για να δηλώσουν τη νέα θαλάσσια στρατηγική τους,
- εντατικοποίηση νέων ιπταμένων στρατιωτικών μέσων, όπως τα UAVs, πάνω από Ελληνικά εδάφη και θάλασσες,
- έρευνες, γεωτρήσεις και δεσμεύσεις στις θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν,
- διπλωματική δράση με Αλβανία και πρόσφατα με Λιβύη για τη στήριξη των θαλάσσιων επιδιώξεών τους,
- κυβερνοεπιθέσεις και πρόσφατα
- εκμετάλλευση των μεταναστών.
Ελλάδα
Τελικά αποδείχτηκε ότι η σειρά των ληφθέντων μέτρων με την διακήρυξη ότι οι εισερχόμενοι στη χώρα είναι παράνομοι και δικάζονται από την Ελληνική δικαιοσύνη, εγκλείονται σε κλειστά κέντρα κράτησης μέχρι την απέλασή τους, χάνουν το δικαίωμα ασύλου καθώς και η σθεναρή φύλαξη των συνόρων αποδείχτηκε το καλύτερο αποτρεπτικό μέτρο για την μεταναστευτική ροή τώρα και στο μέλλον.
Η εκτέλεση της πρόσφατης επιχείρησης για την αντιμετώπιση του Τουρκικού εκβιασμού με τη χρήση των μεταναστών συνένωσε όλους τους Έλληνες και δημιούργησε εθνική ανάταση.
Είναι η κατάλληλη στιγμή να εκπονηθεί νέα μεταναστευτική πολιτική για το μέλλον η οποία να λαμβάνει υπόψη το λαϊκό αίσθημα, τις αντοχές και τις ανάγκες της χώρας. Η κατασκευή περισσότερων κλειστών κέντρων στον κορμό της Ελλάδος για την αποσυμφόρηση των νησιών θα επιτρέψει ευκολότερα την αποδοχή των νέων κλειστών δομών στα νησιά από τους ταλαιπωρημένους κατοίκους των. Η ανακοίνωση των θέσεων του Πρωθυπουργού για τη νέα διακήρυξη ΕΕ - Τουρκίας που ήδη συζητείται και το διαμορφούμενο κλίμα στην Ευρώπη για την αναγκαιότητα ενός νέου «Δουβλίνου» δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποδεσμευτεί από «αμαρτίες» του παρελθόντος. Οι Ελληνικές προτάσεις μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιάς συνεκτικότερης και αποτελεσματικότερης Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι ανάγκη επίσης να αναληφθούν ενέργειες στις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να ανακόπτεται το ρεύμα στη ρίζα του και όχι στα σύνορά μας.
Είναι σίγουρο ότι κατά την αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης διαπιστώθηκαν σημεία στο οργανωτικό μοντέλο της όλης επιχείρησης που μπορούν να βελτιωθούν, επιπρόσθετα υλικά και μέσα που απαιτούνται και άλλα που δεν λειτουργούν όπως θα θέλαμε και τέλος σίγουρα χρειάζεται επί πλέον προσωπικό. Η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια άριστη άσκηση. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αξιολογηθούν και με την απαραίτητη σύνεση να δρομολογηθούν οι ενέργειες βελτίωσης του μοντέλου συνεργασίας των διαφόρων φορέων και υπηρεσιών, να θεσπισθούν οι απαραίτητες κοινές διαδικασίες, να γίνουν οι προμήθειας μέσων και υλικών και να προσληφθεί επί πλέον προσωπικό.
Εκτίμηση
Και τώρα τι; Θα σταματήσουν οι Τούρκοι την πίεση στο μεταναστευτικό; Οι ίδιοι λένε όχι. Θα συνεχίσουν να πιέζουν είτε νοτιότερα στον Έβρο είτε στα νησιά. Στην πράξη έχουν ήδη ξεκινήσει το παζάρι με την ΕΕ για να επιτύχουν πολλά και διάφορα, από τη στήριξη στις επιχειρήσεις τους στη Συρία, μέχρι τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες.
