GuidePedia

0

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Διαβάστε την τελευταία προκλητική δήλωση του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν:
«Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί υπάρχουν μόνο τα χωρικά ύδατα».

Θα σας φανεί παράξενο, αλλά εμείς συμφωνούμε μαζί του από το 1974. Δηλαδή, για να μη παρεξηγηθώ, συμφωνούμε μαζί του ότι το επίδικο ζήτημα είναι η υφαλοκρηπίδα και όχι η ΑΟΖ!
Ετσι προσβάλλουμε συστηματικά, από το 2004 την προσπάθεια των Κυπρίων να αναδείξουν την αξία της ΑΟΖ ιδιαίτερα στις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε ανακηρύξει ΑΟΖ το 2004, θα μιλούσαμε ακόμα για υφαλοκρηπίδα! Οι Κύπριοι δεν ασχολήθηκαν ποτέ με την υφαλοκρηπίδα. Ψάχνουν για υδρογονάνθρακες και προστατεύουν την αλιεία τους στη δική τους ΑΟΖ. Οι Τούρκοι παραβιάζουν την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν αναφέρονται ποτέ σε ΑΟΖ, παρά μόνο σε υφαλοκρηπίδα. Έτσι οριοθέτησαν υφαλοκρηπίδα και όχι ΑΟΖ με το ψευδοκράτος των Τουρκοκυπρίων.

Θα ήθελα να αναφερθώ εδώ στο τελευταίο άρθρο του καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστου με τίτλο «Το δίκαιο της θάλασσας, τα θολά νερά και τα βήματα του Μητσοτάκη.»
Μου προξένησε μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι αγνόησε επιδεικτικά την ΑΟΖ. Δηλώνει με έμφαση: Στην Χάγη μόνο για την υφαλοκρηπίδα.
Είναι γνωστή η στάση του καθηγητή και οι αγώνες του για την Κύπρο, οπότε δεν αντιλαμβάνομαι γιατί προσβάλλει την μνήμη του Τάσσου Παπαδόπουλου αγνοώντας την ΑΟΖ, που ο Κύπριος πρόεδρος και ο λαός του καθιέρωσαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την προστασία της.

Σε ένα σημείο του άρθρου του αναφέρει:
«….συγκρατούμε την πολύ υπεύθυνη θέση του νυν πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του, ότι για την Χάγη θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.»
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν είπε αυτό. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι θα προσφύγουμε στην Χάγη «μόνο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ»! Ήταν η πιο σημαντική δήλωση Έλληνα Πρωθυπουργού των τελευταίων 20 ετών.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των οπαδών της υφαλοκρηπίδας είναι ότι αφήνουν τους ψαράδες μας απροστάτευτους από τις ορέξεις της Τουρκίας. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας δεν προστατεύει την αλιεία μας. Μόνο η ΑΟΖ την προστατεύει αποτελεσματικά!
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όρθωσε το ανάστημά του δηλώνοντας ουσιαστικά «εμείς ομιλούμε για ΑΟΖ και τίποτε άλλο», χωρίς ο Ερντογάν να αντιληφθεί τη σημασία της ιδιοφυούς κίνησης της Κύπρου το 2004.

Έχει επίσης μεγάλη αξία το γεγονός ότι όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας, έχουν αναγνωρίσει την ΑΟΖ της Κύπρου. Μόνο δύο κράτη παραβιάζουν την ΑΟΖ άλλων κρατών: η Κίνα και η Τουρκία! Και εμείς επιμένουμε να μιλάμε μόνο για υφαλοκρηπίδα προσβάλλοντας βάναυσα τους αδελφούς Κυπρίους.
Μέχρι σήμερα, αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμαρτυρηθεί για τις τουρκικές διεκδικήσεις, δεν έχει υποβάλει τις γεωγραφικές συντεταγμένες που ορίζουν τα θαλάσσια σύνορά μας (ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας) με την Τουρκία. Έτσι έχουμε αφήσει απροστάτευτο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Αυτό συνιστά σημαντικό σφάλμα, με αποτέλεσμα οι ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς έρευνας και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή, να μη γνωρίζουν επακριβώς τι τελεί υπό αμφισβήτηση. Επιπλέον, η απουσία αντιδράσεως από ελληνικής πλευράς οδήγησε την Τουρκία στο τέλος του 2018 να επεκτείνει τις βλέψεις της υποστηρίζοντας ότι διαθέτει και θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη.

