GuidePedia

0

Του Θεόδωρου Καρυώτη
Οι Έλληνες εφεύραν μια λέξη, τη «γεωγραφία», που χρησιμοποιείται σε πολλές γλώσσες του πλανήτη μας, αλλά δεν φαίνονται να γνωρίζουν καλά από γεωγραφία.

Όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε προ ημερών στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζήτησε και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι με ένα Twitter που ανάρτησε o αναπληρωτής εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζουντ Ντίρι, πληροφορηθήκαμε ότι :
«Ο Πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε τη σημασία η Τουρκία και η Ελλάδα να επιλύσουν τις διαφωνίες τους στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Και από εδώ αρχίζει μία γεωγραφική αλλά και ουσιώδης περιπέτεια.
Όλοι στην πατρίδα μου κατάλαβαν ότι το Αιγαίο Αρχιπέλαγος (αυτή ήταν η ονομασία του από αρχαιοτάτων χρόνων) δεν αναφέρθηκε σε αυτό το τηλεφώνημα. Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε για την Ανατολική Μεσόγειο, βγάλαμε το συμπέρασμα ότι απέκλεισε το Αιγαίο Αρχιπέλαγος μια και δεν ανήκει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη δεν μπορώ να κατανοήσω πως καταλήξαμε σ’ αυτό το συμπέρασμα. Διαβάστε τι αναφέρει η Εγκυκλοπαίδεια Britannica:-«Η Ανατολική Μεσόγειος υποδιαιρείται σε δύο μεγάλες λεκάνες. -Η λεκάνη του Ιονίου, στην περιοχή που είναι γνωστή ως το Ιόνιο Πέλαγος, βρίσκεται νότια της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Ελλάδας, όπου έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο βάθος στη Μεσόγειο, περίπου 4.900 μέτρα. -Μια υποθαλάσσια κορυφογραμμή μεταξύ του δυτικού άκρου της Κρήτης και της Κυρηναϊκής (Λιβύη) χωρίζει τη λεκάνη του Ιονίου από τη λεκάνη της Λεβαντίνης στα νότια της Ανατολίας (Τουρκία), και το νησί της Κρήτης χωρίζει τη λεκάνη της Λεβαντίνης από το Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο αποτελείται από το τμήμα της Μεσογείου βόρεια της Κρήτης και οριοθετείται δυτικά και βόρεια από την ακτή της Ελλάδας και ανατολικά από την ακτή της Τουρκίας. 

Το Αιγαίο περιλαμβάνει τα πολυάριθμα νησιά του αρχιπελάγους της Ελλάδας. -Η Αδριατική Θάλασσα, βορειοδυτικά του κύριου σώματος της ανατολικής Μεσογείου, οριοθετείται από την Ιταλία στα δυτικά και στα βόρεια και από τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία στα ανατολικά.» 

Δηλαδή το Αιγαίο ανήκει στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα εάν ο πρόεδρος Τραμπ είναι και αυτός αγεωγράφητος και αναφερόταν στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να περιλαμβάνει το Αιγαίο, τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει διευκρινήσεις από τον Λευκό Οίκο.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ξεκάθαρα ότι το Ιόνιο, το Αιγαίο και η λεκάνη της Λεβαντίνης ανήκουν στην Ανατολική Μεσόγειο.


Όπως έγραψε ο Μιχάλης Ιγνατίου:
«Δεν θα εισέλθω, λοιπόν, στον πειρασμό της ανάλυσης, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε ενώπιον μας όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Δεν γνωρίζουμε τι είπε και τι ΔΕΝ είπε ο Αμερικανός Πλανητάρχης στον Σουλτάνο της Τουρκίας. Γι’ αυτό, πριν αποφασίσουμε τι συνέβη ή τι δεν συνέβη, ας προσπαθήσουμε να δούμε τι γνωρίζουμε: -Μετέφερε ο κ. Τραμπ τις ανησυχίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως της εξέθεσε στον ίδιο στη συνάντηση του Λευκού Οίκου, στις 7 Νοεμβρίου; Δεν το γνωρίζουμε. Το εικάζουμε. -Ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο «να τα βρει» με τον κ. Μητσοτάκη; Ούτε αυτό το ξέρουμε. Το θεωρούμε λογικό. -Πρότεινε διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίλυση των «ελληνοτουρκικών διαφορών»; Ουδείς μπορεί να μας πει. Αλλά, μπορούμε να το αποκλείσουμε, με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί αρπάζουν παρόμοιες ευκαιρίες; 

Και θα ομολογήσω ότι προσπαθήσαμε οι ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον να τύχουμε ενημέρωσης. Ο διπλωμάτης στον οποίο απευθύνθηκα, μου είπε ότι η ανακοίνωση των ολίγων γραμμών του Λευκού Οίκου, ομιλεί από μόνης της. Καλώς, ό,τι πει!!! 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο κ. Τραμπ ασχολήθηκε με τρία βασικά ζητήματα σ’ αυτή την τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ερντογάν: Με τη Λιβύη, τη Συρία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανεξάρτητα από τι είπε και τι ΔΕΝ είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, είναι σημαντικό ότι συμπεριελήφθησαν τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στη Μεσόγειο στα θέματα της συζήτησης των δύο ανδρών.»

Και καταλήγει:«Άρα, και για να μην πλακώνονται οι πολιτικοί μας στην Ελλάδα, και οι αναλυτές μας και οι καθηγητές μας, για το ποιος φταίει για τη φιλοτουρκική στάση του κ. Τραμπ, πρέπει να βάλουμε βαθιά στο μυαλό μας, ότι όσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο Λευκό Οίκο, θα στηρίζει τον Ερντογάν. Εκτός εάν πετύχει η Γερουσία αυτό που ολίγοι πιστεύουμε: να επιβάλει τις κυρώσεις στην Τουρκία με νόμο του κράτους, ώστε να αναγκαστεί ο Αμερικανός πρόεδρος να πράξει το καθήκον του. Αυτή τη στιγμή, περπατά σε τεντωμένο σχοινί με τους νόμους. Προσωπικά πιστεύω ότι παρανομεί. 

Κατά τα λοιπά: Ο κ. Μητσοτάκης, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας το 2017, έθεσε με πάθος τις ελληνικές θέσεις στον Ντόναλντ Τραμπ. Του ζήτησε να μεταφέρει τις ανησυχίες της Ελλάδας και της Κύπρου για τις ιαχές πολέμου του σχιζοφρενή προέδρου της Τουρκίας. Απ’ εκεί και πέρα, πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες μέρες – διότι στην Ουάσιγκτον δεν μένει τίποτα κρυφό – για να πληροφορηθούμε το περιεχόμενο της συνομιλίας του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν. Μπορεί να ικανοποιηθούμε, μπορεί και να εκνευριστούμε ακόμα περισσότερο.»
Ελπίζω ο Μιχάλης Ιγνατίου να επανέλθει ζητώντας από το State Department την επόμενη διευκρίνηση:
«Υπάρχει η δήλωση του Προέδρου Τραμπ ότι στην τηλεφωνική του συνομιλία με το Πρόεδρο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία η Τουρκία και η Ελλάδα να επιλύσουν τις διαφωνίες τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Η δήλωση αυτή περιλαμβάνει και το Αιγαίο που ανήκει επίσης στην Ανατολική Μεσόγειο;»

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top