GuidePedia

0

Το τελευταίο 24ωρο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δέχονται ένα ισχυρό τεστ καθώς οδεύουν ολοταχώς στο ναδίρ.

Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης ν’ αφεθεί ελεύθερος ένας από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην γείτονα χώρα έχει κάνει τους διπλωμάτες να μιλούν για ένα πραγματικό «θρίλερ».

Πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που μετά την απόφαση αφέθηκε ελεύθερος, την ώρα που πολλοί χαρακτήριζαν την απόφαση σαν προάγγελο αντίστοιχης απόφασης και για τους υπόλοιπους που έχουν αιτηθεί ασύλου.

Με μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση σε γλώσσα που ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα ότι «με την απόφασή της να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες».

Σύμφωνα με την Άγκυρα, «Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος».

Αυτή η απόφαση, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα.

Σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου παρείχε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα.

Ήδη ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Αυτό που έρχεται να προβληματίσει περισσότερο απ’ όλα είναι φυσικά ποια θα είναι η αντίδραση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν είχε διστάσει να επικρίνει την ελληνική Δικαιοσύνη ως προς την απόφαση να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι αναμφίβολα ένας διεθνής «παράγοντας» που δεν μπορεί εύκολα να «χαρτογραφηθεί» και η ελληνική στρατηγική πρέπει να διαμορφωθεί ανάλογα γύρω από τον ευμετάβολο χαρακτήρα του ώστε να υπάρχουν «εκπλήξεις».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Η Ελλάδα που παραχώρησε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, έδειξε για μία ακόμα φορά με αυτήν την απόφαση ότι είναι μία χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες.

Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να δείξει τη στήριξη και τη συνεργασία που αναμένουμε από μία χώρα σύμμαχο, η οποία εμποδίζει τους ενόχους να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη στην χώρα μας, οι οποίοι σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας και τα μέλη των ενόπλων δυνάμεών μας και που έβαλαν στο στόχαστρο τη δημοκρατία.

Αυτή η απόφαση για την οποία πιστεύουμε ότι είχε πολιτικά κίνητρα, θα επηρεάσει χωρίς αμφιβολία τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και τις κοινές ενέργειές μας στις περιφερειακές υποθέσεις».



Αίτηση ακύρωσης υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση

Το βράδυ του Σαββάτου, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά, «ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την γνωστοποίηση της σκληρής ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η απόφαση για χορήγηση ασύλου στον Τούρκο πραξικοπηματία



Απασφαλισμένη χειροβομβίδα κρατάει στα χέρια της η κυβέρνηση λίγες ώρες πριν εισέλθει ο νέος χρόνος, καθώς χορηγήθηκε άσυλο και είναι ελεύθερος ένας από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στην πατρίδα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις και για τους υπόλοιπους επτά.

Η απόφαση αυτή, άλλα και οι αναμενόμενες άλλες επτά έχουν προκαλέσει πανικό στο Μαξίμου, που προσπαθεί από τη μία να μην γίνει γνωστή η επίμαχη απόφαση και από την άλλη αναζητά λύσεις για να την ανατρέψει.

Κλαίγοντας από χαρά και με τα δάκρυα να τρέχουν ασταμάτητα αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που είχε προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με ένα σκληρό σκεπτικό σε βάρος της γείτονας χώρας.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Ακόμη, αναφέρει η απόφαση της επίμαχης Επιτροπής ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται στην απόφαση ότι για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Πάντως, διοικητικοί δικαστές οι οποίοι για ευνόητους λόγους κρατούν την ανωνυμία τους, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι σε όποιες δικονομικές και δικαστικές ενέργειες και εάν προβεί η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανατροπή της απόφασης αυτής, καθώς μάλιστα ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί επί του θέματος αυτού οριστικά και αμετάκλητα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε.

Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώνονται με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Τέλος, σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου οι υπόλοιποι 7 Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

Μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, όπως η Sabah κάνουν λόγο για «απόφαση-σκάνδαλο»:



πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top