Καμαρώστε την μονομερή οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κύπρου με την Τουρκία.
Κάθε κράτος με ΑΟΖ πρέπει να πράξει τα ακόλουθα:1. Να καθορίσει ποιές περιοχές του θαλασσίου χώρου περιλαμβάνονται στην δική του ΑΟΖ.2. Να εκτιμήσει, κατά το καλύτερο δυνατόν τρόπο, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της ΑΟΖ καθώς και τις οικολογικές ισορροπίες αυτής της ζώνης.3. Να εκτιμήσει, κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο, τις διαφορετικές χρήσεις των πλουτοπαραγωγικών πηγών καθώς και την αλληλεπίδρασή τους στην ΑΟΖ.4. Να θέσει στόχους και προτεραιότητες υιοθετώντας πολιτικές που προάγουν αυτούς τους στόχους και ενσωματώνουν αυτές τις προτεραιότητες.5. Να ρυθμίσει τις διάφορες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν εντός της ΑΟΖ, ώστε αυτές οι δραστηριότητες να προσαρμόζονται στις εθνικές επιλογές και δραστηριότητες.6. Να συστήσει θεσμικό μηχανισμό για την διαμόρφωση των αποφάσεων και την διαχείριση της ΑΟΖ.7. Να προσδιορίζει τα προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν ή τις ευκαιρίες που δεν μπορεί να επωφεληθεί (λόγω των περιορισμών που υφίστανται στην ΑΟΖ) και να αναπτύξει στρατηγική για να ξεπερασθούν τέτοιου είδους ατέλειες. 

Η Τουρκία γνωρίζει ότι η θέση της όσον αφορά στην ΑΟΖ είναι πολύ αδύναμη και δεν εκστομίζει ποτέ αυτές τις τρεις λέξεις (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) στις συνομιλίες της με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1982 μέχρι σήμερα. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι γιατί και η Ελλάδα αποφεύγει να αναφερθεί και να θέσει η ίδια, στο τραπέζι των συνομιλιών, τις τρεις αυτές λέξεις που αποφεύγει τόσο επιμελώς η Τουρκία.

Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου:
«Χρησιμοποιήθηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και χαρακτήρισαν ειρωνικά ως «ΑΟΖολογούντες» τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ΑΟΖ, αλλά και απατεώνες, και προδότες! Αίφνης πληροφορηθήκαμε ότι «η υφαλοκρηπίδα, και όχι η ΑΟΖ, είναι το θέμα που πρέπει να μας απασχολεί», αν και πρόκειται για ξεκάθαρη τουρκική θέση».
Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος, βαθύς γνώστης του Δίκαιου της Θάλασσας, εξηγεί τους λόγους που επιβάλλουν την ανακήρυξη ΑΟΖ επισημαίνοντας ότι:
  • i. Διασφαλίζει και επιβεβαιώνει την πολιτική και οικονομική ενότητα του ελλαδικού χώρου, των ηπειρωτικών περιοχών με τα νησιά.
  • ii. Προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον πέραν των χωρικών υδάτων (π.χ. από πετρελαιοκηλίδες), που είναι και ο μόνος πλούτος του Αιγαίου, τον οποίο μέχρι σήμερα εκμεταλλεύεται η Ελλάδα μέσω του τουρισμού.
  • iii. Βοηθά στην αντιμετώπιση της καταστροφής των αλιευτικών πεδίων του Αιγαίου, που υπεραλιεύονται συστηματικά πέραν των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές.
  • iv. Προσφέρει δυνατότητες οικονομικής εκμεταλλεύσεως πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης, μέσω, π.χ., της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ρεύματα, ύδατα και ανέμους.
  • v. Έχει ως βάση της το στοιχείο της αποστάσεως από τις ακτές και μόνον. Έτσι καταρρίπτει οποιοδήποτε τουρκικό επιχείρημα για γεωμορφολογικά στοιχεία του βυθού της θάλασσας, που θα μπορούσαν να συνδεθούν με την υφαλοκρηπίδα.
  • vi. Κλείνει θέματα που δυνητικά θα μπορούσαν να εγερθούν στο μέλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως αυτό της ΑΟΖ.
  • vii. Προσφέρει μεγαλύτερη ισχύ σε ένα κράτος η πρόσκτηση αυξημένων αρμοδιοτήτων στις θάλασσες που το περιβάλλουν.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις, από το 1974 μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν, μονότονα, ότι η μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Όλα τα κράτη του κόσμου προβαίνουν σε οριοθετήσεις ΑΟΖ και όχι υφαλοκρηπίδας. Ακόμα και η Τουρκία διαφήμισε την συμφωνία-φάντασμα με την Λιβύη ως οριοθέτηση ΑΟΖ! Εμείς πότε επιτέλους θα σταματήσουμε να επικαλούμαστε την υφαλοκρηπίδα; Οι Κύπριοι σταμάτησαν το 2004! Ευχόμαστε να μην αλλάξει η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανέφερε «εμείς πηγαίνουμε στην Χάγη μόνο για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.»

Το φάντασμα της ΑΟΖ συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία θεωρεί την έννοια της ΑΟΖ τον μεγαλύτερο εχθρό της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με επιθετικότητα και ασύστολο θράσος συνεχίζει για 40 χρόνια μια επιθετική και επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο και τα τελευταία χρόνια και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, προβάλλοντας συνεχώς αβάσιμες διεκδικήσεις που παραβιάζουν όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον παρανοϊκό ηγέτη της και φίλο του Τραμπ όπως δεν έχουμε πράξει μέχρι σήμερα. Ακούγεται μονότονα ότι η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται, με αυξανόμενο ενδιαφέρον, με το θέμα της ΑΟΖ, ενώ εμείς συνεχίζουμε να κοιμόμαστε τον “ύπνο του δικαίου”. Καιρός είναι να ξυπνήσουμε.

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top