GuidePedia

0

   Ο Ελληνισμός πρέπει να θωρακιστεί και σε αυτό το επίπεδο.

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας*
Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες δεκάδες ώρες από την επίσημη διάψευση της Ιταλίας για όσα ανέφερε η Τουρκία για ″διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας″. Είναι σίγουρο πως κάθε κράτος που προσεγγίζει η Τουρκία για να συνεργαστεί, μπαίνει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Το τούρκικο παζάρι είναι δελεαστικό. Παρόλα αυτά, είναι πολύ δελεαστικό για να είναι αληθινό. Η Τουρκία είναι ένας διεθνής ταραξίας καθώς παρουσιάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θέτει η διεθνής βιβλιογραφία ως κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα κράτος ως rogue state (κράτος -ταραξίας). Μεταξύ των μέσων που χρησιμοποιεί η Τουρκία για να υλοποιήσει παράνομες πολιτικές, είναι και τα fake news, το trolling και το bullying. Ο Ελληνισμός πρέπει να θωρακιστεί και σε αυτό το επίπεδο.

Κάπου εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε και για το αν είναι η Τουρκία απομονωμένη. Η Τουρκία σαφώς και δεν είναι απομονωμένη όπως είναι για παράδειγμα η Βόρεια Κορέα. Από την άλλη, το ότι δημιουργεί προβλήματα στα οποία μετά εμφανίζεται ως καταλύτης, (κατά την προσφιλή ελληνική έκφραση : ″Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι″ ) δε σημαίνει ότι είναι μια χώρα που χαίρει της εμπιστοσύνης άλλων κρατών. Η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη, είναι κάτι χειρότερο. Αναξιόπιστος εταίρος. Γι′ αυτό και η Ιταλία ή οποιοδήποτε άλλο πολιτισμένο κράτος στη Μεσόγειο, δε θα έμπαινε στη διαδικασία συνεργασίας με την πιο αναξιόπιστη δύναμη της Μεσογείου που στο τέλος, δε θα τιμούσε την υπογραφή της. Κράτος που εν μια νυκτί αποφασίζει να υπογράψει ψευδομνημόνιο που εξαφανίζει νησιά, δεν είναι για κανέναν αξιόπιστο.

Πλέον πρέπει να προσέχουμε πολύ τι μεταδίδουν οι Τούρκοι οι οποίοι ασκούν ψυχολογικές επιχειρήσεις και μαύρη προπαγάνδα. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε κάνει (ίσως και άθελα) το χατίρι της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί να τρομοκρατεί τους λαούς της περιοχής μέσα από fake news, bullying και trolling. Η προπαγάνδα και η αναπαραγωγή ψεμάτων, έχει γίνει πλέον η επίσημη γλώσσα του τουρκικού κράτους. Όταν ο ηγέτης ψεύδεται, φανταστείτε τι κάνουν οι υπηρεσίες που τελούν υπό την διοικητική του αιγίδα.
Η Τουρκία φέρει βαρέως ότι ουσιαστικά ακόμη και κράτη που έχουν συμφέρον να έχουν σχέσεις ανοχής μαζί της (πχ Γερμανία λόγω γερμανικών επενδύσεων και προσφυγικού) δεν υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις. Η Άγκυρα εκνευρίστηκε με την ορθότατη ελληνική κίνηση να φιλοξενήσει τον Χαφτάρ στην Ελλάδα πριν τη Συνδιάσκεψη για την Εκεχειρία του Βερολίνου. Η Τουρκία προσπαθούσε να απομονώσει τα ελληνοτουρκικά από την κατάσταση στη Λιβύη προκειμένου να έχει δύο θέματα (και όχι ένα θέμα-πακέτο) για να εκβιάζει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες στη Λιβύη. Ο τουρκικός εκνευρισμός και οι σπασμωδικές κινήσεις στις οποίες προβαίνει η Τουρκία, αποδεικνύουν ότι η Τουρκία θέλει να απομονωθεί και να μην αναγνωρίζει κανένα διεθνές έγγραφο το οποίο ορίζει τις συνεργατικές και συγκρουσιακές σχέσεις μεταξύ των κρατών που οφείλουν να ρέπουν προς την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Εν κατακλείδει, οφείλουμε να ″σπάσουμε″ τους μύθους της ″απρόβλεπτης Τουρκίας″ και της ″πανίσχυρης Τουρκίας″, που η Άγκυρα χρησιμοποιεί ως εικόνες για να αδρανοποιήσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Ένα mythbusting αναφορικά με την Τουρκία, είναι απαραίτητο εκ μέρους μας προκειμένου να μην πέφτουμε σε παγίδες που θα μας κοστίσουν. Η εχθρογνωσία είναι βασική αρχή της στρατηγικής.
Η Άγκυρα θέλει να μας αποθαρρύνει από το να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας τα οποία λόγω του ενεργειακού παιχνιδιού, είναι ζωτικά και θα αποφέρουν πλούτο στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η Τουρκία δεν είναι ούτε πανίσχυρη ούτε αδύναμη. Είναι μια χώρα η οποία είναι σημαντική στην περιοχή, και μέχρι εκεί. Το τουρκικό κράτος έχει ως στόχο μέσα από fake news, trolling και bullying να δείξει ότι είναι κάτι παραπάνω. Επομένως καλό είναι να έχουμε φίλτρα και ως κράτος και ως κοινωνία, για το πόσο πολύ εκμεταλλεύεται η Τουρκία την κινδυνολογία και τον πανικό που η ίδια σε μεγάλο βαθμό προωθεί, προκειμένου να υλοποιήσει ανάρμοστες ψυχολογικές επιχειρήσεις.

*Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων 

πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top