Είναι όμως σωστό αυτό το ερώτημα; Θα απαντούσαμε, όχι. Μας επικεντρώνει στο δένδρο και αφήνοντας το δάσος. Δένδρο είναι η παρούσα εκμετάλλευση των μεταναστών από την Τουρκία.
Δάσος είναι οι στρατηγικές επιδιώξεις της που παραμένουν αναλλοίωτες και μεγαλοϊδεατικές και θίγουν άμεσα ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδος και της Κύπρου, καθώς και η χρήση υβριδικών επιχειρήσεων που ήδη βιώνουμε εδώ και αρκετό καιρό.
Οι Τούρκοι θα ξαναεπιχειρήσουν και αν τώρα κερδίζουμε μια μάχη δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι έχουμε “ψυχρό πόλεμο” και άλλες μάχες ακολουθούν.
Παρατηρούμε στα τελευταία γεγονότα μια άριστη στρατηγική από Ελληνικής πλευράς, κατ΄ εξοχήν όμως αμυντική. Έχουμε παραχωρήσει την πρωτοβουλία στον αντίπαλο και αυτό εμπεριέχει το σπέρμα στρατηγικής ήττας. Είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε την πρωτοβουλία με πιο επιθετική στρατηγική, χωρίς φοβίες και αναστολές. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποιους τομείς ενδεικτικά, πιστεύοντας ότι οι πολιτικοί μας και οι υπηρεσιακοί παράγοντες μπορούν να εξειδικεύσουν περαιτέρω:
- Ενίσχυση των συντελεστών ισχύος της χώρας και ειδικότερα των Πληροφοριών και των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Αύξηση της θητείας και επίλυση του θέματος της γήρανσης του επαγγελματικού χαμηλόβαθμου προσωπικού. Η αύξησης της θητείας των οπλιτών πρέπει να συνδυαστεί με αλλαγή στη χρησιμοποίηση των οπλιτών θητείας που ώστε αυτοί να ασχολούνται καθ’ όλο το χρόνο της υπηρεσίας τους μόνο με εκπαίδευση και συμμετοχή σε μονάδες εκστρατείας σε ουσιαστικά στρατιωτικά καθήκοντα και όχι σε αλλότρια και πάρεργα.
- Ενεργοποίηση του ΤΕΘΑ ως λογαριασμού στρατιωτικών εξοπλισμών στον οποίο να συγκεντρώνονται δωρεές και άλλα έσοδα υπέρ των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
- Βελτίωση της διαθεσιμότητας των παντοειδών μέσων.
- Προμήθεια απαραίτητων υλικών και πυρομαχικών
- Προμήθεια νέων μέσων σε συντονισμό με την Κυπριακή Κυβέρνηση.
- Προετοιμασία για την αύξηση των χωρικών υδάτων (ΧΥ) στα 12 μίλια.
- Ανακοίνωση συντεταγμένων για την ΑΟΖ στον επέκεινα των ΧΥ θαλάσσιο χώρο.
Θεωρούμε δεδομένο ότι ο καθένας στο διεθνές περιβάλλον ανάλογα και με το ειδικό του βάρος προσπαθεί να επηρρεάσει όλους τους άλλους υπέρ των δικών του συμφερόντων και ειδικότερα όποιους θεωρεί αδύνατους ή εύπλαστους. Θεωρούμε υπερβολικό τον ισχυρισμό πλήρους εξάρτησης των Ελληνικών Κυβερνήσεων. Είναι στο χέρι, επί τέλους, του πολιτικού μας κόσμου να αποδείξουν ότι πράγματι μπορούν και θέλουν να αποφασίζουν για τα Ελληνικά συμφέροντα και να χαράσσουν την απαραίτητη εθνική στρατηγική.
πηγή
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Δημοσίευση σχολίου